Tehnologija je napredovala in zdaj imamo več možnosti za recikliranje kot kdaj koli prej. To je odlična novica za okolje. A tudi pri recikliranju smo nekoliko zmedeni, predvsem v gospodinjstvu – kaj se lahko reciklira in kaj gre v smeti?

Tukaj je seznam predmetov, ki se običajno reciklirajo, in smernic, ki jih morate poznati, preden stvari zavržete.

Plastika

Plastika je vsestranski material, vendar za proizvodnjo potrebuje veliko fosilnih virov. Zmanjšajte količino odpadkov tako, da reciklirate svoje plastenke za pijačo, posode za šampone, embalažo jogurtov. Ne pozabite preveriti pri lokalnem zbirnem centru, katero vrsto plastike sprejema. Nekateri centri sprejemajo samo plastiko, označeno s posebnimi kodami (majhna številka, natisnjena znotraj trikotnega simbola za recikliranje). Pazite tudi, da bo vsaka plastična embalaža, ki jo reciklirate, čista. Plastika z živilskimi odpadki lahko onesnaži celotno balo plastike, zaradi česar je ni mogoče reciklirati.

Steklo

Steklenice in kozarce običajno sprejema večina centrov za recikliranje, vendar je prozorno steklo najbolj dragoceno. Nekateri reciklažni centri sprejemajo samo določene barve stekla, saj vsega stekla ni mogoče reciklirati. Steklo, ki ga ni mogoče reciklirati: zrcalno ali okensko steklo, kristal, keramika, žarnice, steklo, ki vsebuje živilske odpadke.

Pločevinke

Američani v povprečju spijejo v pločevinkah približno eno pijačo na dan, vendar se le okoli 50 odstotkov teh pločevink dejansko reciklira. Aluminijaste pločevinke je mogoče 100-odstotno reciklirati. Lahko bi drastično zmanjšali porabo energije za proizvodnjo novih pločevink, če bi vsi reciklirali prazne pločevinke. Nekaj denarja lahko celo zaslužite s praznimi pločevinkami – nekateri reciklažni centri plačujejo za aluminij.

Tetrapak

Tetrapak, ki se uporablja za shranjevanje tekočin, kot sta mleko in sok, je izdelan iz 80 odstotkov papirnih vlaken in 20 odstotkov polietilena, plastike, ki preprečuje, da bi se papir razmočil. V številnih skupnostih je tetrapake mogoče reciklirati v običajnih zabojnikih za recikliranje.

Papir

Recikliramo lahko skoraj vsako vrsto papirja pod pogojem, da je čist in brez živilskih odpadkov.  Reciklirati je mogoče: časopise, papir za tiskalnike, svetleče revije in celo valovit karton.

Baterije in žarnice

Teh ne smete odlagati v zabojnike za recikliranje, ampak se obrnite na lokalni zbirni center, kjer lahko odvržete svinčeve avtomobilske akumulatorje, gospodinjske baterije in baterije za ponovno polnjenje ter žarnice.

Avtor: J.J.

Vir: homestructions.com