Eden od vplivov vročinskih valov je, da rastline hitro ovenijo in vrt potrebuje več zalivanja, ko se izhlapevanje poveča. Zaradi globalnega segrevanja imamo vse bolj vroča in suha poletja. Ob pogostih vročinskih valovih je prepovedano tudi zalivanje vrtov. Zato je pomembno zagotoviti, da lahko vaš vrt še naprej cveti tudi z manj vode. To zahteva premišljeno izbiro rastlin, skrbno uporabo vode in upoštevanje nekaterih odličnih vrtnarskih nasvetov.

5 nasvetov za uspevanje vrta tudi v vročih poletjih

Teh pet nasvetov vam bo pomagalo zagotoviti, da bodo vaše rastline na vrtu preživele dolgo suho poletje.

  1. Namestite in uporabite rezervoarje za vodo za zbiranje deževnice s strehe.
  2. Uporabite zalivalke namesto cevi ali škropilnikov.
  3. Rastline zalivajte pri koreninah zgodaj zjutraj ali zvečer, da preprečite izhlapevanje.
  4. Na gredice dodajte zastirko, kot so leseni sekanci ali lubje, ter odstranite plevel.
  5. Če je zelo vroče, pustite, da se trava nekoliko podaljša, tako da nastavite višino rezil kosilnice.
Slika je simbolična.

Izberite vrtne rastline, odporne na sušo

Zagotavljanje, da bo lahko vaš vrt še naprej cvetel kljub vročemu vremenu in z manj vode, vključuje izbiro rastlin in grmovnic, ki so odporne na sušo. Vaš lokalni vrtni center vam bo lahko svetoval o rastlinah, ki jih ni treba zalivati vsak dan in ustrezajo vašim rastnim pogojem.

Varčevanje z vodo na vrtu

Varčevanje z vodo na vrtu je pomembno, saj poleti lahko tudi do 70 % vode iz vodovoda porabimo za vrt. Povprečna streha zbere dovolj deževnice, da lahko vsako leto napolnimo 450 rezervoarjev za vodo. Zakaj torej ne bi na svoj vrt dodali enega ali dveh?

Vodni rezervoarji so odličen način za varčevanje z vodo in zmanjšanje računov za vodo. Dobrodošli so v obdobjih, ko je omejitev porabe vode, saj vam omogočajo zajemanje reciklirane deževnice za uporabo na vrtu in pri pranju avtomobila.

Voda za divje živali

V poletni vročini številni viri vode za divje živali presahnejo. Živali so tako kot mi še posebej žejne ob poletni vročini. Postavitev stare sklede ali katere koli posode z vodo na vaš vrt. To bo pijača dobrodošlice za ptice in druge divje živali. V tem vročem vremenu bo zelo cenjen vir za privabljanje divjih živali.

Slika je simbolična.

Ustvarjanje sence na vrtu

Čeprav je lepo uživati ob sončnih dnevih, je pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje in počutje. Če vašemu vrtu primanjkuje sence, potem lahko senčniki, tende ali platna zagotovijo privlačne načine za takojšnje olajšanje pred neposredno sončno vročino. Ne le, da vas ohladijo v vročih dneh, ampak tudi zaščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki. Zato je primerna senca na vašem vrtu dobra ideja, zlasti ker poletne temperature zaradi globalnega segrevanja še naprej podirajo rekorde.

Avtor: M.B.

Vir: onehome.org.uk

Viri slik: Freepik