Naslovna fotografija: Bad Hindelang – alpsko jezero Schrecksee v Allgäuu © DZT / Axel Brunst

Nemčija ima številna vznemirljiva velemesta; na mestnem potovanju pa si je včasih treba tudi nekoliko odpočiti. In nič ni boljšega, kot da pobegnete v naravo, raziskujete neznane poti in si tam naberete novih moči. Ali ste vedeli, da skoraj polovico države predstavljajo travniki in gozdovi? Tretjina nemškega kopnega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena – 16 narodnih parkov, 104 naravni parki in 16 Unescovih biosfernih rezervatov.

Nemčija, raj za pohodnike

Garmisch-Partenkirchen: pohodništvo © DZT / Jan Lauer

Med najbolj priljubljenimi dejavnostmi za aktivne popotnike je pohodništvo. Nemčija ima več kot 200.000 kilometrov pohodniških poti vseh zahtevnosti, ki potekajo po različnih pokrajinah in zadostijo vsem okusom.

Čudovite poti različnih kategorij, pohodnikom prijazne nastanitve, sanjska in raznolika narava ter mreža odlično urejenih in označenih poti. V Nemčiji vas čaka vse to in še več, zato pridite, si obujte pohodne čevlje in preprosto uživajte. Nemčija je med mnogimi obiskovalci znana kot pohodniška država. Ste vedeli, da vsaj občasno na pohode hodi skoraj polovica Nemcev? To je približno 40 milijonov ljudi.

Mettlach: pogled z viseče postelje na Saarschleife © DZT/ Jens Wegener

V Nemčiji se vam prav tako ni treba bati, da bi zašli, saj so vse poti izvrstno označene. Želite iti na pohod lahkih nog in samo z majhnim nahrbtnikom za malico? To ni težava, saj lahko izkoristite možnost prevoza prtljage in vas bo ta pričakala na cilju. Do izhodišča poti brez lastnega avtomobila? Tudi to je v Nemčiji hitro in udobno, saj so pohodne poti dobro povezane z javnim prevozom.

V zraku je opojen vonj po vodni meti in na bližnjem drevesu čivka črnoglavka. Pot vodi skozi majhno sotesko, pohodnike pa na levi in desni obkrožata bujno zelenje in divje cvetje v vseh mogočih barvah. Občina Mühlental v Hochsauerlandu blizu mesta Brilon je obdana s starim listnatim gozdom in je že sama po sebi naravna idila. Ampak to še ni vse. Če se po dolini podate proti vasi Alme, boste prišli na eno največjih izvirskih območij v Nemčiji. To je eno od številnih prvovrstnih pohodniških območij v počitniški deželi Nemčiji. Prvo takšno tematsko območje so leta 2014 postale pohodniške vasi v Sauerlandu.

Pomembne trgovske poti je obkrožal temen gozd. Ta je dajal roparjem popolne pogoje za zasede. Nepridipravi so se lahko po ropu hitro skrili nazaj v goščavo. Danes je Räuberland – v prevodu Dežela roparjev –, ki leži v Spessartu, največjem območju mešanih gozdov v Nemčiji, oaza miru. Urejene poti po Räuberlandu na severnem Bavarskem skupaj merijo 450 kilometrov in po razmeroma majhnem območju vodijo mimo številnih naravnih lepot.

Počitniška dežela Nemčija pa ponuja nešteto razburljivih ter bolj ali manj zahtevnih pohodov s krajšimi etapami, med katerimi si lahko privoščite počitek ob jezeru, obisk rezervata za živali, restavracije ali gozdnega igrišča, tako da bodo nad izletom navdušeni vsi družinski člani. Dober primer je 230 km dolga pohodna pot Jurasteig na Bavarskem, ki z dvanajstimi etapami in obvladljivo višinsko razliko predstavlja čudovito pot za ljudi vseh starosti. Pot vas bo vodila po alpskih stezicah in čez travnike, lahko se ustavite v kateri od zasanjanih tradicionalnih vasic, obiščete jamo Räuberhöhle in pohajkujete po barju. Med tamkajšnjimi zanimivostmi so še ograda z jeleni ter številni gradovi in samostani. Še ena izvrstna ideja je, da se z ladjico odpeljete do opatije Weltenburg in si povrnete moči s kulinaričnimi dobrotami.   

Če imate radi šport in se ne bojite višine, se lahko podate na eno od daljših pohodniških poti, pri katerih je treba premagati več višinskih metrov. Konec koncev je s teh vrhov razgled najboljši! Ena od takšnih poti je Schluchtensteig v schwarzwaldskem nacionalnem parku. Pohodniška pot na jugu Schwarzwalda poteka blizu švicarske meje; dolga je 119 kilometrov in vodi mimo številnih biserov narave, zgoščenih na tem območju. Sestavljena je iz šestih etap, pri čemer skoraj polovica poti vodi skozi neokrnjeno naravo: po skritih soteskah, mimo šumečih slapov, strmih skalnih sten in impresivnih pogledov na Alpe. Ob tej čudoviti poti so tudi turistične atrakcije, kot sta sloviti Schluchsee na 952 metrih nadmorske višine in kulturna znamenitost, stolnica St. Blasien.

Od obale do Alp, od Porurja do Češkega rudogorja (Erzgebirge) – v Nemčiji boste našli veliko različnih poti, ki so kot nalašč za aktivne počitnice, še posebej poleti. Zdaj pa hitro pohodniške čevlje na noge in na pot!

Aktivno po najlepših poteh v Nemčiji

Oybin: kolesarjenje v Zittauskem višavju s pogledom na Oybin © TMGS / Manuel Rohne

Tistim, ki so najsrečnejši med potiskanjem pedal, počitniška dežela Nemčija ponuja veliko možnosti, da si počitnice oblikujejo po svojih željah. Nemčija ima skupaj več kot 70.000 kilometrov kolesarskih poti; pri takšni izbiri boste gotovo našli pravo turo zase. Kolesarjenje že dolgo velja kot eden najboljših načinov za raziskovanje okolice. Na kolesu lahko v naravi uživamo od blizu, spoznavamo državo in njene ljudi, obenem pa naredimo tudi nekaj za svoje telo. Vsa Nemčija je polna čudovitih kolesarskih poti. Ob vseh znamenitostih in naravnih lepotah vam dolgčas vsekakor ne bo!

Naslednje kolesarske poti ne veljajo zaman za klasike: Labska kolesarska pot (Elberadweg), Donavska kolesarska pot (Donau-Radweg) in kolesarske poti ob Bodenskem jezeru. Če pa želite Nemčijo na kolesu raziskovati onkraj najbolj obleganih poti, vam bo všeč tale skriti biser: Zdraviliška kolesarska pot (Bäderradweg) v švabski regiji Allgäu.

Bäderradweg ima vse, kar si kolesar poželi. Na 250 kilometrov dolgi poti med Bodenskim jezerom in regijo Allgäu v južni Nemčiji je treba premagati 3.000 metrov nadmorske višine. Verjemite pa, da bo vaš trud bogato poplačan. Na poti se lahko osvežite v katerem od tamkajšnjih bistrih jezer ali si privoščite sproščanje v katerem od kar devetih termalnih zdravilišč. Poleg tega vas bo pot peljala skozi prelepe naravne krajine in zgodovinska mesta ter mimo samostanov, gradov in razkošnih palač.

Emmerthal: kolesarjenje ob reki Weser na kolesarski poti Weserradweg © DZT/ Jens Wegener

Nemčija je pravi raj tudi za gorske kolesarje. Očarale vas bodo nezemeljske peščenjakove in vulkanske formacije ter zavese iz granitnih stebrov … in da razgledov sploh ne omenjamo! Nemška sredogorja so edinstvena in neverjetno raznovrstna. Razvejane mreže poti v Sauerlandu, Češkem rudogorju (Erzgebirge), Bavarskem gozdu, Harzu in Pfalškem gozdu čakajo na vaš obisk. Še nekaj krajev, ki jih gorski kolesarji ne smete zgrešiti: Stoneman-Miriquidi (Češko rudogorje oz. Erzgebirge), Bike-Arena Sauerland (Sauerland) in Bikepark Schöneck (Vogtland).

Spodnja Saška: v objemu narave ©TMN GmbH/ Alex K. Media

Poiščite navdih za prihajajoče počitnice in odkrijte nove kraje. Nemčija čaka na vaš obisk!

Nemška turistična organizacija