Ekovasi so ena izmed priložnosti za drugačno prihodnost za nas in naše naslednike. Gre za namenske skupnosti, ki so zasnovane tako, da so okoljsko, družbeno in/ali ekonomsko trajnostne.

Koncept je pridobil priljubljenost v 60. in 70. letih 20. stoletja, čeprav se številne podeželske skupnosti že dolgo ukvarjajo s temi praksami. Po objavi prelomne študije Roberta in Diane Gilman leta 1991 z naslovom »Ecovillages and Sustainable Communities«, je v Findhornu na Škotskem potekala prva konferenca na temo ekovasi. Zdaj obstaja že več kot 400 takšnih skupnosti po vsem svetu.

Čeprav je vsaka skupnost drugačna, imajo vse nekaj skupnih elementov. Ti lahko vključujejo lokalno pridelane in upravljane vire hrane, obnovljive vire energije in sisteme za obdelavo odpadkov na posesti, skupne prostore in vire, skupna srečanja ali skupna podjetja. Številne ekovasi izvajajo tudi izobraževalne programe za prebivalce in obiskovalce. Ozaveščenost o njihovem vplivu na okolje in družbena odgovornost sta običajno ključni sestavini. Prav tako pa je pomemben tudi prispevek članov skupnosti k ohranjanju vasi.

Slika je simbolična.

Tukaj je nekaj najbolj zanimivih ekovasi, ki se jih splača obiskati.

The Farm – Lewis Country, Tennessee, ZDA

Začelo se je s 300 somišljeniki v Sand Franciscu pod vodstvom Stephana Gaskina, nato je iz skupine nastala ena najstarejših ekovasi v državi. Ustanovljena je na načelih nenasilja, vegetarijanstva in spoštovanja planeta. Danes je The Farm domače okolje za 200 prebivalcev in 20 podjetij, ki jih vodi skupnost.

Kmetijstvo, kompostiranje in proizvodnja alternativne energije so pomembni deli vasi. Prav tako pa tudi duhovnost, čeprav ne sledijo nobeni specifični doktrini. Člani skupnosti pripisujejo velik pomen gradnji skupnosti in so povezani z željo po pozitivnih spremembah v svetu s kolektivnim in miroljubnim delom.

The Farm med drugimi projekti in pobudami upravlja tudi priznani babiški center z delavnicami, mednarodno neprofitno organizacijo za razvoj in pomoč, šolo K-12, založniško podjetje in Sklad za zaščito labodov in bližnjih zemljišč. Leta 1994 so odprli tudi Ecovillage Training Center, ki študente poučuje o permakulturi, zelenem gradbeništvu, obnovljivih virih energije in drugih pomembnih načelih ekološkega življenja.

Vas je odprta za obiskovalce, z obsežnimi nastanitvami v zasebnih apartmajih, kampih ali v domovih tamkajšnjih prebivalcev.

Slika je simbolična.

Crystal Waters Eco-Village – Sunshine Coast, Queensland, Avstralija

To je bila prva permakulturna vas na svetu, ki je bila ustanovljena leta 1984. Njenih 250 prebivalcev zdaj uživa v 640 hektarjih grmičevja, ki je klasificirano kot »Dežela za divje živali«. Bogata je s pticami, kenguruji in žabami. Naseljeno je 20 % zemljišč, 80 % pa je na voljo za kmetijstvo, gozdarstvo, rekreacijo in projekte habitatov.

Vas je bila ustanovljena na načelih čistega zraka, vode in tal, svobode duhovnega prepričanja in smiselne družbene interakcije med člani. Skupnost je bila oblikovana tudi na vrednotah permakulture – celostnem in tehničnem pristopu k življenju v harmoniji z naravo. Člani delajo z naravo, ne proti njej, ko gradijo naselja in obdelujejo zemljo. Ti permakulturni koncepti vplivajo tudi na njihove prakse gozdarstva in upravljanja z vodo ter njihov način življenja.

Hiše v Crystal Waters so združene v manjše skupine, da bi spodbudile večji občutek skupnosti in povezanosti. Village Green nudi prostor za njihove mesečne tržnice in glasbene nastope. Obiskovalci si lahko ogledajo posest ali prenočijo v kampu Eco Park, ki ima prikolice, bungalove in kamp zemljišča. Prav tako izvajajo permakulturne tečaje, kjer udeležence poučujejo o tehničnih veščinah in teorijah o permakulturi.

EcoVillage – Ithaca, New York, ZDA

EcoVillage se vidi kot del globalnega gibanja ljudi, ki si prizadevajo ustvariti pozitivne rešitve za družbene, okoljske in gospodarske krize, s katerimi se sooča naš planet. Ekološki odtis prebivalcev je v povprečju za približno 70 % nižji od tipičnega Američana.

Tri soseske v vasi – imenovane Frog, Song in Tree – vsebujejo 100 domov za več kot 200 večgeneracijskih prebivalcev. Njihovih 175 hektarjev bo ostalo odprtega prostora za nedoločen čas. Njihove zelene stavbe uporabljajo pasivno sončno zasnovo za naravno ogrevanje in hlajenje. Nekatere stavbe imajo fotovoltaične panele za sončno energijo. Poleg tega hiše v soseski Tree sledijo metodam načrtovanja pasivnih hiš, njihovi domovi so zrakotesni, tako da se energija za ogrevanje/hlajenje ne izgublja.

EcoVillage zajema model skupnega bivanja v skupnost usmerjenega življenja. Avtomobili so parkirani zunaj soseske, poti povezujejo domove, skupni prostori se uporabljajo za skupne obroke, igrišča in razrede. Tri ekološke kmetije oskrbujejo prebivalce s sadjem in zelenjavo, številni prebivalci pa pridelujejo hrano na lastnih zemljiščih ali v enem od skupnih vrtov v vsaki od treh sosesk.

Skozi njihov izobraževalni program, imenovan Thrive, izvajajo prakse, spletne seminarje in delavnice o iskanju hrane, kmetovanju, zelenem gradbeništvu, skupnostnem življenju in še več.

Findhorn EcoVillage – Škotska

Findhorn EcoVillage je bila prvič ustanovljena v 80. letih 20. stoletja v Morayu na Škotskem. Zdaj je največja namenska skupnost v Združenem kraljestvu. Od začetka je bila pomembna pri razvoju ekovasi. Njeni ustanovitelji so bili vključeni tudi v ustanovitev Globalne mreže ekovasi.

Fundacija Findhorn ima sedež v svojem glavnem objektu The Park v zalivu Findhorn in vzdržuje še tri druga mesta. Bližnji nekdanji viktorijski hotel Cluny Hill, majhno skupnost na otoku Erraid in center za umik na otoku Iona.

Ekovasica je prejela priznanje za najboljšo prakso od Centra Združenih narodov za naseljena mesta. Uspeva na praksah z nizkim ogljičnim odtisom in želi pokazati povezave med družbenimi, duhovnimi, ekonomskimi in ekološkimi vidiki življenja.

Vas ima enega najnižjih ekoloških odtisov med vsemi skupnostmi v razvitem svetu in polovico manjšega od povprečja v Združenem kraljestvu. Uporabljena je bila kot model 20-minutne soseske, kjer so vse potrebščine dosegljive v dvajsetih minutah hoje. S čimer se zmanjšuje odvisnost od avtomobilov.

Trajnostna arhitektura igra pomembno vlogo v okoljski etiki Findhorna. Številne stavbe uporabljajo pasivne sončne funkcije, učinkovite ogrevalne sisteme in izolacijo, tehnologijo za varčevanje z vodo in trajnostne materiale, kot so naravna glina, seno in celo reciklirane avtomobilske pnevmatike. Poleg sončnih panelov imajo tudi štiri vetrne turbine, ki zagotavljajo več kot 100 % potrebne energije za skupnost.

Slika je simbolična.

Na COP26 je Findhorn EcoVillage napovedala svoj načrt, da bo do leta 2030 postala ogljično nevtralna, pri čemer se bo bolj osredotočala na izravnavo emisij ogljika, povezanih s potovanji svojih številnih obiskovalcev, in ponujala več spletnih alternativ osebnim programom.

Findhorn je dragocen vir za bližnje šole in obiskovalce. Ponujajo permakulturne tečaje s certifikati, tečaje iskanja hrane, spletne seminarje in dogodke na kraju samem.

Eco Truly Park – Aucallama, Huaral, Peru

Na perujski pacifiški obali je v osemnajstih ikoničnih stožčastih kamnitih zgradbah umetniška, samozadostna in duhovna skupnost Eco Truly Park. Njeni člani sledijo indijskim načelom o zdravem načinu življenja, jogi in vodenju preprostega ter premišljenega življenja. Verjamejo, da je skrb za zemljo pomemben del vsakodnevnega zdravja. Skozi svoj projekt Agro Awareness so spremenili peščena tla v produktivno ekološko kmetijo. Vegetarijanska hrana je del njihove vsakodnevne prehrane, skupnost pa poudarja vpliv hrane na naša telesa in okolje.

Eco Truly Park je tudi dom Šole zavestne umetnosti, ki ima galerijo in delavnice. Obiskovalce sprejemajo v svojem kompleksu, kjer lahko uživajo v vegetarijanski hrani, ogledih, delavnicah in tečajih joge. Skupnost je priznana kot pomembna turistična destinacija, saj jo je od ustanovitve obiskalo več kot 75.000 obiskovalcev. Za tiste, ki želijo ostati še dlje, Eco Truly Park gosti program prostovoljcev, kjer udeleženci spoznavajo tehnike ekološkega kmetovanja, umetnosti ter obiskujejo tečaje joge in filozofije, ki poučujeta načela nenasilja in spoštovanja do narave.

Avtor: M.B.

Vir: ecowatch.com, Youtube

Viri slik: Freepik