Zdaj je čas za vzpostavitev boljše in odgovornejše turistične industrije – narediti moramo le nekaj preprostih sprememb.

Mnogi od nas že živijo precej ekološko ozaveščeno življenje. Morda ste zamenjali skodelico kave za večkratno uporabo ali se po opravkih odpravili z javnim prevozom. Morda ste nadomestili plastiko za enkratno uporabo in zamenjali ponudnika s ponudnikom zelene energije. Očitno gre vse v pravo smer in tudi podjetja končno spreminjajo svoje dejavnosti.

Toda ena stvar, ki je ne gre spregledati, je vpliv naših počitnic. Zdaj je pravi čas za razmišljanje o emisijah ogljika in odpadkih ter drugih slabih stvareh, ki jih povzroča potovalna industrija. Na srečo obstaja veliko načinov za raziskovanje sveta, ne da bi ga uničevali, in pogosto boste na ta način lahko prispevali tudi k podpori lokalnim skupnostim.

Tukaj je 10 nasvetov, ki jih upoštevajte pri načrtovanju vašega naslednjega potovanja: vzemite svojo okolju prijazno kremo za sončenje in uživajte v primernem zelenem oddihu.

1. Izberite destinacijo, ki deluje bolj trajnostno

Številne države in mesta pogumno zmanjšujejo svoje emisije ogljika. Odličen primer je Kostarika, saj že proizvajajo 98 odstotkov električne energije z obnovljivimi viri energije. Poleg tega pa več kot četrtina te biotsko izjemno raznolike države že zdaj velja za zaščiteno območje. Danska prestolnica Kopenhagen je pripravila dve impresivni evropski trajnostni potovalni pobudi za spodbujanje ekološkega kmetovanja. Zgradili so t.i. CopenHill, kot smučarsko progo in za pohodništvo v središču mesta, kjer ves odpadni material predelajo v energijo za napajanje več tisoč domov in poslovnih objektov. Poleg tega ima več kot dve tretjini hotelov eko certifikat.

2. Pakiranje potrebščin

Če boste večino časa preživeli na plaži, kupite sončno kremo, ki ne ogroža koralnih grebenov. Sestavine, kot sta oksibenzon in oktinoksat, so lahko škodljive za morske organizme. Zato izberite izdelke brez kemikalij, ki poleg tega, da ščitijo vašo kožo, ne onesnažujejo oceanov. Od doma vzemite šampon, balzam in vlažilno kremo v stekleničkah in posodicah za večkratno uporabo, da vam ne bo treba kupovati izdelkov v plastični embalaži.

3. Pametno izberite svoja oblačila

Čeprav je lahko mamljivo, da se podate po nakupih novih oblačil pred potovanjem, se spomnite, da je hitra moda ena največjih dilem glede onesnaževanja našega planeta. Po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma kar 73 odstotkov oblačil, proizvedenih po vsem svetu, konča na odlagališčih. Če je le mogoče, na potovanje vzemite oblačila, ki jih že imate. Če imate oblačila, ki jih ne nameravate več nositi, jih podarite dobrodelnim organizacijam ali prodajalnam z rabljenimi oblačili.

4. Izberite vlake in avtobuse namesto letala

Zdaj imate priložnost za raziskovanje drugih načinov prevoza. Potovanja z vlakom in avtobusom lahko vašim počitnicam dodajo izjemno pustolovščino in so še posebej zabavna za otroke. Se odpravljate na dolgo pot? Vmesni letalski postanki in prestopi so najslabši glede emisije ogljika – zato letite brez postankov, kjer je le mogoče. Nekatere letalske družbe, vključno s Cathay Pacific, že vlagajo v energetsko učinkovita letala in biogoriva. Nizozemska letalska družba KLM pa je stara floto letal 747, ki porabljajo veliko goriva, zamenjala z dvoreaktivnimi letali.

5. Preverite podatke o hotelih

Vsako podjetje lahko na spletno stran prilepi oznako »okolju prijazen«, kar pa žal ni nikakršno zagotovilo, da to dejansko drži. Rezervirajte v letoviščih, hotelih in penzionih, ki vzdržujejo ukrepe in pristno okoljsko ozaveščenost. Če niste prepričani o njihovem stališču, kar vprašajte. Nekaj vprašanj, ki jih lahko zastavite: ali hrano pridobivajo od lokalnih kmetov ali pridelujejo svojo hrano; ali promovirajo lokalna podjetja in sodelujejo z njimi; najemajo lokalne delavce; so na svojem ozemlju uredili območja za prosto živeče živali; ali so plastiko za enkratno uporabo prepovedali?

6. Pokažite spoštovanje do lokalne kulture

Najboljši način, da pokažete spoštovanje do kraja, ki ga obiščete, je, da spoštujete njihov način življenja. Še preden se odpravite na pot, raziščite zgodovino in kulturo kraja. Ob obisku verskih stavb se primerno oblecite – marsikje zahtevajo, da si pokrijete ramena in predel nad koleni. Vredno je raziskati tudi datume, da boste v času vašega bivanja seznanjeni s kakimi velikimi dogodki. Na primer: v delih Malezije, Indonezije in Bližnjega vzhoda se bo večina restavracij zunaj turističnih središč zaprla v mesecu ramazanu, saj se lokalni prebivalci postijo.

7. Jejte lokalno in sezonsko hrano

Z uživanjem lokalnih sezonskih pridelkov delujete trajnostno in obenem podpirate majhne pridelovalce. Raziščite ponudbo lokalne hrane in uživajte v svežih pridelkih. Odpravite se na tržnico, izberite restavracije od kmetije do mize ali jejte v kmečkih kavarnah. Spodbujajte podjetja, ki podpirajo lokalne kmete, gojijo lastne pridelke in kupujejo morske sadeže od ribičev z uporabo palic in vrvic.

8. Odpravite se na opazovanje divjih živali

Izkušnje z divjimi živalmi so lahko neverjetne na seznamu stvari, ki jih lahko doživite na potovanju. Ključno je, da organizirate to izkušnjo z usposobljenim strokovnjakom za prostoživeče živali, ki pozna lokalne habitate in na prvo mesto postavlja dobrobit živali. S spodbujanjem in podporo turističnim vodnikom, ki skrbijo za divje živali in okolje, pomagate ohraniti te izkušnje za prihodnje generacije.

9. Naj gre vaš denar v prave roke

Svojo hvaležnost lahko najbolje izrazite s podpiranjem lokalnih podjetnikov, na katere turizem neposredno vpliva. Nakupujte na tržnicah, obiščite družinske restavracije in uredite nastanitev v penzionih in prenočiščih namesto v podružnicah velikih hotelskih verig. Če je mogoče, se izogibajte velikim nakupovalnim središčem, vladnim ustanovam in restavracijam, ki jih najdete po vsem svetu, saj že pridobijo veliko naložb. Če boste kupovali od lokalnih ponudnikov, se bo vaš denar vrnil v skupnost, ki vam je namenila gostoljubje.

10. Na lokalne izlete se odpravite peš ali s kolesom

Zmanjšanje emisij ogljika je nekaj, kar moramo vsi upoštevati in iskati alternative načine. Raziskovanje mest in regij je lahko odličen začetek. V Veliki Britaniji je izjemno priljubljeno pohodništvo, številna evropska mesta, denimo Avignon, Budimpešta, Kopenhagen, Hamburg in Helsinki, pa obiskovalce pozivajo k raziskovanju okolice na kolesu.

Avtor: J.J.

Vir: timeout.com