Ste si vedno želeli zgraditi svojo hišo? Ste v dilemi, katero vrsto hiše izbrati? Preberite, kakšne so prednosti in koristi montažnih hiš in v čem se razlikujejo od klasično zidanih hiš.

Glavna značilnost montažnih hiš je, da je večina materiala, potrebnega za izgradnjo, tovarniško izdelanega. To pomeni, da sama montaža ne zahteva več tolikšne količine dela, zato je montažna hiša (tudi modularna hiša) za vselitev pripravljena že v nekaj mesecih.

Ločimo tri vrste montažnih hiš, ki se med seboj razlikujejo glede na obseg gradbenih del izvajalca in pripravljenost hiše na bivanje.

ZUNAJ GOTOVA MONTAŽNA HIŠA (3. gradbena faza)

Je najosnovnejša oblika montažne hiše, saj zajema najmanjšo mero gradbenih del. Hiša je izdelana do 3. gradbene faze, ko je od vseh strani zaprta in je s tem notranjost zaščitena pred vremenskimi vplivi. Dejstvo je, da je za zunaj gotove montažne hiše cena nižja v primerjavi z drugimi izvedbami montažnih hiš. Izvedbena dela morajo najprej biti dobro organizirana s strani gradbenega podjetja in skladna z izdelano konstrukcijo. Potem sledi dobava vsega potrebnega materiala, montažna, gradbena in krovsko – kleparska dela. Ko je dokončana še fasada in strešna kritina, se dela zaključijo, oziroma je 3. gradbena faza modularne hiše zaključena. Zunaj gotove modularne hiše so izdelane v najhitrejšem času v primerjavi z drugimi vrstami montažnih hiš. Cena: od 70.000 € – 90.000 €.

MONTAŽNA HIŠA NA DELNI KLJUČ (4. gradbena faza)

Montažne hiše na delni ključ obsegajo večjo količino izvedbenih del. Gre za 4. gradbeno fazo, ki poleg osnovnih gradbenih in montažnih del za izdelavo konstrukcije vključujejo tudi vodovodne, strojne in elektro inštalacije. Je torej nadaljevanje zunaj gotove modularne hiše. Izvedba montažne hiše na delni ključ je dolgotrajna, saj je potrebna uskladitev z različnimi izvajalci, ki poskrbijo za namestitev raznovrstnih inštalacij. Poleg razvodov vseh električnih, vodnih in strojnih inštalacij montažna hiša na delni ključ vključuje tudi zapiranje stropov in sten ter polaganje estrihov. Cena: od 110.000 € – 130.000 €.

MONTAŽNA HIŠA NA POLNI KLJUČ (5. gradbena faza)

Montažne hiše na polni ključ vključujejo največ izvedbenih del. Poleg 3. in 4. gradbene faze je v tem primeru pri izvedbi dodana tudi namestitev notranje opreme in pohištva. Poskrbljeno je za notranja keramičarska in slikopleskarska dela, prav tako pa za vnos pohištva in montažo notranjih vrat, polaganje talnih oblog in podobno. Montažna hiša s peto gradbeno fazo je tako rekoč že popolnoma pripravljena na bivanje. Vključuje namreč vso notranjo opremo, zato preverite tudi cene notranjih vrat in cene za vhodna vrata. Cena: od 130.000 € – 200.000 €.

VRSTE IN TIPI MONTAŽNIH HIŠ

SAMOSTOJNA DRUŽINSKA MONTAŽNA HIŠA

Zelo pogosta izbira večine strank. Samostojna družinska montažna hiša je primerna za bivanje vsaj 3 do 4 oseb. Opremljena je z vsemi osnovnimi funkcijami, sodobno opremo in jo lahko umestite v večino okolij. Običajno samostojne družinske montažne hiše vključujejo kakovostni material, ki se prilagodi naravnemu okolju in vam zagotovi varnost in udobno bivanje. Samostojna družinska montažna hiša ima po navadi dve etaži. To sta lahko pritličje in nadstropje, pritličje in podstrešni del, ali pa pritličje in mansarda.

MONTAŽNA HIŠA DVOJČEK

Montažna hiša dvojček je značilna za gradnjo v strnjenih naseljih. Na tak način se prihrani najprej s površino parcele, seveda pa tudi z energetskimi in gradbenimi stroški, saj imata dve hiši skupno steno. Dvojček hiš pomeni, da sta dve hiši zgrajeni skupaj in si delita eno steno, ločimo pa različne verzije dvojčkov. Lahko sta to hiši z ravno streho, dvokapnici, lahko sta povsem identični ali pa zrcaljeni, da je na primer vhod leve hiše na levi, desne pa na desni strani.

ATRIJSKA MONTAŽNA HIŠA

Atrijska montažna hiša je pritlični objekt, ki ga zaznamuje moderna arhitektura in izgradnja. Celota stanovanjskega dela je lahko skoncentrirana v enem, pritličnem nadstropju, ali pa ima hiša več nadstropij (vsaj dva). Kot že samo ime pove, je glavna značilnost atrijske montažne hiše atrij. To je notranji prostor, običajno od skoraj vseh strani zastekljen, ki je izkoriščen kot notranji vrt ali terasa. Lahko je nepokrit, opremljen z nadstreškom ali pergolo. Atrij je prostor, v katerega se odpirajo ostali bivanjski prostori hiše (običajno dnevna soba in kuhinja, lahko pa tudi spalnica). Cena atrijskih modularnih hiš je nekoliko višja, saj je potrebna parcela z veliko prostora za gradnjo. Tudi sama montažna dela zahtevajo nekoliko višje stroške, zato atrijska hiša vsaj pri nas ni najpogostejša izbira.

PRITLIČNA MONTAŽNA HIŠA

Značilnost pritlične montažne hiše je, da se celotna notranjost hiše nahaja v pritličju, torej v eni etaži. Hiša je zato nižja v primerjavi z večnadstropnimi in v notranjosti nima stopnic. Nad pritličnim bivalnim prostorom je podstrešje, ki je pohodno, zato ga zlahka uporabite. Najbolj boste izkoristili celoten prostor, če se odločite za ravno streho hiše. Seveda pa hišo lahko kasneje nadgradite, ji priključite prizidek ali montažno garažo.

MANSARDNA MONTAŽNA HIŠA

Montaža mansardne modularne hiše, cena je odvisna od zahtevnosti vaših želja in okolja, kjer je hiša izdelana (priprava terena za gradnjo). Lahko izbirate med različnimi tipi strehe – dvokapna, večkapna, s frčado ali brez. Za mansardno montažno hišo je značilno, da je dvoetažna. Zgornji del predstavlja mansarda – prostor ob strešini, ki mu svetlobo dajejo strešna okna. Nagib strehe ne ovira razsežnosti prostora, saj mansarda predstavlja dober izkoristek celotnega bivalnega prostora.

VEČNADSTROPNA MONTAŽNA HIŠA

Kdo pravi, da je montažna hiša lahko samo enonadstropna? Seveda se lahko odločite za izgradnjo večnadstropne montažne hiše, cena bo sicer malenkost višja. Lahko izberete ravno streho in s tem omogočite optimalen izkoristek prostora. Po želji pa je streha večnadstropne modularne hiše lahko tudi dvokapna. Sodobne večnadstropne montažne hiše so prijetne za bivanje, energetsko varčne, okolju prijazne in prilagodljive vašim željam. Si želite na vaši dvonadstropni montažni hiši imeti balkon? Preverite ceno ograje.

KLASIČNA MONTAŽNA HIŠA

Klasična montažna hiša ne le, da je bolj ekološko naravnana, ampak je hkrati tudi hitro postavljena in pripravljena na vselitev. Klasične montažne / modularne hiše, cena je lahko nižja, če sami v veliki meri sodelujete pri izgradnji. Sprva je potreben nakup vseh montažnih elementov, kasneje pa še materialov za talne in stropne obloge ter napeljavo vseh potrebnih instalacij. Nazadnje pa sledi tudi namestitev fasade. Možna je postopna gradnja, glede na vaše finančne zmožnosti.

NIZKOENERGIJSKA MONTAŽNA HIŠA

Nizkoenergijske montažne hiše so lažje v primerjavi s klasičnimi zidanimi, zato so primerne za izgradnjo na različnih vrstah terena. Omogočajo velik prihranek na energiji in imajo majhno akumulacijsko sposobnost. To pomeni, da se montažna hiša ob prekinitvi ogrevanja hitro ohladi, a ob ponovni vključitvi gretja se temperatura v prostorih hitro dvigne.

Manjša sposobnost akumulacije in večji prihranek na energiji sta dve glavni prednosti, ki odlikujeta nizkoenergijske montažne hiše.

PASIVNA MONTAŽNA HIŠA

Znana je po zelo nizki toplotni izgubi in zato primerna za vas, če želite privarčevati predvsem pri stroških ogrevanja. Zanimivo je, da je za pasivne montažne hiše cena ugodna. Ker so stene pasivne modularne hiše tanjše, s tem veliko pridobite na razsežnosti notranjega prostora. Pasivne montažne hiše zagotavljajo enakomerno vlažnost vseh notranjih prostorov.

LESENA MONTAŽNA HIŠA (iz brun)

Si želite, da bi vaš dom kar se da sovpadal z naravo? Odločite se za izgradnjo montažne hiše iz brun. Lahko gre za počitniško hišo ali za stanovanjski objekt. Izbirate lahko med številnimi kombinacijami. Hiša je lahko v celoti zgrajena iz brun ali pa gre za kombinacijo lesene in klasične fasade. Prav tako je odvisno od izbire lesa, ali želite postaviti masivno montažno hišo ali pa se odločite za brunarico iz lepljenega lesa brez izolacije.

Montažne hiše iz brun predstavljajo naraven oziroma eko videz hiše. Izdelane so iz kakovostnega in trpežnega lesa. Notranje stene so lahko obdane z naravnimi materiali (opaž, omet iz ilovice), lahko pa iz mavčnih plošč. Izolacija in debelina sten je odvisna od bivanjskega namena. Če boste v hiši preživljali čas skozi vse leto, mora biti temu primerno zaščitena in izolirana. Kombinacija montažne hiše in brun je prava izbira za počitniški ali stanovanjski objekt.

MINI MONTAŽNE HIŠE

Majhne montažne hiše, cena je nizka v primerjavi s klasičnimi montažnimi hišami. Tovrstne hiše lahko služijo kot počitniška hiša, vikend, ali celo manjša hiša za bivanje. Za mini montažne hiše je značilna velikost približno 35 – 40 kvadratnih metrov. Cena od 25.000 – 30.000 €. Imajo sodobno in predvsem ekonomično zasnovano notranjost in so lahko opremljene z vsemi potrebnimi instalacijami za bivanje. Velika prednost mini montažne hiše je, da v nekaterih primerih ne potrebujete gradbenega dovoljenja za njeno izdelavo.

MONTAŽNE VIKEND HIŠE

Postavitev počitniške montažne hiše je povsem enostavna, saj se hiša lahko sestavi na sami lokaciji. Lahko torej izbirate, kje želite imeti postavljeno svojo vikend hišo. Počitniške montažne hiše, cena je odvisna od različnih dejavnikov, kot so velikost hiše in količina ter kvaliteta notranje opreme. Lahko se odločite za montažo talnega gretja, namestitev sončnih celic za samooskrbo z elektriko in podobno. Običajno so počitniške montažne hiše tudi mobilne, da jih zlahka lahko preselite na drugo lokacijo.

GLAVNE RAZLIKE MED ZIDANO IN MONTAŽNO HIŠO

ZIDANA HIŠA

Hiša je zidana iz opek, lahko pa tudi lesena. Gradnja zahteva več dela in materiala za izgradnjo. Predstavlja tudi bistveno večji finančni zalogaj. Časovno pa lahko gradnjo prilagajate finančnim sposobnostim in hišo izdelate postopoma. Običajno sama izgradnja poteka sorazmerno hitro, prav tako tudi izdelava strehe. Najbolj dolgotrajen proces pa je izdelava fasade, notranjih sten in notranja oprema. Gradnja klasične hiše poteka dlje časa tudi zato, ker se posamezni gradbeni materiali morajo sušiti, kar lahko ovira potek izdelave. Klasična hiša je v celoti zgrajena in opremljena običajno v nekaj letih. Za zidano hišo boste odšteli nekje med 150.000 € in 350.000 €.

MONTAŽNA HIŠA

Hiša je v celoti opremljena in pripravljena na vselitev že v nekaj mesecih. Večina materiala je tovarniško že vnaprej izdelanega in se potem samo dostavi na lokacijo, kjer bo hiša stala. Na primer v 2 mesecih je lahko zgrajena zunaj, zaprta in zaščitena z okni in vrati. Celotna izdelava, da je hiša primerna za vselitev, pa traja približno do 4 mesece ali pol leta. Presenečeni boste, da se za montažne hiše cena giblje med 70.000 € in 150.000 €. Seveda pa je cena bistveno odvisna tudi od ponudnika, velikosti hiše in izbire materiala. Prav tako pa je izkoristek notranjega prostora modularne hiše večji, saj so zidovi tanjši.

POSEBNE MONTAŽNE HIŠE

TIPSKE MONTAŽNE HIŠE

Izvajalec ima na voljo določeno ponudbo montažnih hiš, med katerimi lahko stranka izbira. Gre za to, da so tovrstne montažne hiše že pripravljene, vključno z vsemi načrti za gradnjo. Lahko bi rekli, da jih izvajalec ima na zalogi. Za tipske montažne hiše, cena je ugodna in nizka v primerjavi z montažnimi hišami po naročilu. Seveda je tudi tipsko montažno hišo mogoče prilagoditi vašim željam in zahtevam. Če se odločite za izbiro tipske montažne hiše, bo vam ta časovno na voljo prej kot hiša po meri.

MONTAŽNE HIŠE PO MERI

Če si želite oblikovati montažno hišo po vašem naročilu, se odločite za izdelavo montažne hiše po meri. Pri tem upoštevajte, da bo cena nekoliko višja – odvisna od velikosti hiše, možnosti gradnje in zahtevnosti terena ter izbire materiala. Seveda pa je v tem tudi veliko dobrega, saj si lahko izberete točno takšno montažno hišo, kot želite, in jo povsem prilagodite vašim željam in zahtevam. Tako bo montažna hiša popolnoma sovpadala z vašo zazidljivo parcelo. Prav tako jo lahko prilagodite okolici in se odločite še za gradnjo terase, prizidka in podobno.

KAJ NAJBOLJ VPLIVA NA CENO MONTAŽNE HIŠE?

Montažna hiša, cena je lahko zelo različna glede na vrsto hiše, njeno velikost in teren, na katerem bo postavljena. Cena ima različne razsežnosti tudi glede na gradbeno fazo, do katere želite, da izvajalec izdela vašo hišo. Nizkoenergijske ali pasivne montažne hiše so običajno dražje od klasičnih montažnih hiš. Na ceno bistveno vpliva tudi izbira materiala in druge notranje opreme ter dodatne storitve, ki jih vaša montažna hiša vsebuje (sončne celice, rekuperacija, avtomatizacija oken in žaluzij in podobno). Montaža hiše, cena je odvisna tudi od izbire izvajalca in količine dela, ki ga montaža hiše zajema. Ta vključuje tudi pripravo terena in ceno za urejanje okolice za montažo hiše.

Kaj pa vi? Vas je prepričala katera od montažnih hiš?

Avtor: J.J.