Volvo je napovedal, da bo do konca tega desetletja proizvajal le še električne avtomobile. Korak bližje temu cilju pa je stopil z razkritjem novega popolnoma električnega avtomobila – Volvo C40 Recharge.

Novi električni avtomobil C40 Recharge je precej podoben modelu XC40 Recharge, čeprav je malo manjši SUV. Volvo pravi, da ima vse prednosti športnega terenca, vključno z visokim sedežnim položajem, vendar z elegantnejšo zasnovo.

Vizualno je C40 Recharge bolj robusten, nekoliko višji v primerjavi s kombi limuzino, ki ima s SUV-om ravno toliko skupnega, da je privlačen skoraj za vse, sodeč po podatkih o prodaji SUV-ov in križancev.

Značilnosti novega modela

C40 Recharge poganjata dva elektromotorja, eden na sprednji in drugi na zadnji osi. Napaja ga 78 kWh baterija, ki ima doseg za približno 420 kilometrov, čeprav Volvo upa, da bo sčasoma to še izboljšal z brezžičnimi posodobitvami programske opreme. Avto pospeši od 0 do 60 km/h v 4,7 sekunde, z največjo hitrostjo 112 mph. S hitrim polnjenjem se bo baterija napolnila 80-odstotno v približno 40 minutah.

V notranjosti bo imel C40 Recharge enak interaktivni sistem kot XC40 Recharge. Volvo ga je razvil v sodelovanju z Googlom na osnovi Androida in ima vgrajene Googlove aplikacije, kot so zemljevid, Google Asistent in Google Play trgovina.

Napoved prodaje le preko spleta

Električni avtomobil C40 Recharge bo možno kupiti samo preko spleta, saj želijo zmanjšati kompleksnost svoje ponudbe modelov. Podjetje namerava s proizvodnjo modela C40 Recharge začeti v jeseni 2021 v tovarni v Belgiji. O datumu razpoložljivosti ali ceni vozila trenutno še ni podatkov.

Zaveza k prehodu za električna vozila

Za prihodnost pa Volvo napoveduje, da je model C40 Recharge le eden izmed številnih električnih modelov, ki bodo na voljo v prihodnjih letih. Bencinski in dizelski motorji so po njihovem mnenju preteklost in zato načrtuje do leta 2030 prodajo le še električnih modelov. S to zavezo se tako Volvo pridružuje številnim drugim proizvajalcem avtomobilov, vključno s Fordom, General Motorsom in Jaguarjem Land Roverjem, ki so obljubili prehod na električne avtomobile samo (ali večinoma) v naslednjih petih do desetih letih.

Avtor: J.J.

Vir: Mashable