Vsako leto se zavrže približno 1,3 milijarde ton hrane. Velik del te konča na odlagališčih, kar prispeva k podnebnim spremembam. Kuharski mojster brez zavržene hrane Max La Manna je delil nekaj uporabnih nasvetov, ki lahko naredijo razliko.

Na svetu je približno 8 milijard ljudi in vsi se soočamo z negotovostjo glede preskrbe s hrano. Več kot 820 milijonov ljudi po svetu nima dovolj jesti. Odpadna hrana je danes ena največjih težav človeštva. Ocenjuje se, da se globalno izgubi ali zavrže ena tretjina vse proizvedene hrane.

Slika je simbolična.

Odpadna hrana ne pomeni le zavržene hrane, pomeni tudi zapravljanje denarja, vode, energije, zemljišč in transporta. Zavržena hrana celo prispeva k podnebnim spremembam, saj ta pogosto konča na odlagališčih, kjer gnije in pri tem proizvaja metan.

Kako lahko prispevate k manjši količini zavržene hrane

Max La Manna je delil 7-dnevni izziv, ki pomaga pri zmanjšanju odpadne hrane. Hrana je bila vedno glavna sestavina njegovega življenja. Njegov oče je bil kuhar in odraščal je v svetu kulinarike. Starši so ga vedno učili, da hrane ne smemo metati proč.

Dan 1: Pametno nakupovanje

Veliko ljudi kupi več, kot potrebuje. Nakupujte pametno tako, da sestavite nakupovalni seznam in kupite le tisto, kar potrebujete s seznama.

Dodatno: Poskusite uporabiti vso hrano, ki ste jo kupili pri zadnjem obisku tržnice, preden kupite nova živila.

Dan 2: Pravilno shranjevanje hrane

Napačno shranjevanje hrane vodi do ogromne količine odpadne hrane. Mnogi ljudje niso prepričani, kako shranjevati sadje in zelenjavo, kar lahko vodi do prezgodnjega zorenja in na koncu do pokvarjenih živil.

Na primer: krompirja, paradižnika, česna, kumar in čebule ne bi smeli hraniti v hladilniku. Ta živila je treba hraniti pri sobni temperaturi. Stebla listnate zelenjave in zelišč lahko potopite v vodo. Kruh shranjujte v zmrzovalniku, če mislite, da ga ne boste pravočasno pojedli. Pomagajte si tako, da izberete v trgovini rahlo nezrela živila ali še bolje, neposredno kupujte od kmeta.

Dan 3: Shranite ostanke (in jih dejansko jejte)

Ostanki niso samo za praznike. Če pogosto kuhate in imate redno ostanke, določite dan za porabo vsega, kar se je nabralo v hladilniku. To je odličen način, kako se izogniti metanju hrane stran. Poleg tega prihranite čas in denar.

Dan 4: Spoprijateljite se z vašim zmrzovalnikom

Zmrzovanje hrane je eden najlažjih načinov za njeno ohranitev. Večina hrane se lahko zamrzne. Na primer listnata zelenjava, ki je malo preveč mehka za uporabo v vaši najljubši solati, se lahko shrani v vrečke ali posode, ki so primerne za zmrzovanje, in se uporabi kasneje v smutijih in drugih receptih. Presežek zelišč lahko združite z olivnim oljem in sesekljanim česnom ter nato zmrznete v posodicah za led, to je priročen in okusen dodatek k jedem.

Slika je simbolična.

Zamrznete lahko ostanke obrokov, presežek pridelkov z vašega vrta in večje obroke, kot so juhe in omake. To je odličen način, da imate vedno na voljo zdrav, doma pripravljen obrok.

Dan 5: Pripravite svoje kosilo

Čeprav je uživanje kosila s sodelavci ali jemanja hrane iz vaše najljubše restavracije lahko prijetno, je tudi drago in lahko prispeva k odpadni hrani.

Učinkovit način za prihranek denarja in zmanjšanje vašega ogljičnega odtisa je, da kosilo prinesete s seboj v službo.

Če zjutraj nimate časa, poskusite zamrzniti svoje ostanke v posodah primerne velikosti. Tako boste imeli pripravljena odlična kosila vsako jutro.

Dan 6: Pripravite domačo zalogo

Priprava domače zaloge je enostaven način za zmanjšanje odpadne hrane.

Na olivnem olju ali maslu prepražite ostanke zelenjave, kot so stebla, olupki in drugi ostanki, nato dodajte vodo in pustite, da se počasi skuhajo v aromatično zelenjavno juho.

Dan 7: Kompostirajte, če lahko

Kompostiranje ostankov hrane je koristen način za ponovno uporabo odpadkov, saj se odpadna hrana pretvori v energijo za rastline.

Čeprav nima vsak prostora za zunanji kompostnik, je na trgu veliko število kompostnikov za kuhinjski pult, ki olajšajo in omogočajo dostopnost vsem, tudi tistim z omejenim prostorom.

Zunanji kompostnik je lahko primeren za nekoga z velikim vrtom, kompostnik za pult pa je najboljši za prebivalce v mestih z lončnicami ali majhnimi zeliščnimi vrtovi.

Slika je simbolična.

Na koncu koncev vsi lahko zmanjšamo količino odpadne hrane in načinov za to je neskončno. Če razmišljate več o hrani, ki jo vaše gospodinjstvo vsak dan zavrže, lahko pomagate ustvariti pozitivne spremembe in ohraniti nekatere najdragocenejše vire našega planeta.

Tudi minimalne spremembe v načinu, kako nakupujete, kuhate in uživate hrano, bodo pomagale zmanjšati vaš vpliv na okolje. Z malo truda lahko dramatično zmanjšate količino odpadne hrane, prihranite denar in čas ter zmanjšate vpliv na okolje.

Avtor: M.B.

Vir: bbcearth.com

Vir slik: Freepik