Ameriški bizoni so bili skoraj na robu izumrtja zaradi intenzivnega lova, ki so ga izvajali evropski naseljenci. S ponovnim vračanjem bizonov obstaja možnost za odpravo škode v prerijah, ki so jo utrpele zaradi desetletij slabega upravljanja.  

Prerija s kratko travo v Montani predstavlja težke razmere za življenje. Je suho, vetrovno območje in daleč od vsega. Poleti temperature presegajo 38°C, pozimi pa padejo do -45°C. Avtohtona ljudstva Blackfeet, Nakoda in Gros Ventre so se skozi stoletja uspešno prilagodila surovemu okolju. Nekaj trdoživih belih naseljencev jim je uspelo slediti. To območje obsega 71 milijonov hektarjev odročnega ozemlja, ki prečka ameriško-kanadsko mejo vzhodno od Skalnega gorovja. Ta redki habitat je v ekološkem propadanju. V zadnjih 150 letih so divje živali glavni življenjski prostor prepustile kravam.

Bizoni ponovno oblikujejo pokrajino

Danes pa dele pokrajine oblikuje drug prebivalec. Ta ima par črnih rogov, debelo ogrinjalo in kodravo rjavo dlako.

Severnoameriški nižinski bizon ima tukaj dolgo zgodovino, čeprav je skoraj utrpel izumrtje. Stoletje in pol njihovih značilnih grbastih pleč in bradatih glav ni bilo na ameriških travnikih. Plemena in naravovarstvene organizacije so nedavno začele vračati bizone. Znanstveniki, ki preučujejo koristi, odkrivajo, da je bila vrnitev 900-kilogramskega pašnega silaka v njegov domači ekosistem lahko ključna za prihodnost prerije. Le kaj ta velik, kosmat rastlinojedec počne v pomoč pokrajini?

Največja korist bizona je pomoč preriji pri ohranjanju vode. Bizoni na kratkotravnati preriji pošiljajo močno sporočilo o pomembnosti avtohtonih pašnikov za odpornost pokrajine. Morda ponujajo pokrajini rešilno bilko, saj bodo podnebne spremembe vse močnejše.

Raziskovanje ekologije bizona in učinka na okolje

Hila Shamon, raziskovalna ekologinja pri Smithsonianovem nacionalnem živalskem vrtu in inštitutu za ohranitveno biologijo v Washingtonu, je pet let spremljala ekologijo oddaljenih travnikov. Skupaj z American Prairie, naravovarstveno organizacijo, preučuje, kako bizoni spreminjajo ekosistem.

Shamonova je soavtorica študije o prerijskih potokih, ki kaže, da bizoni v tem okolju počnejo nekaj neverjetnega. Njihova celoletna paša je dobra za krajino, saj kaže, da imajo sposobnost povečanja biotske raznovrstnosti.

Odrasel bizon poje približno 11 kg trave na dan. Trave so se prilagodile njihovemu iskanju hrane. Rastlinstvo po planoti uporablja hranila iz njihovih iztrebkov. Ptice pulijo njihovo dlako iz grmovja, da izolirajo svoja gnezda.

Bizoni dobesedno oblikujejo tudi zemljo. Valjajo se v prahu in ustvarjajo vdolbine, ki zadržujejo vodo po nevihtah. Ko se bizoni premaknejo, se v teh lužah razmnožujejo žuželke in postanejo pojedina za ptice in majhne sesalce. Antilope preživijo tako, da sledijo njihovim sledem skozi globok zimski sneg.

Bizoni dobivajo drugo priložnost

Plemenski rezervati so v ospredju njihovega okrevanja, saj odvzamejo odvečne bizone iz nacionalnega parka Yellowstone in jih vračajo na ozemlje. American Prairie prav tako igra pomembno vlogo, saj kupuje ranče in vrača bizone v kraje, kjer so nekoč kraljevale krave. Približno 30.000 bizonov sedaj živi v varstvenih čredah v različnih parkih in zaščitenih območjih po vsej državi. Več kot desetkrat toliko jih je na bizonjih farmah.

Slika je simbolična.

Bizoni z veseljem živijo v preriji. To jim je evolucija namenila. Občasno obiščejo potoke in ribnike, da pijejo, vendar so stalno v gibanju. Ne potrebujejo veliko sence in imajo raje trave na sončni planoti kot v rečnih dolinah, zato povzročajo manj škode na potokih kot krave.

Čeprav reke in potoki pokrivajo manj kot 2 % prerije, so ključna zatočišča za divje živali. Študija Shamonove kaže povečanje vegetacije in raznolikosti ptic na potokih, kjer so bizoni nadomestili govedo.

Druge študije kažejo, da je celoletna paša bizonov z nizko gostoto povezana z večjo raznolikostjo višin lesne vegetacije in večjo raznolikostjo avtohtonih rastlin v obrežnih območjih, kot je sezonska paša goveda. Dobro porasli potoki so življenjska sila prerije. Tla ohranjajo vlažna, vegetacijo zeleno in zagotavljajo razpršilne koridorje za velike sesalce.

Bizoni so postavili temelje tudi drugim velikim restavratorjem narave – bobrom, da pomagajo povrniti zdravje pokrajini. Obilje nove rasti, ki so jo omogočili bizoni, je dalo bobrom gradbeni material, ki so ga potrebovali.

Naravovarstveniki pogosto hvalijo prednosti vrnitve vrhunskih plenilcev za ponovno vzpostavitev ravnovesja v ekosistemih. Pomen vrnitve velikih domačih pašnikov je manj znan, a enako pomemben. Na mestih, kjer je ponovna naselitev domorodnih vrst lahko težavna, lahko skrbno upravljanje živine zagotovi nekatere enake koristi. V tako velikih pokrajinah, kot je prerija v Montani, se zdi verjetno, da je prostor za oba. Ljudje še vedno želijo jesti govedino Montana in živinoreja ima pomembno mesto v kulturi in gospodarstvu regije. Ker pa se podnebne spremembe krepijo, je vredno razmisliti, katere živali so najbolje prilagojene na nastajajoče razmere. Ravninski bizoni, skromni glede vode in nenehno v gibanju, so idealni za to zemljo in so tudi zdrav vir beljakovin.

Avtor: M.B.

Vir: bbc.com

Vir slik: Freepik