Živilski odpadki predstavljajo velik problem, saj več kot tretjina hrane zgnije, kar prispeva k podnebnim spremembam. Kljub temu da je rešitev na dlani, »zavreči manj hrane«, je ta težava večja, kot si mislimo. V ZDA več kot 80 odstotkov zavržene hrane izvira iz gospodinjstev in podjetij, namenjenih potrošnikom. Čeprav se ozaveščenost o problemu zavržene hrane počasi povečuje, je še vedno razlika med zavedanjem o globalnem problemu in dejanskim ukrepanjem.

Bolj kot svojim čutom zaupamo drobno natisnjenim številkam

Na embalažah beremo oznake »najbolje uporabiti do«, »uporabno do«, »uporabno najmanj do« in druge datumske oznake, ki nas lahko zmedejo. Američani vsako leto zaradi teh oznak zavržejo približno za 29 milijard dolarjev varne hrane. Zagovorniki poskušajo poučiti potrošnike in standardizirati oznake, ki na splošno niso regulirane in pogosto temeljijo na kakovosti, ne na varnosti za zaužitje.

Svojih odpadkov ne vidimo

Čeprav so oglaševalske kampanje, kot je na primer SaveTheFood, postavile v ospredje živilske odpadke, pa je spreminjanje posameznikovih navad težko. Študije so pokazale, da se večina ljudi zaveda težave z zavrženo hrano, vendar jih večina misli (76 %), da zavržejo manj kot povprečni Američani. To je lahko posledica osebnega samozavedanja, saj ljudje pogosto ne vidijo svojih odpadkov, ali pa se ne zavedajo vseh vrst odpadkov, ki jih ustvarjajo.

Slika je simbolična.

Radi kompostiramo

Študija tudi opozarja, da se ljudje manj trudijo zmanjšati količino hrane, ki jo zavržejo, če imajo na voljo kompost. Razlog izhaja iz čustvenega olajšanja, ki ga ljudje čutijo, in se ne počutijo slabo zaradi zavržene hrane. Kompostiranje sicer ni slaba stvar, vendar bomo imeli več družbenih in okoljskih koristi, če hrane ne bomo zavrgli.

Imamo načine, kako ublažiti svojo krivdo zaradi zavrženih ostankov

Študija o zavrženi hrani v mestih je pokazala, da so ostanki hrane druga najpogosteje zavržena kategorija hrane, takoj za sadjem in zelenjavo. Zamrzovalnik je še ena postaja, ki jo hrana pogosto naredi na poti k smetnjaku. Bolje, da zmrznjene ostanke hrane pojeste kmalu, na primer v naslednjem tednu, saj bo takoj manj verjetno, da bo končala v smeteh.

Vihamo nos nad zmrznjeno hrano

Medtem ko večino ne skrbi za košček na koncu korenčka, so predsodki proti zmrznjeni hrani vsesplošni. Zamrzovalnik vam lahko pomaga dodajati zelenjavo in beljakovine večernim obrokom brez nenehnih potovanj v trgovino.

Odvečna hrana, povezana z ljubeznijo in dobrimi nameni

Družino si želimo nahraniti z zdravo hrano, poskusiti nekaj novega, prirediti zabavo, jesti bolj zdravo in več kuhati. Odpadki so nekoliko neviden stranski produkt teh običajno dobrih namenov. Za mnoge predstavlja poln hladilnik občutek ugodja. Rešitev za zavrženo hrano pa lahko zahteva od ljudi, naj zavržejo manj hrane, kar pomeni tudi zahtevo, da žrtvujejo občutek, da dobro skrbijo za svojo družino.

Kuhinjska posoda, aparati in celo živila lahko spodbujajo prekomernost

Živila lahko povečajo količino živilskih odpadkov, če je hrana pakirana v prevelikih embalažah, ki jih je težko zapreti. Doma so naši hladilniki veliki, naše posode zasnovane za velike družinske obroke in naši krožniki pogosto preveliki. To nam ni v pomoč, ko poskušamo zmanjšati ostanke hrane.

Ideja je, naj poskrbimo, da je naš krožnik primerne velikosti. Pri hladilniku pa pazimo na zadnji del polic, kjer se po navadi vse izgubi.

Smo družabna bitja, ki ne marajo kršiti norm

Za primer, ko ste na poroki, kjer je običajno hrane v obilju. Vendar zahtevati »posodo za domov« je nesramno, kajne? Toda ko zavržemo skoraj polovico hrane, zapravljamo vire in prispevamo k podnebnim spremembam. Ali ni bolj nesramno pustiti, da gre hrana v nič?

Slika je simbolična.

Vsekakor, toda ta tabu še obstaja. Gostince bi lahko spodbudili, da postavijo ob takih dogodkih embalaže z napisom »Postrezi si sam«.

Bodite bolj pozorni, vendar se ne obremenjujte preveč

Ko gre za blažitev podnebnih sprememb, Project Drawdown uvršča zmanjšanje živilskih odpadkov na tretje najbolj vplivno dejanje. Vsi lahko prilagodimo svoja kosila in svoja življenja na splošno, da omogočimo manj odpadkov.

Vsak lahko dvigne svoje samozavedanje o obravnavi zavržene hrane in poveča vpliv na tem področju. Vendar ne potrebujemo prelaganja vsega bremena le na posameznega potrošnika. Sistemska prizadevanja, da naredimo stvari, kot so izboljšanje našega prehranskega načrtovanja, si na novo zamislimo naše trgovine z živili in domače kuhanje, reformiramo oznake datumov na embalažah in na novo razmislimo o dogodkih s pogostitvijo, nam lahko ublažijo nespametno zapravljanje hrane.

Avtor: M.B.

Vir: nationalgeographic.com