Življenje v mestu ponuja številne prednosti, ko pa pomislimo na vrtnarjenje, se nam zdi to v mestu težje dosegljivo. Na srečo imamo možnost urbanega vrtnarjenja, ki postaja vse bolj priljubljeno. Okenske police, balkoni, terase in strehe so postali prostor za užitne okrasne rastline. Z nekaj iznajdljivosti in začetnega znanja o izbiri prostora in rastlin si lahko ustvarite svojo zeleno oazo sredi mesta.

1. Določite prostor

Ne glede na to, ali imate na voljo celo ulico, streho ali požarne stopnice, izmerite, koliko prostora imate in se odločite, kako velik bo vaš vrt. Noben vrt »ni premajhen«, ampak površina določa postavitev vašega vrta in katere rastline lahko gojite. Pomembno je tudi vedeti, kakšno izpostavljenost ima ta prostor za sonce, veter in dež, saj to vpliva na uspešno gojenje rastlin.

2. Izberite lonce za zasaditev

Če vrtna posaditev ni mogoča, so na voljo lončnice. Pri izbiri loncev se je potrebno vprašati, koliko rastlin želite imeti v vsakem loncu. Katero vrsto rastlin si želite? Koliko loncev si želite imeti na določenem prostoru? Če želite v en lonec posaditi več rastlin, je odlična rešitev, da posadite paradižnik, ki je visoka rastlina, z nizko rastlino, kot je bazilika. Več loncev, ko boste imeli na enem mestu, večja bo vlaga, kar bo izboljšalo rast vaših rastlin. Bodite kreativni pri uporabi loncev: izkoristite viseče lonce, rešetke in lončke na okenskih policah, da povečate svoj prostor in oblikujete lep videz zasaditve.

3. Izberite svoje rastline

To je najbolj zabaven del vrtnarjenja. Vaš urbani vrt je lahko, karkoli si zaželite, zato se zabavajte pri izboru rastlin. Obožujete papriko? Potem jo gojite! So vam že od nekdaj všeč azaleje? Posadite jih! Pri izboru rastlin je vseeno treba upoštevati nekaj smernic. Najprej posadite samo tisto, za kar imate prostor. Z rastlinami ne pretiravajte in ne postanite preveč ambiciozni glede tega, koliko rastlin želite vzgojiti. Posadite hrano, ki jo dejansko želite jesti. Večina urbanih vrtov vključuje zelenjavo in zelišča. To je odličen način za samooskrbo in vnos svežih, zdravih pridelkov. Nekateri urbani vrtnarji imajo tudi tematske vrtove, ki jih sestavljajo njihove najljubše rastline, kot so paprika, zeleni fižol, grah in bazilika. Čeprav naj bi bili vrtovi vizualno prijetni, je najbolj pomembna uporaba njihovih pridelkov.

4. Posadite svoje rastline

Ko gre za dejansko posaditev rastlin v lonce, je potrebno upoštevati naslednja priporočila: najprej zagotovite, da imajo lonci na dnu luknje, ki omogočajo odtok vode. To je izjemno pomembno, saj bodo ob presežkih vode rastline odmrle. Uporabite kvalitetno zemljo, ki je primerna za lončnice, saj je posebej narejena za rastline, ki niso zasajene v tla, in vsebuje vsa ustrezna hranila. To je osnova za dobro rast rastlin. Za obogatitev zemlje imejte tudi gnojilo, po možnosti organsko. Čeprav je na začetku nekoliko več dela z zasaditvijo v lonce, pa sicer ni veliko dela z vzdrževanjem (nobenega plevela) in vaš urbani vrt je tudi mobilen. To je super za začetnike, saj lahko premikate lonce, če ugotovite, da vaše rastline dobijo preveč ali premalo svetlobe na določenem mestu.

5. Seme ali sadika?

Glede na to, koliko zaupate vašemu vrtnarskemu znanju, lahko začnete z ničle ali pa si malce poenostavite delo. Če se odločite za semensko pot, vedite, da bodo rastline rasle dlje časa in obstaja večja verjetnost, da ne bodo uspele. Čeprav raje priporočamo, da za začetek izberete sadiko, je gojenje lastnih rastlin iz semen zelo zabavno, tako da ima vsaka odločitev svoje prednosti.

6. Zalivanje

Še ena priložnost, da preizkusite svojo vrtnarsko moč: ročno ali samodejno zalivanje. Na trgu je kar nekaj naprednih sistemov za zalivanje, ki ohranjajo vaše rastline hidrirane, zato morate skrbeti za zalivanje le nekajkrat na teden (ali manj). Ker pa so nekoliko dražji, je ročno zalivanje prava izbira, če želite zmanjšati stroške. Vas skrbi prekomerno ali premalo zalivanja? Obstaja tudi monitor nivoja vode, ki vam bo pri tem pomagal.

7. Uživajte v urbanem vrtičkanju

Vaš urbani vrt bi moral postati vaša oaza. To je vaša priložnost, da razvijete nove veščine, dodate nekaj lepote v svoj življenjski prostor in si vzgojite nekaj okusne zelenjave. Seveda boste naredili kako napako, vendar lahko vedno poskusite znova v naslednji sezoni.

Avtor: J.J.

Vir: medium.com