Medem ko se mehiški turisti pritožujejo nad smradom alg, ki ležijo na pesku plaž in gnijejo, jih Omar de Juses Vazquez Sanchez vidi kot priložnost.

Leta 2015 je mehiški vrtnar prišel na idejo, da bi uporabil tone naplavljenih morskih alg z mehiških plaž in jih uporabil za trajnostno gradnjo.

Opeke iz naplavljenih morskih alg

Medtem ko mehiška vlada sledi navodilom za zbiranje in odstranjevanje več kot 40.000 ton morskih alg z različnih plaž okoli turističnega območja Cancuna, je Omar nenehno razmišljal, kako bi ta material lahko predelal.

Okoljski problem je spremenil v trajnostno gradbeno rešitev. Zdaj izdeluje opeke iz alg. Ustvaril je stroj, ki lahko izdela 1000 opek na dan. Vizija podjetja Sargablock je proizvodnja gradbenega materiala iz naplavljenih alg za gradnjo cenovno dostopnih stanovanj v njihovi lokalni skupnosti.

Podvig v trajnostni gradnji

Omar pobira alge in z njimi ustvarja opeke, ki se uporabljajo po vsej zvezni državi Jalisco. Ustanovil je podjetje s 300 zaposleni, tam v posebnih pečeh izdelujejo opeke, ki so sestavljene iz 40 % morskih alg. Alge najprej posušijo na soncu, nato pa jih zmešajo z zemljo, oblikujejo v opeke ter ponovno posušijo na soncu. Doslej so predelali že okoli 6.000 ton alg in iz njih zgradili več hiš. Ne samo da so te opeke varne in trajnostne za uporabo, ampak naj bi zdržale tudi 120 let kot gradbeni material. Gre za odlično, okolju prijazno alternativo.

Navdih za prihodnje generacije

Razvojni program Združenih narodov v Mehiki je Omarjev razvojni projekt označil za navdih, saj menijo, da bodo njegova dejanja spodbudila druge, da bodo razmišljali izven okvirov in prispevali svoj del za varovanje okolja. Omar je v intervjuju izjavil: »Želel sem oblikovati nekaj dobrega iz nečesa, kar so vsi videli kot slabo.« Njegova zgodba je močna in je navdih tako za gospodarstvo kot za okolje.

Avtor: M.B.

Vir: tellmethegoodnews.com; YouTube