Ko nakupujemo, želimo sprejemati prave odločitve, a pri toliko različnih možnostih, ki so na voljo, je včasih težko ugotoviti, katera je najboljša za naš planet.

Pri časopisu Guardian Money so vprašali štiri strokovnjake, ki so svetovali o vplivu dostave, nakupa ekoloških pridelkov, embalaže in živilskih odpadkov. To so: Tim Lang, zaslužni profesor prehranske politike na City University (London’s Centre for Food Policy); Clare Oxborrow, višja analitičarka trajnostnega razvoja pri Friends of the Earth; Isabella Woodward, raziskovalka etičnih primerjav za potrošnike na spletni strani The Good Shopping Guide; in Caroline Drummond, izvršna direktorica Leaf (Linking Environment And Farming).

Ali se je bolj »zeleno« odpraviti v supermarket ali si naročiti dostavo?

Slika je simbolična.

Tim Lang: Odvisno od tega, koliko kupite. Praktično je težko vedeti, kakšen je vpliv tega dostavnega kombija. Če imate svoj kombi in ga enkrat napolnite, postane porabljen ogljik sorazmerno manjši na živilo, kot če se peljete v trgovino in nakupujete po malo. Najboljša strategija je hoja ali kolesarjenje: telovadite, energijo iz hrane, ki jo jeste, dobro izkoristite in ne onesnažujete okolja z avtomobilom. Električni avtomobili preprosto potisnejo onesnaževanje drugam – do vira proizvodnje.

Friends of the Earth: Vplivajo številni dejavniki. Pri dostavi je več vprašanj. Prvič, od kod prihaja hrana – ali je to skladišče? Trgovina? In kako daleč je? Ali uporabljajo hladilne kombije, ki porabijo veliko energije? Številni supermarketi prehajajo na električne kombije, zato je pomembno preveriti, kaj vam je na voljo. Dejstvo ostaja, da je potovanje v supermarket peš ali s kolesom najboljša izbira ali pa se odločite za javni prevoz.

Leaf: Dostava s kombijem v nekatere oddaljene kraje morda ni bolj zelena, toda ta voznik bi lahko bil edina oseba, ki jo je posameznik, ki živi na oddaljenem območju, videl cel teden … Res je pomembno razumeti ravnotežje in razlike med vplivom na okolje, ekonomsko izvedljivostjo in družbeno sprejemljivostjo ter dejanskim zdravjem.

Je ekološko vedno boljša izbira?

Tim Lang: Ne vedno. Ekološko ima veliko prednost, da ni povezano z uporabo pesticidov. V supermarketu sem že naletel na ekološko mlado čebulo, pridelano v Mehiki. To je smešno. V resnici potrošniki skoraj ne dobijo informacij o različnih oblikah vpliva, ki ga ima naša hrana. Zato jaz in mnogi ljudje pozivamo k novemu sistemu t.i. “omni-oznake”, ki bi zagotavljal vrsto informacij: ne le okoljskih, ampak tudi zdravstvenih, socialnih in gospodarskih podatkov. Ne vemo na primer tudi, koliko denarja dejansko prejme primarni proizvajalec.

Friends of the Earth: Je zlati standard …, če si to lahko privoščite, je to odlična možnost. Ko gre za meso in mlečne izdelke, bo to skoraj vedno najboljša okoljska izbira v supermarketu. Res, da stane nekoliko več, a če kupite manj in nekaj mesa v jedi raje zamenjate z drugimi živili, bogatimi z beljakovinami, kot je na primer leča, bo to odlično.

The Good Shopping Guide: Na splošno so ekološki pridelki boljši za naravo in biosfero. Ekološko kmetovanje zmanjšuje uporabo pesticidov, ki lahko negativno vplivajo na prostoživeče živali in tla. Poleg tega so pesticidi lahko škodljivi za kmetijske delavce. Vendar je pomembno, da to uravnovesite s prehranskimi kilometri. Ekološki izdelki, poslani na tisoče kilometrov daleč, so lahko bolj škodljivi za okolje. Zato priporočamo nakup lokalno pridelanih ekoloških pridelkov, kjer je le mogoče.

Ali embalaža lahko zmanjša odpadek živil?

Tim Lang: Plastična embalaža je pogosto dobra novica za trgovce na drobno, saj vedo, da upočasnjuje proces gnitja, vendar je grozna za potrošnike in okolje.

Friends of the Earth: Zavijanje sadja in zelenjave v plastiko lahko prikrije dejstvo, da ni več sveža. Sadje in zelenjava, ki ostaneta v brezzračni plastični embalaži, pogosto postaneta plesniva hitreje kot razsuti izdelki brez nepotrebnega zavijanja. Glede na to, da je embalaža odgovorna za 70 % naših plastičnih odpadkov, je treba narediti premik. Vedno je bolje kupiti nepakirano sadje in zelenjavo ter paziti, da sta čim bolj sveža. Če so pridelki pravilno shranjeni, lahko zdržijo tudi dlje.

Slika je simbolična.

Leaf: Je zagotovo ustvarila priložnost za podaljšanje naših letnih časov in skladiščenje svežega sadja in zelenjave; vendar je treba postopoma opustiti plastiko na osnovi fosilnih goriv in plastiko za enkratno uporabo, ki je ni mogoče reciklirati. Bolj ko lahko podaljšamo čas, da sta sadje in zelenjava okusna, hranljiva in zagotovljene kakovosti, tem bolje. Konzerviranje, zamrzovanje, pakiranje, skladiščenje, uporaba LED luči in druge zmogljivosti ponujajo to priložnost.

Katere vrečke naj uporabljamo pri nakupovanju?

Tim Lang: Če se peš odpravljate do trgovin, si raje kupite dober voziček. Vozički so trend. Plastične vrečke so slaba novica, toda plaz se nadaljuje in težko se jim je izogniti, razen če vam pride v navado in nosite svojo torbo.

Slika je simbolična.

Friends of the Earth: Tiste vrečke, ki so zasnovane za ponovno uporabo, imajo običajno manjši vpliv na okolje kot plastične vrečke za enkratno uporabo, vendar je pomembno, da jih uporabite večkrat. Za bombažne vrečke, 50 – 150 x; papirnate vrečke, 4 – 8 x; trpežne plastične vrečke 10 – 20 x. Bombažne vrečke se lahko uporabljajo več let ter jih lahko operete in ponovno uporabite. Če torej gledate na dolgi rok, je bombaž najboljši in bolj trpežen od plastike, še posebej, če ima organska, nebeljena vlakna.

The Good Shopping Guide:  Vse vrste nakupovalnih vrečk imajo prednosti in slabosti. Glavna težava je, da jih veliko ljudi uporabi le enkrat in jih nato zavrže. Ne glede na to, iz katerega materiala so, so vrečke za enkratno uporabo vedno nevzdržne. Vseeno ne pozabite vrečke prinesti s seboj v trgovino.

Leaf: Sem velika oboževalka bombažnih torb. Videli smo veliko razliko od ljudmi, ki pri nakupovanju vedno pričakujejo novo plastično nosilno vrečko, zato je naš naslednji korak, da si prizadevamo zagotoviti, da so vrečke, ki jih uporabljamo, dolgotrajne, trajnostno pridobljene in vzdržljive.

Kaj bi morali kot potrošniki narediti, da bi pomagali planetu?

Tim Lang: Zmanjšajte uživanja mesa. Jejte ga manj pogosto in kupujte visokokakovostno meso, kot je pašna reja. Manj, a kvalitetnejše.

Friends of the Earth: Živinoreja ima ogromen vpliv na okolje, saj prispeva 14,5 % svetovnih emisij, ki segrevajo planet. Ta industrija je tudi ključno gonilo krčenja gozdov in izgube pomembnih habitatov, da ne omenjamo ogromne količine vode in gnojil, ki jo potrebuje, ali količine odpadkov, ki nastanejo v procesu. Zato je nakupovanje in uživanje manj mesa in mlečnih izdelkov eden najboljših načinov za zmanjšanje lastnega vpliva na okolje.

The Good Shopping Guide: Zavedajte se etičnih vprašanj. Ta se ne nanašajo samo na to, kateri supermarket uporabljate, temveč tudi na blagovne znamke, ki jih kupujete. Neodvisno ocenjujemo podjetja glede njihove prakse do okolja, živali in ljudi.

Leaf: Poiščite in kupite kakovostno sadje in zelenjavo, ki sta pridelana okolju prijazno, s krepitvijo biotske raznovrstnosti, izboljšanjem zdravja tal in kakovosti vode ter pridelane na kmetijah, ki so zavezane k bolj regenerativnim in podnebno pozitivnim kmetijskim sistemom. Poleg tega obiščite kmetijo, da vidite, kaj kmetje počnejo za reševanje izzivov podnebnih sprememb.

Avtor: J.J.

Vir: theguardian.com