Vsako leto se konec decembra in v začetku januarja po vsem svetu zavrže ogromna količina plastične embalaže. Samo v Veliki Britaniji gospodinjstva v božično-novoletnem času proizvedejo 30 % več odpadkov (kar znaša dodatne 3 milijone ton). Večina je namenjenih na odlagališče.

Vendar Litva pri tem naredi manj škode kot mnogi. Država rekordno reciklira. Leta 2017 je bilo tam recikliranih skoraj tri četrtine (74%) odpadne plastične embalaže, kar je največji delež v Evropi. Povprečje EU je bilo 42%, najslabše, vključno s Finsko in Francijo, pa pod 30%. Kaj je razlog takim odstopanjem?

Kavcijski sistem za zbiranje in recikliranje steklenic, plastenk in pločevink

Velik del uspeha Litve je posledica njihovega kavcijskega sistema za zbiranje in recikliranje steklenic, plastenk in pločevink, ki so ga uvedli leta 2016. Vsak kupec ob nakupu pijače v plastenki, pločevinki ali steklenici plača 10 centov. Prazno embalažo lahko vrne v avtomat za oddajo embalaže in ob tem dobi vrnjeno kavcijo. Vsebina avtomatov se pošlje neposredno v centre za recikliranje. Skupna stopnja recikliranja plastične embalaže se je tako povečala za skoraj 20%. Sicer pa v Litvi reciklirajo 92 % pločevink preko avtomatov za oddajo embalaže.

Finančna motivacija je učinkovit mehanizem

Na splošno so Litovci znani kot “ekološki bojevniki” in od vzpostavitve kavcijskega sistema z odpadki ravnajo bolj odgovorno. Pločevink v naravi in po tleh ni. Zagnanost litovskih prebivalcev morda ne izvira le iz ljubezni do našega planeta, temveč tudi iz nizke neto vrednosti. Litva ima drugo najbolj neenakomerno porazdelitev dohodka v Evropi. Desetina prebivalstva se preživlja z manj kot 245 EUR na mesec. V velikih mestih je običajno videti ljudi, kako iz zabojnikov pobirajo predmete, ki jih je mogoče reciklirati, da jih odnesejo v avtomate.

Manj smeti in denar za ljudi, ki ga potrebujejo, zveni koristno. Toda dolgoročno morda dejansko ni najbolje za okolje. V Nemčiji, kjer je od leta 2003 vzpostavljena podobna široko uporabljena shema vračil embalaže, se zdi, da je zaslužek od nevrnjenih embalaž proizvajalce odvrnil od prehoda na bolj trajnostjo embalažo.

Države EU-ja bodo do leta 2025 morale ločeno zbrati 77 % plastenk, do leta 2029 pa kar 90 odstotkov. Kaže, da je kavcijski sistem edini, ki že dosega te cilje, kar dokazujejo v Litvi, kjer vsako leto zberejo približno 600 milijonov kosov embalaže pijač.

Avtor: J.J.

Vir: YouTube, economist.com