Z nasveti strokovnjakov in izračuni so to najboljši načini za ustvarjanje eko doma, ne glede na vaš proračun.

Mnogi že dolgo iščejo načine, kako zmanjšati vpliv na okolje in živeti na bolj trajnosten način. Z energetsko krizo, ki povzroča skokovito rast gospodinjskih računov, je to postalo za večino ljudi še bolj nujno.

Ne glede na to, ali želite biti prijazni do okolja ali do svoje denarnice, so v nadaljevanju strokovnjaki govorili o tem, kako ekološko preurediti vaš dom in zmanjšati račune.

Preuredite svoj dom

Nima vsakdo sredstev ali zemljišča, da bi si zgradil eko dom od začetka. Glede na vaš proračun in motivacijo (okoljsko ali finančno) je na voljo več stvari, ki jih lahko naredite v svojem domu, da ga naredite bolj učinkovitega. Po besedah Bena Ridleyja, direktorja za arhitekturo v Londonu, bi morali tisti z manjšim proračunom najprej zatesniti vsa okna in vrata. Potem priporoča izolacijo podstrešja.

»Če je na voljo nekoliko večji proračun, bi bili naslednji koraki zamenjava oken, izolacija pod tlemi in izolacija zunanjih sten,« dodaja Ridley.

Pri izolaciji je vredno razmisliti, kateri material izbrati. Nekatere standardne možnosti, čeprav dobro izolirajo, niso najboljše za okolje, saj materiali temeljijo na osnovi plastike ali pa njihova proizvodnja proizvaja veliko CO2. Nekateri lahko tudi zmanjšajo kakovost zraka v vašem domu.

Vendar obstaja veliko bolj okolju prijaznih možnosti izolacije. Kot na primer izolacija iz kamene mineralne volne, konoplje, slame in steklene volne. Vsaka od njih ima svoje prednosti in slabosti. Vredno je upoštevati vašo geografsko lokacijo in lokalno temperaturo, količino prostora, ki ga imate za izolacijo, in kako dobro je zatesnjena vaša hiša, preden izberete, kateri material boste vgradili.

Slika je simbolična.

Architecture for London je nedavno prenovila standardno vrstno hišo v severnem delu Londona v eko dom. S proračunom 250.000 funtov (295.600 EUR) so hiši dodali zunanjo razširitev, predelavo podstrešja in popolno prenovo notranjosti. In zagotovo je to opomnik, da eko ne pomeni »grdo«.

V procesu gradnje je ekipa upoštevala vsebovano energijo materialov. Vsebovana energija je količina energije, ki je potrebna za proizvodnjo gradbenega materiala. Odločili so se za lesena tla in okvirje, da bi se izognili potrebi po jeklenih in betonskih ploščah, ki imajo visoko vsebovano energijo. Da bi to še dodatno izboljšali, so se odločili tudi za naravne zaključke po vsej hiši, pri čemer so uporabili kamen, les in apneni omet namesto izdelkov na osnovi cementa.

Apneni omet, ki je bil uporabljen po vsej hiši, zagotavlja zračno tesnost in pomaga hiši ohranjati toploto. Prav tako so namestili mehansko prezračevanje s povratkom toplote, ta filtrira zrak, ki prihaja v hišo, od cvetnega prahu, delcev CO2 in drugih onesnaževalcev. Prav tako uporablja toploto, ki je že v domu, da ogreje zrak, zaradi česar je dom topel, udoben in ne vlažen.

Hiša je bila v celoti na novo izolirana z lesnimi vlakni. To je omogočilo, da hiša ohrani svojo prvotno fasado in čar.

Čeprav se je skupni bivalni prostor v hiši povečal, ocenjujejo, da se je potreba po ogrevanju prostora zmanjšala za približno 80 %.

Stroški v primerjavi s koristmi

Raziskava, ki je bila objavljena na spletni strani theecoexperts.co.uk, izračunava povprečne stroške namestitve različnih ekoloških nadgradenj v 3-sobni hiši v primerjavi z letnim prihrankom in časom, ki je potreben za povrnitev začetnih stroškov.

Pametni termostat vas bo stal okoli 180 funtov (215 EUR), čeprav vas bo morda stalo več, če se odločite, da vam ga namesti nekdo drug. Verjetno ga bo potrebno zamenjati vsakih 10 let, vendar se s povprečnim letnim prihrankom 154 funtov (184 EUR) investicija povrne v manj kot dveh letih.

Izolacija strehe stane približno 300 funtov (358 EUR) in bo trajala približno 40 let. Zmanjšala bo vaše račune za energijo za približno 165 funtov (197 EUR) na leto, zato bo trajalo malo manj kot dve leti, da začnete varčevati pri energiji.

Izolacija votlih sten v povprečju stane 475 funtov (567 EUR) in vam bo v povprečju prihranila 185 funtov (220 EUR) na leto, kar pomeni, da traja 2,5 leti, da si povrnete svoje stroške. V obdobju 20 let bo to zmanjšalo tudi vaše emisije ogljika za nekaj več kot 13 ton.

Sončne celice so točka, kjer se naložba nekoliko poveča. Strošek namestitve sončnih kolektorjev za povprečno hišo stane nekaj manj kot 6.000 funtov (7.200 EUR). Čeprav vam bo to prihranilo približno 330 funtov (394 EUR) na leto na računih, to pomeni, da bo trajalo nekaj manj kot 12 let, da boste dosegli rentabilnost in začnete varčevati.

Trenutno povišanje cen računov za energijo ni dobrodošlo. Vendar pa lahko zaslužite s prodajo svoje odvečne sončne energije nazaj v nacionalno omrežje. Nekaj stvari boste morali urediti, da boste lahko vzpostavili jamstvo za pametni izvoz, vendar je to dobra možnost, če načrtujete namestitev sončnih celic na vaš dom.

Druge stvari, kot so dvojna zasteklitev, toplotna črpalka zrak-voda in baterija za shranjevanje odvečne energije sončnih celic, so velike naložbe. Za te je malo verjetno, da boste, če jih boste menjali tako redno, kot je priporočeno, kdaj zaslužili nazaj. Toda če imate denar in je vaš cilj zmanjšanje emisij, je toplotna črpalka zrak-voda odlična možnost za namestitev. Ocenjuje se, da boste v 20-letnem obdobju prihranili neverjetnih 50 ton emisij ogljika.

Zgradite svoj eko dom

Če sanjate na veliko, lahko začnete od začetka in zgradite svoj lasten ekološki dom. Toda kje začeti?

Alex Johnen je v procesu gradnje svojega eko doma v Devonu in je lahko delila svojo izkušnjo. Ena največjih težav, ki so jih imeli do zdaj, je bilo iskanje hipotekarnega posrednika. Našli so le enega posojilodajalca, ki jim je bil pripravljen dati hipoteko na netradicionalen dom, ki so ga zgradili sami.

In obrestna mera znaša 4 %, medtem ko ima večina hipotek obrestno mero nekje med 2-3,5 %.

»Večina samograditeljev preide na drugo hipoteko, ko dokončajo gradnjo, vendar predvidevamo, da tega morda ne bomo mogli storiti, ker tudi ko bo zgrajeno, morda še vedno ne bomo našli nikogar, ki bi dal posojilo na »nestandardno« gradnjo,« pravi Alex.

To bi gotovo odvrnilo veliko ljudi, ki nimajo veliko gotovine na banki, od tega, da bi izvedli takšno gradnjo.

Načrtovanje ekološke gradnje

Alex in njen partner načrtujeta gradnjo 2/3- sobno, enonadstropno hišo z ukrivljeno streho. »Uporabljamo čim več naravnih gradbenih materialov, od lesenih okvirjev, konopljin beton za glavno strukturo, nato pa ukrivljeno streho iz valovite kovine.«

Vsa okna na nepremičnini bodo trojno zastekljena. Poleg tega so zelo natančno načrtovali položaj oken, da bi optimizirali moč sonca za ogrevanje hiše.

Kot pri preureditvi hiše, ki so jo opravili Architecture for London, se tudi Alex odloča za materiale z nizko vsebovano energijo pri svoji gradnji. Materiali, ki jih je izbrala, so les, konoplja, apno in glina, ki so prijazni do okolja, kar pomaga v boju proti podnebnim spremembam.

Prav tako je upoštevala toksičnost materialov. Prizadevajo si, da bi bila hiša zelo zračno tesna, da bi zmanjšali porabo energije. Zato morajo zagotoviti, da je prostor zdrav za bivanje.

Za toplotno črpalko zrak-voda so dobili ponudbo za 50.000 funtov (59.645 EUR), zato je ta izpadla iz načrta. Toda, ker naj bi njihov splošni načrt zagotovil, da bo hiša zelo dobro izolirana, upajo, da ne bo potrebovala veliko ogrevanja. Odločili so se za nekaj električnih radiatorjev.

Solarni kolektorji imajo visoke začetne stroške, zato jih niso popolnoma opustili iz načrta. Alex in njen partner sta se odločila, da niso prva prioriteta in jih lahko dodata na hišo v prihodnosti, ko bosta imela malo več denarja.

Čeprav Alex deluje v okviru proračuna, ni izbrala najcenejših možnih variant za vse vidike svojega doma. »Možno je biti veliko bolj skromen in ustvariti zelo ekološko hišo z uporabo slame in apna/gline,« pojasnjuje Alex. »To je enostavno za gradnjo in material je poceni, vendar je težko najti gradbenike, ki poznajo gradbene tehnike s temi materiali.«

Slika je simbolična.

Življenjski dom prihodnosti

Na sejmu Ideal Home Show, ki poteka v Olympia London, je bil na ogled »Future Living Home«. Gradnja tega modularnega doma, ki ga zgradijo sami, je trajala le štiri dni, za razliko od tradicionalno zgrajenih hiš, ki v povprečju traja 22 tednov.

Izdelan je iz 70 % recikliranega jekla in napolnjen z vrsto ekoloških pripomočkov, za katere je verjetno, da bodo postali bolj priljubljeni po domovih.

S kombinacijo zmanjšanja časa gradnje, uporabe trajnostnih in energetsko učinkovitih materialov je ideja, da takšna gradnja ne bo le zmanjšala vaših računov, ampak tudi stroške same hiše.

Hiša je opremljena z Solvius, novo zasnovno sončnih celic, ki niso pritrjene na streho. To pomeni, da lahko še naprej koristite svojo naložbo, tudi če se preselite.

Eden od drugih pripomočkov je čistilec zraka Briiv, ki je izdelan iz 90 % naravnih in obnovljivih materialov. Uporablja biorazgradljive filtre in velja za enega najbolj trajnostih zračnih filtrov. Vendar upajmo, da nekega dne naš zrak ne bo tako umazan, da ga bomo morali filtrirati.

Življenjski dom prihodnosti prav tako upošteva vaše življenje zunaj doma. Kot vsi vemo, električni avtomobili postajajo vse bolj priljubljeni, zato potrebujemo boljše rešitve za polnjenje tako doma kot v službi. Myenergi so v hišo namestili vrsto polnilnikov za električna vozila, vsi so izdelani v Veliki Britaniji in združljivi s sončno in vetrno energijo.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com

Viri slik: Freepik