Ko se zazremo v prihodnost, je fokus jasen. Avtomobilska industrija postaja zelena. Proizvajalci luksuznih avtomobilov izdelujejo vedno več novih povsem električnih avtomobilov. Ni vam več potrebno izbirati med udobjem, hitrostjo in trajnostjo. Sedaj imate lahko vse v enem z najboljšimi luksuznimi električnimi avtomobili leta 2022.

Električni avtomobili so po večini dražja vozila, vendar lahko vladne spodbude in davčne ugodnosti pogosto pomagajo znižati stroške nakupa. Poleg tega so električni avtomobili običajno lažji za vzdrževanje in zagotovo bolj učinkoviti.

Za vas smo pripravili seznam prvih 10 najboljših luksuznih električnih avtomobilov letošnjega leta:

1. Mercedes-Benz EQS

Razkošna notranjost s prostorno in tiho kabino ob osupljivih voznih zmogljivostih nas prepriča, da je najboljši luksuzni električni avtomobil leta 2022. EQS je trenutno na voljo v štirih različicah: začetni EQS 350, nadgrajeni EQS 450+ z večjo močjo in impresivno armaturno ploščo, EQS 580 4MATIC in športno dodelani AMG EQS 53 4MATIC+.

AMG EQS 53 4MATIC+ doseže najvišjo hitrost 220 km/h in pospeši od 0 do 100 km/h v 3,4 sekundah. Marcedes-Benz EQS 450+ zagotavlja doseg 422 milj, ima štirikolesni pogon in sposobnost samopilotiranja. Z impresivno armaturno ploščo s tremi zasloni zagotavlja vrhunsko izkušnjo zabave v kabini.

Cena: od 120.000 $ dalje

2. Tesla Model S Plaid

Pošteno lahko rečemo, da Tesla prevzema vodilno krmilo v industriji električnih vozil. Tesla Model S je bil prvotno izdelan že leta 2012, ko je bilo prvo električno vozilo za velike razdalje na svetu. Od takrat ga le še izboljšujejo.

Osnovna različica je sposobna doseči 0 do 100 km/h v 3,7 sekunde. Ima 373 milj dosega. Ta luksuzni avtomobil ponuja veliko tehnoloških funkcij, ki so sinonim za znamko Tesla. Minimalistično notranjost dopolnjuje velikanski zaslon za informacije in razvedrilo.

Cena: od 129.990 $ dalje

3. Porsche Taycan

Porsche Taycan ponuja vse, kar se od znamke Porsche pričakuje: neverjetno pospeševanje, agresivno oblikovanje in vsestransko eleganten videz. Taycan, imenovan »tie-kahn«, je prvo serijsko električno vozilo, ki uporablja dvostopenjski menjalnik in 800-voltni električni sistem, kar obljublja višje hitrosti in hiter čas polnjenja. V optimalnih pogojih doseže 201 miljo, kar je odličen podatek za električno vozilo.

Cena: od 79.000 $ dalje

4. BMW iX

BMW iX ima prav tako impresivno notranjost kot zunanjost. Njegov zanimivi videz je eden od glavnih razlogov, da se je uvrstil na seznam leta 2022. Zaradi elegantne oblike in kompaktne velikosti je popolno električno vozilo za tiste, ki živijo v mestu. iX ima doseg 380 milj ob polni bateriji in dosega visoko hitrost od 0 do 100 km/h v 4,6 sekunde. Na cesti je iX, tih in zmogljiv ter nudi gladko vožnjo s skandinavsko navdahnjeno notranjostjo z obrobami iz lesa, usnja in blaga.

Cena: od 85.000 $ dalje

5. Ford F-150 Lightning

Ford F-150 Lightning izpolnjuje vse zahteve uspešnega električnega avtomobila, hkrati pa ostaja precej podoben svojemu bencinskemu dvojniku. Z impresivnim dosegom in elegantnim, gladkim videzom znotraj in zunaj lahko rečemo, da Ford F-15 Lightning z enostavnim manevrom na novo opredeljuje predstavo o tem, kako naj bi bil videti Fordov avto. Baterija standardnega dosega naj bi zagotovila do 230 milj z enim polnjenjem, medtem ko paket s podaljšanim dosegom dosega 300 milj – kar je zelo pohvalno.

Cena: od 75.000 $ dalje

6. Lucid Air

Lucid Air je nedvomno poseben električni avtomobil: noče se držati norm in namesto tega proizvaja nekaj, kar ruši meje na vse mogoče načine. Lucid Air je eden izmed avtomobilov leta, o katerem se je največ govorilo. Ponuja podatke dosega brez primere, kar do 520 milj. Kot prvi model zagonskega podjetja Lucid Motors je avtomobil zagotovil povsem nov standard v konkurenci. Znani so tudi po dobavi baterij za dirkalnike formule 1, tako da govorimo o velikih stvareh, ki pišejo zgodbo v industriji.

Cena: od 77.400 $ dalje

7. Mercedes-Benz EQC

Kot je značilno za znamko Mercedes, je tudi ta model izdelan za udobje in slog, z več razkošja kot njegovi tekmeci. V njem se resnično počutite bolj vrhunsko. To je elegantno vozilo, ki ni videti kot običajen električni avtomobil. Ne spada med najhitrejša električna vozila, vendar obljublja prijetno vožnjo z veliko uporabnimi funkcijami. Ponuja doseg približno 200 milj. Od 0 do 100 km/h pa pospeši v 4,8 sekunde. Ima sodoben navigacijski sistem z Apple CarPlay, Android Auto in dostopno točko Wi-Fi.

Cena: od 69.000 $ dalje

8. Volvo C40 Recharge

Volvo C40 Recharge obljublja, da bo velika uspešnica, saj ohranja osnovne značilnosti znamke, a je izdelan na okolju prijazen način. Je tudi zanesljiv avto: med vožnjo ga lahko hitro napolnite od 10 do 80 odstotkov v približno 33 minutah. Avtomobil naj bi z enim polnjenjem prevozil približno 226 milj (364 km), za kar je odličen za vsakodnevne avanture.

Cena: od 72.000 $ dalje

9. Polestar 2

Polestar 2 se ponaša s tem, da se na vse možne načine prilagaja vozniku. To je električno vozilo, ki podira meje pričakovanj prihodnosti in mu ne manjka edinstvenih funkcij. Polestar je blagovna znamka v lasti Volva in matične družbe Geely, ki je leta 2017 začela proizvajati električna vozila kot konkurenca Tesli. Polestar 2 je bil prvič predstavljen februarja 2019.

Gre za petvratno električno različico z ocenjenim dosegom 492 milj in veliko hitrostjo. To je prvi avtomobil na svetu z info-zabavnim sistemom, ki ga poganja Android, in potnikom ponuja vdelane Googlove storitve, kot so Google Assistant, Google Maps in Google Play Store.

Doseže lahko hitrost 100 km/h v 4,7 sekunde. Blagovna znamka daje velik pomen personalizaciji, saj voznika prepozna po telefonu in temu primerno prilagodi njegov sedež, na interaktivnem zaslonu pa se prikaže tudi njegov prednosti seznam aplikacij.

Cena: od 68.000 $ dalje

10. Rivian R1S

Tesla Model X ni edini električni SUV, ki lahko sprejme 7 potnikov. Rivian želi s tem zmogljivim terenskim vozilom premagati Teslin povsem električni SUV. Z največjo baterijo bo imel R1S doseg 410 milj – kot nalašč za vašo naslednjo popolnoma trajnostno terensko avanturo. To ga definira kot SUV z največjim dosegom. Hitrost 100 km/h doseže v 3 sekundah in dosega najvišjo hitrost dobrih 200 km/h.

Cena: od 70.000 $ dalje

Kako izbrati najboljši električen avtomobil za vas

Ko iščete vrhunski električni avtomobil oziroma pravi avto za vas, je poleg vašega življenjskega sloga in priljubljene estetike potrebno upoštevati številne vidike.

Nekaj dejavnikov, ki jih je treba upoštevati:

• število kilometrov, ki jih prevozite na dan;
• koliko prostora potrebujete – zase ali za sopotnike;
• bližina primerne vtičnice ali polnilne postaje;
• kako velik prtljažnik potrebujete;
• kako nameravate uporabljati avto (za prevoz v službo ali za daljša potovanja);
• vaš razpoložljivi proračun.

Pri električnem vozilu boste morali o nekaterih od teh točk razmišljati na drugačen način. Na primer, električna vozila so odlična za prevoz na delo, še posebej, če ima vaš delodajalec na parkirišču polnilna mesta za električna vozila. Če pa nimate možnosti za preprosto polnjenje, bo električna vozila trenutno težko uporabiti za vožnjo na daljše razdalje. Vendar proizvajalci avtomobilov ves čas uvajajo daljše dosege.

Navsezadnje je to vaša izbira in odločitev, da s svojim vozilom dosežete trajnostni učinek, kar je vsekakor vredno pohvale.

Metodologija: kako izbiramo, testiramo in razvrščamo najboljše možnosti na trgu

Doseg in čas polnjenja: čeprav so udobna notranjost in hitri pospeški všečni, bosta z vidika vsakodnevne uporabe ta dva dejavnika najpomembnejša. To sta dejavnika, ki sta edinstvena značilnost električnih avtomobilov. Zato smo jih postavili v središče pozornosti, ko smo sestavili naš seznam za leto 2022.

Porabili smo tudi čas za preučevanje spletnih strani, najnovejše ponudbe najboljših proizvajalcev avtomobilov po vsem svetu, brali smo recenzije, gledali videoposnetke, analizirali statistične podatke in upoštevali prejšnje uvrstitve, da bi videli, kaj se je v preteklih letih spremenilo. Tako smo sestavili naš ožji izbor najboljših električnih avtomobilov leta 2022 in za vsako vozilo izbrali edinstveno prednostno točko.

Pogosta vprašanja, ki se pojavljajo pri električnih avtomobilih

  • Kateri je najbolj luksuzen električni avtomobil?

Najbolj luksuzen električni avtomobil je Mercedes-Benz EQS. Resnično ponuja udobno, nadgrajeno izkušnjo v trajnostnem paketu. Preverite našo lestvico najboljših luksuznih električnih avtomobilov leta 2022, da odkrijete celoten seznam.

  • Kateri so najboljši popolnoma električni športni avtomobili?

Porsche Taycan in Tesla Model S Plaid sta po naših testih najboljša popolnoma električna športna avtomobila leta. Ponujata najboljšo kombinacijo užitka v vožnji, udobja in dosega.

  • Kateri električni avtomobil je trenutno najbolje kupiti?

Najboljši električni avtomobil za nakup je trenutno Mercedes -Benz EQS; ima veliko moči, bliskovito hiter čas polnjenja in prefinjen stil.

  • Kateri je najboljši cenovno ugoden električno avtomobil?

Ford Mustang Mach-E je najboljši cenovno ugoden električni avtomobil leta 2022. Ugotovili smo, da sta njegova moč in stil glede na sorazmerno nizko ceno fantastična vrednost za ta denar – še posebej, če upoštevate trajnostno osredotočenost ameriške znamke.

Avtor: J.J.

Vir: luxe.digital