Zagonsko podjetje s sedežem v Združenem kraljestvu, Bellwether Industries, je uspešno zaključilo prve testne lete svojega prototipa – dvosedežnega letala Volar.

Prvi prototip mestnega eVTOL za trajnostno mobilnost

Poslanstvo zagonskega podjetja Bellwether Industries je zagotoviti najbolj združljive rešitve v mestih, ki vodijo k celoviti urbani mobilnosti s sistemi zračnega prometa. Ustvarili so prvi ‘volar’ prototip na svetu, ki zasleduje viziji, kako lahko kompakten mestni eVTOL trajno vpliva na svet.

V Dubaju so uspešno zaključili postopek testiranja s prvimi leti svojega prototipa, ki kaže na dragoceno popotovanje in pospešek v smeri urbane leteče prihodnosti.

Podjetje je objavilo posnetke svojega letečega avtomobila, s katerim so skupaj opravili osem testnih letov. Prvič je bilo njihovo letalo predstavljeno javnosti na letalskem sejmu v Dubaju novembra 2021. Iščejo dodatne investitorje za sredstva, ki jim bodo omogočila, da svoj prototip še dodatno izpopolnijo.

Video prototip urbanega letala Volar

Urbano letalo Volar bo na voljo do leta 2028

Letalo Volar je bilo zasnovano za zagotavljanje urbanega potovanja z letečim avtomobilom. Podjetje Bellwether Industries ga namerava na trg lansirati do leta 2028.

V upodobitvah ima letalo Volar podobnosti z drugim prototipom eVTOL v razvoju, imenovanim CycloRotor. Oba modela pravzaprav sta presenetljivo videti kot avtomobila v zraku, ne pa kot leteči taksiji z več rotorji, kot smo jih že videli.

“Veliko težav imajo s tem, da vozilo ni videti kot letalo, zato ljudje, ko ga vidijo, ne verjamejo, kako bi lahko delovalo ali letelo, vendar je resnično,” je povedal za eVTOL.com Kai-Tse Lin, COO in soustanovitelj Bellwether Industries.

Končna različica letala Volar bo široka približno 3,2 metra, medtem ko je bil prototipni model za testne lete približno polovico manjši. Trenutni prototip je dvosedežni, končna različica pa bo vključevala prostor za štiri do pet sedežev.

Za nedavne testne lete je daljinsko voden prototip letel do 3,9 metra, s hitrostjo približno 40 km/h. Na spletni strani Bellwether pravijo, da bodo njihovi leteči avtomobili leteli na nadmorski višini približno 900 m in dosegali hitrosti 217 km/h. Doseg baterije je ocenjen na približno 90 minut, kar je podobno mnogim dizajnom letečih taksijev, ki so trenutno v razvoju.

Čeprav nameravajo svoje letalo Volar lansirati na trg do leta 2028, je to predvsem odvisno od pridobitve certifikata za letenje. Podjetje svoje letalo izrecno pozicionira kot »zasebni leteči avtomobil«. Zanimivo bo videti, ali bo v mestih zračna mobilnost resnično zaživela, preden bo podjetje lansiralo svoj leteči avtomobil.

Avtor: M.B.

Vir: interestingengineering.com