Ta encim, ki ga je oblikovala umetna inteligenca, lahko ‘požre’ plastične smeti v nekaj urah.

Ljudje vsako leto odvržemo 400 milijonov ton plastike. Na novo zasnovani encimi, ki jih je oblikovala umetna inteligenca, bi lahko ponudili rešitev za naš planet. 

Znanstveniki so razvili novo različico encima, ki lahko popolnoma razgradi odpadno plastiko v manj kot 24 urah. To vzbuja upanje, da bi biološki procesi lahko zagotovili pot za reševanje naraščajoče svetovne plastične krize.

Raziskovalci na Univerzi v Teksasu v Austinu so objavili, da so uporabili umetno inteligenco za uspešno izdelavo vrste encima, imenovanega hidrolaza, ki lahko razgradi plastiko PET na njene sestavne molekule. Te materiale je mogoče nato preoblikovati v nove izdelke.

Možnosti v različnih panogah so neskončne za izkoriščanje tega vrhunskega postopka recikliranja,” je dejal Hal Alper, eden od vodilnih raziskovalcev in profesor na oddelku za kemijsko inženirstvo McKetta na UT Austinu. »Poleg očitne industrije ravnanja z odpadki to daje korporacijam iz vseh sektorjev priložnost, da prevzamejo vodilno vlogo pri recikliranju svojih izdelkov. S temi bolj trajnostnimi encimskimi pristopi si lahko začnemo predstavljati pravo krožno gospodarstvo plastike.”

Krožni postopek recikliranja plastike z uporabo encima

PET – polietilen tereftalat je ena najpogostejših plastičnih mas in predstavlja približno 12 % umetnih trdnih odpadkov na svetu, ki se uporablja za izdelavo izdelkov, kot so steklenice za vodo in krožniki za hrano.

Slika je simbolična.

Raziskovalci so pokazali celoten krožni postopek recikliranja. Z uporabo encima so popolnoma razgradili plastične vzorce v materiale, ki so jih nato uporabili za ustvarjanje popolnoma novih kosov PET. Postopek je deloval enako dobro pri obarvanih PET izdelkih kot pri prozornih.

Prejšnji poskusi uporabe encimov za razgradnjo PET so bili omejeni z vrsto dejavnikov. Od ranljivosti encimov na temperaturo in razpon pH do njihove počasne reakcije. Toda ta “robusten” encim bo po mnenju raziskovalcev sposoben obvladovati temperaturne spremembe v nelaboratorijskih pogojih.

Ko razmišljate o aplikacijah za čiščenje okolja, potrebujete encim, ki lahko deluje v okolju pri sobni temperaturi. Zato ima naša tehnologija veliko prednosti v prihodnosti,” je dejal Alper

Uporaba novega encima za rešitev plastične krize

V zadostnih količinah bi lahko encim uporabili za čiščenje odlagališč, posutih s plastiko, in odpadnih rastlin ali preprosto mest, ki so bila onesnažena s plastiko.

Ker se vsako leto odstrani 400 milijonov ton plastike, so nove rešitve za krizo plastičnih odpadkov zelo potrebne. Manj kot 10 % plastičnih smeti na svetu se reciklira. Ostalo se razgradi v okolju in onesnažuje vodo, prehranjevalno verigo in celo zrak.

Slika je simbolična.

Posledično so plastiko našli že povsod na Zemlji, od atmosfere do človeške krvi. Zdravstvene posledice tega za ljudi so zaenkrat večinoma še neznane, vendar verjetno ne bodo koristne. Dosedanje raziskave so pokazale, da lahko mikroplastika pri ljudeh povzroči poškodbe celic.

Članice Združenih narodov enotne v boju proti onesnaževanju s plastiko

Prvič se je tudi 175 članic Združenih narodov strinjalo, da sklenejo mednarodno pogodbo za boj proti onesnaževanju s plastiko. Najpomembneje je, da se bo od takšne pogodbe pričakovalo, da bo obravnavala zgornji problem prekomerne ponudbe plastike, ki ga poganja predvsem naftna in plinska industrija.

Avtor: J. J.

Vir: forbes.com