Nekaj najlepšega je, ko vidimo kako narava poskrbi zase in iz odpadnega materiala ustvari čudovite turistične točke! Predstavljamo vam dve najlepši “stekleni plaži” na svetu!

Ussuri Bay v Rusiji je bil nekoč, še iz svojetskih časov, odlagališče za stare steklenice in porcelan. Moč narave pa je poskrbela,
da se zaliv v bližini Vladivostoka sedaj lahko pohvali z eno najlepših plaž kar ste jih kdaj videli.
V obdobju večih let so valovi Severnega Pacifika obdelali in brusili zdrobljene steklenice piva, vina in vodke v milijon gladkih ter barvitih “kamenčkov”. Tako je prej prepovedano območje, danes turistična znamenitost, ki računa za ogled.
Medtem ko je enkrat veljal Ussuri Bay za nevaren, so ga sedaj oblasti posebaj opredelile kot zavarovano območje imenovano Steklena Plaža (Glass Beach), ki je zelo priljubljena pri turistih kot tudi pri domačinih.
Iz slik je razvidno, da je “plaža” vredna ogleda!

Druga steklena plaža pa se nahaja v Fort Bragg v Kaliforniji.
V začetku 20.stoletja so prebivalci Fort Bragga metali svoje gospodinjske smeti čez skale, kar so valovi preoblikovali v barvite “kamenčke” ter odpravili eno izmed mnogih napak človeka. Težko si je predstavljati, da se to dogaja še danes, vendar so takrat ljudje zavrgli vse vrste odpadkov neposredno v ocean, vključno z deli starih avtomobilov in gospodinjskimi odpadki, ki seveda vključujejo veliko stekla.
Začetek leta 1949 je območje okoli Steklene plaže postalo javno “smetišče”, tako pa so ga imenovali tudi prebivalci. Veliko se je govorilo o tem, da bi reducirali in zmanjšali odpadke, vendar so leta 1967 mestni voditelji območje zaprli.
V naslednjih desetletjih so valovi “očistili” plažo z majhnimi, gladkimi, barvitimi kamenčki, kateri jo pokrivajo še danes. Tako je postala turistična točka, ki je zelo zanimiva in vredna ogleda.

Avtor: J.J.