Želite vsak dan na svojem krožniku imeti svežo zelenjavo ali gledati skozi okno na vrsto pisanega cvetja? Ne glede na to, kako veliko ali majhno je vaše dvorišče, lahko izdelate vrt, ki bo ustrezal vašim potrebam. Preberite več o tem, kako načrtovati in urediti vrt.

1.) Načrtovanje vrta

Odločite se, kateri tip vrta potrebujete.

Kakšnemu namenu naj bi služil vaš vrt? Nekateri vrtovi so funkcionalni in na njih gojimo sadje in zelenjavo, ki jih kasneje uporabite za prehrano. Drugi vrtovi so bolj okrasni in služijo za lepši videz vaše nepremičnine, za prirejanje druženj ter nudijo prijeten pogled mimoidočim. Če niste prepričani, kateri tip vrta želite, preberite naslednje možnosti:

 • Rastlinski vrtovi lahko vključujejo papriko, paradižnik, zelje, solato, krompir, korenje, čebulo in veliko druge zelenjave.
 • V cvetličnih vrtovih se lahko strateško posadijo različne vrste cvetja, tako da nekaj rož cveti skoraj celo leto. Nekateri cvetlični vrtovi so strukturirani, cvetovi so posajeni v urejene vrste in vzorce; drugi so bolj divji. Vaš osebni slog in tip dvorišča bosta določila vrsto cvetličnega vrta, ki ga lahko posadite.
 • Zeliščni vrtovi pogosto dopolnjujejo cvetlične in zelenjavne vrtove, saj cvetijo lepo in služijo tudi funkcionalnemu namenu dodajanja okusa vaši hrani. Zeliščni vrtovi lahko vključujejo rožmarin, timijan, koriander in različna druga zelišča, ki jih boste morda želeli uporabiti sveža ali pripraviti za sušenje začimb in čajev.

Na splošno imajo zelenjavni vrtovi najvišje zahteve glede tal in vzdrževanja. Rože in zelišča lahko zdržijo več zanemarjanja kot zelenjava.

Odločite se, katere posebne rastline vključite v svoj vrt.

Ugotovite, katere posebne rastline rastejo na vašem območju in sestavite seznam rastlin, ki jih želite kupiti, ter najboljši čas v letu, da jih posadite.

 • Nekatere rastline na nekaterih območjih ne rastejo dobro. Če živite na območju z blagimi zimami in vročimi poletji, boste morda imeli težave z rastočimi rastlinami, ki zahtevajo hladen udarec, da pravilno rastejo.
 • Če načrtujete, da bo vaš vrt relativno majhen, poskusite izbrati rastline, ki potrebujejo podobne pogoje za rast. Ali potrebujejo enako vrsto tal in izpostavljenost soncu? Če ne, boste morda morali ustvariti vrt z več vrstami rastnih pogojev, ki so lahko zapleteni v majhnem vrtu.
 • Spomladi obiščite kmetijski zadrugo ali kakšno prodajalno rastlin (cvetličarno). Pogosto lahko od prodajalcev dobite veliko koristnih informacij in kupite zdrave rastline, ki rastejo na vašem območju.

Izberite mesto za vaš vrt.

Oglejte si svoje zemljišče, da ugotovite, kje želite, da se nahaja vrt. Mesto, ki ga izberete, bi moralo pomagati vrtu, da služi funkciji, ki jo želite, in tudi na kraju, ki je ugoden za rast močnih, zdravih rastlin.

 • Ne glede na vrsto vrta, ki ga zasadite, bo večina rastlin bolje rasla v bogati, dobro izsušeni zemlji. Izogibajte se mestom na vašem zemljišču, kjer se zdi, da voda po močnem dežju nekaj časa ostane, saj bi to lahko kazalo, da so tla preveč mokra ali glinena za zdravo rast rastlin.
 • Večina zelenjave najbolje raste z veliko sončne svetlobe. Če sadite zelenjavni vrt, izberite mesto, ki ni zasenčeno z drevesi ali z vašo hišo. Cvetovi so bolj vsestranski in če jih želite ob cesti, lahko izberete rože, ki najbolje uspevajo v delni ali polni senci.
 • Če vaša zemlja ni visoke kakovosti, lahko naredite dvignjeno gredo in tam gojite cvetje ali zelenjavo. Dvignjene grede so sadilne grede, ki so zgrajene na tleh v lesenih okvirjih, ki so napolnjeni z zemljo.
 • Če nimate zemljišča, še vedno lahko imate vrt. Cvetje, zelišča in nekatere vrste zelenjave lahko imate v velikih lončkih na vaši terasi. Lahko jih premikate glede na količino sonca, ki jo potrebujejo vaše rastline.

Naredite zasnovo vrta.

Narišite skico vašega vrta ali prostora na dvorišču. Na mestu, ki ga želite izbrati, določite različne možnosti, kjer želite posaditi različne rastline. Obliko prilagodite potrebam vaših rastlin in se prepričajte, da bodo tiste, ki potrebujejo senco, posajene v senci, tiste, ki potrebujejo polno sonca, pa so v območju, ki čez dan ni v senci.

 • Upoštevajte prostor, ki ga bo potrebovala vsaka rastlina, tako v času sajenja kot po zorenju. Poskrbite, da se bo vse, kar želite posaditi, prilegalo vašemu vrtu in da bo dovolj prostora za širjenje.
 • Upoštevajte čas. Veliko rastlin je treba posaditi ob različnih časih na različnih območjih. Na primer, če živite na območju z blagimi zimami in vročimi poletji, boste morda morali posaditi rože prej, kot bi jih, če bi živeli na območju s hladnimi zimami in krajšimi poletji.
 • Če posadite zelenjavni vrt, ga oblikujte tako, da bo udobno za vas, ko boste hodili na vrt in ko pobirate zrelo zelenjavo. V ta namen boste morda želeli imeti pot skozi vrt.
 • Cvetlični vrtovi morajo biti zasnovani z estetiko. Izberite barve, ki so videti lepo skupaj, in naredite vzorce, ki so prijetni za oči. Imejte v mislih, kdaj bodo cvetele različne cvetlice.
 • Upoštevajte tudi svoj življenjski slog. Imate otroke ali hišne ljubljenčke, ki lahko prečkajo območje? Ali je vrt na dosegu vaše cevi za namakanje vrta? Ali je preblizu ali predaleč od vašega življenjskega prostora?

2.) Priprava na sajenje

Nakup vrtnarskih potrebščin.

Potrebno je nekaj opreme za zasaditev vrta, toda ko nakupite potrebne pripomočke oz. orodja, bo to zadoščalo za nekaj časa. Najboljši izbor boste našli v trgovinah z opremo za dom in vrt. Izberite naslednje:

 • Semena ali mlade rastline. Lahko se odločite, ali boste začeli vrtnariti iz semen ali boste kupili mlade rastline, ki že imajo zagon. Preverite seznam rastlin, ki jih nameravate gojiti, in kupite toliko semen ali mladih rastlin, kot jih potrebujete.
 • Gnojilo za tla in vrhnja plast tal. Gnojila pomagajo vašim rastlinam s hranili okrepiti zdravje, plasti zgornjega sloja zemlje pa so koristne, če boste posadili nekaj, kar potrebuje dodatno zaščito.
 • Kompost. Kompost lahko zamešate v tla, da izboljšate zadrževanje vlage, pH vrednosti in zagotovite mikro hranila.
 • Oprema za obdelavo tal. Če nameravate urediti velik vrt, boste morda želeli kupiti ali si sposoditi rahljalnik, ki ga povlečemo po tleh, da razbijemo zemljo in jo spremenimo v rahlo gredo. Za manjša območja zadostujejo vrtne grablje, motika ali lopata, s katerimi je veliko lažje kopanje ustreznih lukenj za semena ali mlade rastline.
 • Vrtna cev. Kupite cev z nastavkom, ki vam omogoča, da lahko nastavljate moč curka, s katerim potem zmočite rastline. Odvisno od tega, kaj je potrebno. Če zasadite veliko površino, boste prihranili čas tudi s škropilnico in s samodejnim časovnim namakanjem.
 • Materiali za ograje. Če ste zasadili zelenjavni vrt, boste morda morali zgraditi ograjo, ki bo zadržala zajčke, veverice, srnjad in ostale živali iz okolice.

Pripravite zemljo.

Uporabite pripomočke oz. orodja za obdelovanje zemlje, da zdrobite zemljo na območju, ki ste ga določili za vaš vrt. Zemljo obdelajte do globine približno 30 cm, pazite, da je rahla in nima velikih grudic. Odstranite kamne, korenine in druge trdne predmete z vrtne grede, nato pognojite in dodajte kompost, da jo pripravite za sajenje.

 • Kako rastejo rastline, je odvisno od kakovosti zemlje. Lahko kupite komplet za testiranje tal, da ugotovite količino organskih snovi, količino hranil in pH vrednost tal. Uporabite rezultate, da ugotovite, koliko gnojila in drugih sestavin morate dodati. Druga možnost je, da vzamete vzorec zemlje in odnesete v bližnjo svetovalnico ter testirate prst.
 • Ne dodajajte več gnojila, kot je potrebno. Dodatno gnojilo je lahko strupeno za rastline. Upoštevajte, da vse rastline niso rade pognojene; nekatere bi dejansko imele koristi od slabe zemlje, zato ne pozabite ugotoviti, kakšne so talne lastnosti rastlin, ki jih izberete.
 • Če vaš test tal pokaže, da je pH preveč kisel, dodajte apnenec, da dvignete pH. Če je vaša zemlja alkalna, lahko dodate kislo seme, žveplo, borovo lubje, kompost ali borove iglice, da postane bolj kisla.

3.) Gojenje rastlin

Posadite semena ali mlade rastline v skladu z vašim načrtom.

Uporabite lopato ali motiko za kopanje lukenj, razmaknjenih nekaj centimetrov narazen, ali kot je navedeno na embalaži semena oz. mladih rastlin, ki ste jih kupili. Prepričajte se, da so luknje globoke in široke, kot morajo biti. Semena ali rastline položite v luknje in jih pokrijte s prstjo. Nežno nanesite zemljo na svoje mesto.

Po potrebi pognojite ali dodajte kompost.

Odvisno od rastlin, ki jih boste posadili, boste morda morali po sajenju ponovno pognojiti vrt. Nekatere rastline potrebujejo več gnojila kot druge, zato poskrbite, da ga boste uporabljali le na območjih, kjer je to potrebno. Nekatere vrste rastlin potrebujejo tanko oblogo komposta ali vrhnjo plast zemlje, da se zaščitijo med kalitvijo semen, medtem ko je rastlina mlada in krhka.

Zalivanje vrta.

Ko ste končali s sajenjem in obdelavo zemlje, uporabite vrtno cev, da temeljito navlažite vrt. Vsak dan nadaljujte z zalivanjem vrta in dodajajte vodo, glede na potrebe rastlin.
Prekomerno zalivanje tal lahko utopi semena in prepreči rast rastlin.
Nikoli ne pustite, da se zemlja popolnoma posuši. Zadostuje zalivanje enkrat na dan.
Ko so rastline zrasle, zalivajte z vodo zjutraj, ne pa ponoči. Voda, ki ostane na listih in steblih celo noč, lahko privede do nastanka plesni in drugih bolezni rastlin.
Po nekaj tednih zmanjšajte pogostost zalivanja rastlin. Vrt globoko zalijte dvakrat ali trikrat na teden ali po potrebi.

Plevel na vrtu.

Rastlinski plevel vzame hranila iz zemlje, zaradi česar je manj zelenjave ali cvetja. Posvetite se vrtu vsakih nekaj dni in se prepričajte, da rastline dobijo dovolj hranilnih snovi, ki jih potrebujejo – samo pazite, da ne potrgate poganjajočih vrtnih rastlin.

Razmislite o postavitvi (majhne) ograje.

Če živite na območju, kjer je velika možnost, da vam vrt “obiščejo” različne živali, boste morda želeli postaviti ograjo okoli vrta, da ga zaščitite. Meter visoke ograje bi morale biti dovolj visoke, da ga branijo pred majhnimi bitji. Če imate na vašem območju srnjad, mora biti ograja visoka do 1,5 metra.

Avtor: J.J.