Belgijska nevladna organizacija Dung Dung uporablja odrezke človeških las, da absorbirajo okoljska onesnaževala v vodi.

Osrednja ideja projekta Hair Recycle, ki ga vodi belgijska neprofitna organizacija Dung Dung, je podpreti krožno gospodarstvo z razvijanjem shem predelave odpadkov. Zbirajo odstrižene lase od frizerjev po vsej državi, nato pa jih predajo v poseben stroj, ki jih spremeni v matirane kocke.  

Te so sposobne učinkovito absorbirati nafto in druge nečistoče, ki onesnažujejo okolje. Poleg tega iz teh las izdelujejo tudi biokompozitne vrečke.

Uporabnost podlog iz las je mogoča tudi v odtokih, kjer učinkovito vpijejo onesnaženja v vodi, preden ta doseže reko. Prav tako so izjemno koristne pri reševanju problemov onesnaževanja ob poplavah in pri čiščenju razlitja nafte.

Strokovnjaki ocenjujejo, da lahko kilogram las absorbira od sedem do osem litrov olja in ogljikovodikov.

Projekt Hair Recycled predstavlja tudi pomemben vidik etičnosti, saj so njihovi izdelki proizvedeni lokalno, kar pomeni manjši ogljični odtis, poleg tega pa rešujejo lokalne okoljske težave.

Kako je še mogoče reciklirati človeške lase?

Odstriženi lasje imajo veliko možnosti recikliranja, čeprav naj bi 99 odstotkov njih končalo na odlagališčih. Dolge in zdrave pramene las je mogoče podariti za izdelavo lasulj, medtem ko se krajši lasje lahko uporabijo za druge namene.

Ker je las bogat z dušikom, se lahko uporablja kot vrtno gnojilo. Različna podjetja eksperimentirajo z odpadnimi lasmi tudi v gradbeništvu kot z gradbenim materialom.

Na primer londonsko podjetje za bioproizvodnjo Biohm uporablja izrezke človeških las za proizvodnjo alternativ lesenim ploščam in 3D predmetom. Na londonskem tednu oblikovanja je Studio Sanne Visser predstavil izdelke za dom, ki vključujejo vrv iz človeških las.

Slika je simbolična.

Projetk Hair Recycle na svoji spletni strani izpostavlja različne lastnosti pramenov las, ki imajo pomembne prednosti:

  • Visoko nosilnost, saj en pramen lahko prenese do 20-milijonkratno lastno težo.
  • Aktivno absorbirajo maščobo in ogljikovodike, kar je učinkovit način za čiščenje razlitja nafte.
  • Zaradi svoje lipofilnosti odbijajo vodo.
  • Zelo so elastični zaradi svojih keratinskih vlaken.

Frizerji, ki sodelujejo pri projektu Hair Recycle, prejmejo manjšo pristojbino za zbiranje odstriženih las. Isabelle Voulkidis, vodja salona Helyode v Bruslju, je navdušena nad projektom in pravi: »Mene osebno motivira to, da se mi zdi škoda lase dandanes vreči v koš, ko pa vem, da bi lahko z njimi naredili toliko koristnega.«

Recikliranje človeških las po svetu

Ideja o uporabi človeških las za izdelavo filtrov in absorbcijskih materialov je nastala v ZDA, kjer je bila preizkušena v različnih okoljskih katastrofah, kot je bila potopitev japonskega tankerja ob obali Mauritiusa.

Tudi Britanija se pridružuje prizadevanjem za recikliranje človeških odstriženih las. Kolektiv frizerjev, znan kot Green Salon Collective, je ustanovil podoben projekt. Odpadne lase uporabljajo za vrtni kompost ali jih preoblikujejo v energijo kot kemične odpadke.

Možnosti recikliranja človeških las je predstavil tudi Loreal. Oglejte si video:

S takimi pobudami je očitno, da imajo človeški lasje velik potencial za recikliranje in prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja okolja. Take inovativne rešitve lahko pomembno prispevajo k ohranjanju narave in zagotavljajo bolj trajnostno prihodnost.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com; euronews.com; YouTube