Pomlad je tu! Po vseh teh mesecih, ki smo jih preživeli v toplem zavetju stanovanja je nastopil čas, da izkoristimo sončne dni in čim več prostega časa preživimo zunaj. Balkon je edini prostor v stanovanju, kjer se lahko naužijemo svežega zraka in hkrati še sprostimo po napornem dnevu.

Naša stanovanja imajo pogosto majhne in ozke balkone, za katere se nam zdi, da jih je izjemno težko urediti. Zato se najpogosteje zgodi, da balkon postane prostor ki je namenjen obešanju perila in prostor za kadilce. V resnici pa se, da iz še tako majhnega balkona ustvariti pravo malo oazo miru.
Mogoče ste tudi vi že oddrveli v bližnji vrtni center in na vrat na nos kupili novo sedežno garnituro, čeprav bi bilo velikokrat dovolj, da bi prenovili staro in se preusmerili na dodatke in barvne kombinacije, s katerimi bi dosegli svež in zanimiv videz balkona.

Ideje za ureditev so neskončne. Dajte topel izgled vašemu balkonu z mehkimi blazinami, majhnimi kavnimi mizicami, svečkami  in lesenimi dodatki. Izbirajte barve, ki niso preveč vpadljive, temveč prijetne za oči. Pastelne barve nas pomirjajo in se odlično prilegajo k toplini lesa. Vztrajajte pri dveh ali treh barvah, kar bo vaši terasi dalo videz izbranosti. Romantične večere si pričarajmo z laternami, ki bodo s svojo mehko svetlobo osvetlile dolge poletne noči.

Za piko na i lahko dodate še okrasne rastline, saj je dokazano, da zelena barva pomirja, poleg tega pa so odličen vir kisika. Posadite zelišča, ki jih boste lahko uporabljali za kuho. Morda se najde prostor tudi za kakšen češnjev paradižnik ali papriko. Plezalke na primer so zelo primerne rastline za ozelenitev večje površine. Za še več zelenja si omislite lestev ali leseno oblogo, na katero obešate lončke z zelenjem.

Grda betonska tla ali stare ploščice, kot ga ima večina balkonov nista ravno privlačna. Tla lahko prekrijete z lesenimi paneli, ki se dobijo v večjih trgovinah za dom ali pa jih okrasite z vpadljivo preprogo.

Ne nazadnje je pomembno tudi, da  poskrbite za zasebnost. Če je vaš balkon obrnjen proti ulici ali sosednji stavbi, vam morda ne bo prijetno, da bi se sončili ali posedali na njem. Privatnost lahko ustvarite denimo z bambusovimi ali platnenimi zastirkami.

Če ste se odločili za prenovo balkona vedite, da je ne glede na to, kako ste si ga uredili, najbolj važno, da se na njem počutite dobro in sproščeno.

Avtor: J.J.