Poletje nam ponuja več prostega časa na prostem, zato ga lahko izkoristimo za dobra dejanja, ki bodo pomagala ohranjati naše okolje čisto. Poskrbimo za nered in reciklirajmo tisto, kar je mogoče še rešiti. Sledite petim preprostim načinom, da lahko kot posamezniki prispevate k bolj zelenemu poletju.

Prostovoljci pri čiščenju obale

Morje na obalo naplavi vse vrste smeti: embalažo od hrane, steklenice, elastike za lase … Leta 2019 so prostovoljci organizacije Ocean Conservancy po vsem svetu zbrali več kot 20 milijonov smeti na plažah. V septembru poteka mednarodni mesec čiščenja obal, kar je odlična priložnost, da se pridružite prostovoljskim organizacijam ter prispevate svoj delež k ohranjanju čistih plaž. Preverite spletne strani, kjer objavljajo dogodke čiščenja obal ali prevzemite pobudo in organizirajte lastno skupino prostovoljcev za čistejše obale.

Kuhajte »zeleno«

Pri peki na žaru se izogibajte uporabi tekočin za vžiganje in oglja, ki se lahko vname in oddaja škodljive kemikalije. Namesto tega raje poskusite z žarom na pelete, narejene s stisnjenimi lesnimi ostanki, ali z drugimi okolju prijaznejšimi gorivi. S tem boste zmanjšali onesnaževanje zraka in prispevali k bolj zdravemu okolju.

Slika je simbolična.

Kupujte reciklirane izdelke

Razmišljate o popestritvi vrta ali dvorišča? Izbirajte okolju prijazne možnosti za zunanje dodatke. Na trgu je veliko recikliranih izdelkov, od trpežnih predpražnikov iz recikliranih plastenk ali biorazgradljivi predpražniki iz kokosovih vlaken. Razmislite o kreativnih in trajnostnih rešitvah, morda jih boste z nekaj lastne ustvarjalnosti naredili kar sami. Poiščite ideje na spletu in načine, kako reciklirate predmete, da jim ustvarite novo rabo.

Ostanite v senci

Kadar ste izpostavljeni soncu, se zaščitite z oblačili, ki vas varujejo pred škodljivimi UV žarki. S tem boste zmanjšali potrebo po uporabi sončnih krem, ki lahko vsebujejo škodljive sestavine za okolje. Med kopanjem namreč sončne kreme spuščamo v morje. Pazite, da ostanete v senci ali pod senčniki, ko sonce najbolj pripeka.

Slika je simbolična.

Eko telovadba

Ohranjajte svoje telo v formi na ekološki način. Švedski trend plogginga je postal priljubljen po vsem svetu. Izhaja iz kombinacije švedskih besed »plock upp« (pobrati) in »jogging« (tek), ki združuje tek in pobiranje smeti. Razmislite o tem, da bi šli na plogging, s tem skrbite za svoje zdravje in obenem prispevate k čistejšemu okolju.  

Slika je simbolična.

Skrb za planet je odgovornost vsakega posameznika. Z majhnimi dejanji lahko dosežemo velike spremembe in ohranimo čisto okolje tudi za prihodnje generacije. Naj bo to poletje polno zelenih dejanj za naš planet.

Avtor: M.B.

Vir: nationalgeographic.com