V Ljubljani je julija lansko leto zaživela nova storitev car sharinga – souporaba avtomobila. S pomočjo te storitve bo potrebnih manj vozil in manj parkirišč, hkrati pa bo tudi manj škodljivih izpustov, saj bo šlo izključno za električna vozila.

Projekt je pred samim zagonom predstavil Matej Čer iz podjetja Avantcar, ki je povedal, da se bo začelo s pilotnim projektom. V prvi fazi naj bi bilo vključenih 50 vozil, nato pa bodo število po potrebi povečevali. V drugi fazi naj bi jih bilo 200 do 300 in 60 do 100 lokacij, v tretji pa bo že več kot 500 vozil in takrat naj bi bilo v mestu že do 10.000 vozil manj, ker ljudje svojih ne bodo več potrebovali. V tretji fazi bo mogoče pustiti avto kjerkoli na območju Ljubljane.

Za 15 minutni prevoz 13 kilometrov je potrebno odšteti od 3,35 do 5,4 evra. Cena najema vozila je namreč odvisna od števila prevoženih kilometrov in časa uporabe vozila. Na voljo so tudi paketi, ki jih ponujajo v prvi pilotni fazi te storitve. Na voljo so tudi paketi za 100, 200 in 300 evrov.
Vsa vozila bodo imela tudi vinjete, uporabniki pa lahko s pomočjo te storitve privarčujejo tudi stroške registracije, zavarovanja in vzdrževanja.
Potrebnih bo manj vozil in manj parkirišč
V Sloveniji je več kot milijon osebnih vozil, to pa je več kot eno osebno vozilo na zaposlenega. Opozarja, da stroški mobilnosti za vsako vozilo znašajo približno 500 evrov mesečno, pri pripravi projekta pa so ugotovili še, da so vozila 90 odstotkov časa neizkoriščena, zato bi bilo po njegovih besedah prav, da bi jih bilo manj, saj bi bilo ob tem potrebnih tudi manj parkirišč.
Tudi župan Zoran Janković je že od samega začetka navdušen nad projektom, saj kot sam pravi je Ljubljana najlepše mesto na svetu in prav je tako da se novitete začnejo prav tu.

Avtor: J.J.