Vse kaže, da bo letošnje poletje dolgo in vroče. Tudi če obožujete visoke temperature, je treba priznati, da spanje v razgreti sobi ni prijetno.
Najboljša rešitev je seveda klimatska naprava. Toda če slednje nimate in je iz takšnega ali drugačnega razloga tudi ne morete imeti, preberite 5 zlatih nasvetov za naravno hlajenje spalnice.

1. MAJHNA INVESTICIJA ZA VELIK REZULTAT
Brez klimatske naprave moramo za vzdrževanje znosnih pogojev za spanje uporabiti naravne danosti. Da bi jih lahko učinkovito izkoristili, potrebujemo termometer oziroma vremensko postajo, ki meri zunanjo in notranjo temperaturo ter vlažnost zraka. Za 20 do 30 evrov že dobimo solidno brezžično vremensko postajo.
2. OPAZOVANJE
Permakultura je sistem agrokulturnega in družbenega načrtovanja, ki je zasnovan na opazovanju in izkoriščanju lastnosti naravnih ekosistemov. Pridelava hrane nas tukaj ne bo zanimala, zato pa lahko s pridom uporabimo permakulturna načela za vzdrževanje ugodne bivalne klime.
Da bi dosegli cilj, moramo najprej opazovati. Kako se preko dneva gibljeta notranja in zunanja temperatura? Kdaj je prostor najbolj obsijan s soncem in kdaj najmanj? Kakšna je relativna vlažnost zraka? Najbolje je, če si te podatke zapisujemo.

3. NAČRTOVANJE ZRAČENJA
Ko imamo podatke, naredimo načrt zračenja prostora. Idealno je, če zračimo takrat, ko sta zunanja temperatura in zunanja relativna vlažnost najnižji. Ker pa krivulji temperature in vlažnosti ne sledita druga drugi, izberemo časovno okno, kjer je temperatura (zjutraj in zvečer) dovolj nizka, vlažnost zraka pa ne previsoka.
Kajti, kot vemo, na počutje ne vpliva samo temperatura, temveč tudi vlaga v zraku. Visoke temperature je lažje prenašati ob nizki vlažnosti, če pa je slednja visoka, lahko že »normalne« poletne temperature postanejo nevzdržne.
Če je le možno, zračimo tako, da skozi prostor naredimo prepih.
4. SENČENJE
V času, ko je prostor obsijan s soncem, ga je potrebno učinkovito zasenčiti. Zavese in notranje žaluzije ne pomagajo prav veliko, saj se okenska stekla ravno tako segrevajo in oddajajo toploto v prostor. Veliko bolje se obnesejo zunanje rolete ali žaluzije, če so le svetle barve. Še dodatno pa lahko prenos toplote skozi stekla zmanjšamo tako, da na zunanjo stran namestimo srebrno folijo. Pomagamo si lahko s senčniki za avtomobilska vetrobranska stekla (poceni in enostavno) ali izdelamo panele iz alu folije, nalepljene na karton.

5. VENTILACIJA
Ventilator ne more znižati temperature in vlažnosti v prostoru, a lahko napravi spanje nekoliko znosnejše. Pazimo le, da ga ne usmerimo neposredno na telo.
Bolje kot stoječi se obnese stropni ventilator, ki z večjimi lopaticami bolje »meša« zrak in zaradi nižjih obratov povzroča manj hrupa.

Avtor: J.J.