Začimbe in zelišča dodajo okus hrani. Poleg tega pa vsebujejo velik olj in drugih dodatkov, ki lahko pozitivno vplivajo na našo prebavo. Začimbe se po navadi dodajajo pri kuhanju z zelišči.
Zanimivo je, da večino začimb naravno raste v tropskih in subtropskih delih sveta. To pomeni, da je pridelava le teh močno otežena v naših prostorih zaradi prsti, temperature in še česa. Vendar vseeno obstajajo načini za pridelavo nekaterih zelišč in začimb tudi pri nas doma.

Določeni prostori v stanovanju ali hiši lahko odgovarjajo naslednjim začimbam in zeliščem…
Ingver
Ingver po navadi raste v korenu, toda to kar je zares dobro pri njem se skriva v osrčju ali pod lupino. Uradno ingver prihaja iz južne Kitajske in se je šele kasneje začel pojavljati v nekaterih tropskih krajih kot je na primer zahodna Afrika, Indija od koder se je potem razširil tudi po Evropi. Največkrat ga uporabljamo v čaju ali pa ga dodamo k nekaterim omakam. Vsebuje zelo veliko zdravilnih kakovosti.
Koriander
Besedo koriander lahko uporabimo tako za zelišče kot tudi začimbo. Listje koriandra se veliko uporablja v kitajski, indijski in mehiški kulinariki.  Njegovo seme uporabljamo tudi kot začimbo, vendar ima popolnoma drugačen okus kot listje.

Kumina
Mediteranski naziv, ki ga je dobilo to zelišče je zelo popularno po celem svetu. Njegova semena zlahka posadite v kakršnemkoli območju le če imate za to dovolj prostora na vašem vrtu.
Česen
Prav tako zelišče brez katerega se težko izpopolnijo naše jedi. Primeren za vzgojo tako zunaj kot tudi znotraj. Vse kar morate storiti je, da listje ločite od mesa česna in nato posadite v dobro navlaženo zemljo ter skrbite, da je vedno zalita.
Gorčica
Gorčica je odlična začimba za vzgajanje doma, saj lahko z njo potem ustvarjate različne vrste omak. Poznam več različnih vrst gorčice kot so Brassica nigra B, Juncea in B alba. Ta rastlina prav tako zraste iz semena. Gorčica se odlično obnese v različnih omakah in kot dodatek k mesnim jedem.

Avtor: J.J.