Litva je znana kot ena najlepših destinacij v Evropi za obisk med božično-novoletnimi prazniki. Vsako leto predstavijo očarljiva božična drevesa, ki postanejo prava svetovna atrakcija.

Leta 2015 so na božičnem drevescu predstavili čudaško hišico, ki jo je zasnoval vizonar Dominykas Koncevičius. Okrasitev je postala prava senzacija od Libanona do Južne Koreje. Postavila je trend teh izjemnih prazničnih stvaritev. Poleg neverjetnih dekoracij so zdaj postala božična drevesca tudi priložnost za sporočila z globljim pomenom.

Božično drevo iz elektronskih odpadkov

V Vilni, litovskem razstavnem in kongresnem centru LITEEXPO, so postavili 9 metrsko božično drevo, ki je izdelano iz elektronskih odpadkov in nakazuje na trajnost.

Njegovo osnovo sestavljajo odloženi svetlobni reflektorji. V kombinaciji z zeleno svetlobno girlando ustvarjajo futurističen vtis. Reflektorji, nameščeni v notranjosti božičnega drevesa, odbijajo svetlobo v vse smeri in tako ustvarjajo čaroben sijaj. Na dnu božičnega drevesa se nahajajo običajni gospodinjski predmeti in odsluženi elektronski avtomati za vozovnice javnega prometa.

Božično drevo služi kot opomnik o pomembnosti ustreznega recikliranja elektronskih odpadkov. Spodbuja nas, da prevzamemo odgovornost za odpadke in ponazarja posledice, ki jih z odpadki povzročamo.

Pri postavitvi božičnega drevesa so sodelovali z EMP Recycling, največjim podjetjem za recikliranje elektronskih odpadkov v baltskih državah.

Razmislek o globalnem vplivu naših božično-novoletnih praznovanj

Projekt je dobrodošel, da v veseli praznični sezoni razmislimo tudi o globalnem vplivu naših božično-novoletnih praznovanj. Ali ste vedeli, da med božičem na odlagališča pride več kot 100 milijonov vreč smeti, količina odpadkov pa se po vsem svetu poveča za 25 do 30 %? Ta neizpodbitna dejstva zahtevajo zavestno praznovanje.

Študija Evropske komisije razkriva, da ima povprečno gospodinjstvo 72 elektronskih naprav, od katerih jih 11 ni v uporabi. To pomeni, da vsak dom skriva potencialne zaklade, ki čakajo, da se predelajo, reciklirajo ali se jim da novo življenje.

Pridružite se Litvi na poti do trajnostnih praznovanj. Sprejmimo skupaj čarobnost zavestnega praznovanja. Želimo vam vesele in trajnostne praznike!

Avtor: M.B.

Vir: baltictimes.com, YouTube

Vir slike: FreePik