Z višjimi temperaturami prihaja čas, ko bo večina prvič po več mesecih zagnala domačo klimatsko napravo. Primerna pa je tudi za ogrevanje v prehodnem obdobju, saj lahko privarčujete.

1. Hlajenje je samo ena od funkcij klimatske naprave
Skoraj vsaka klima naprava, ki omogoča hlajenje, ima tudi funkcijo sušenja zraka (brez hlajenja). Ta pride še posebej prav v prehodnem obdobju, ko so zunanje temperature že tako visoke, da zračenje z odpiranjem oken ni več učinkovito pri zniževanju relativne vlage v prostoru. Hkrati prehodno obdobje običajno zaznamuje vlažno vreme, kar le še poveča relativno vlažnost zraka v prostoru.
Za dobro počutje naj bi relativna vlažnost v prostoru znašala med 30 in 50 odstotki. Ob toplejših, pomladnih temperaturah, vlažnem vremenu ter aktivnostih, kot so kuhanje in tuširanje, zlahka preseže to mejo. Takrat klimatsko napravo uporabimo za razvlaževanje zraka. Pri boljših (dražjih) modelih lahko nastavimo želeno relativno vlažnost zraka, sicer pa jo spremljamo s pomočjo vlagomera, ki je lahko samostojen ali vgrajen v vremensko postajo.
2. Ogrevanje prostora s klimatsko napravo
V prehodnem obdobju se (inverterska) klimatska naprava odlično obnese za vzdrževanje želene temperature v stanovanju. Zakaj bi zapravljali denar s centralno kurjavo, ko je ogrevanje s klima napravo cenejše in še zlasti v prehodnih mesecih bolj priročno.
Marsikdo se sicer s klimatsko napravo ogreva tudi pozimi, saj je takšen način ogrevanja v mnogih primerih cenovno najugodnejši.

3. Pravilna uporaba klima naprave za hlajenje
Topel zrak je lažji od hladnega, zato se dviga. Za najbolj učinkovito hlajenje morajo biti reže za razpihovanje zraka iz notranje enote klima naprave usmerjene vodoravno (ob predpostavki, da je klimatska naprava nameščena na steni). Tako se bo hladil topel zrak, ki se nabira pod stropom. Ta se bo zato pomikal proti tlom, toplejši zrak ob tleh pa se bo dvigoval, kjer ga bo klima naprava ohladila. Tako dosežemo enakomerno ohlajenost prostora in najučinkovitejšo izrabo energije.
Nastavljena temperatura naj ne bi bila nižja od 22°C ali manj kot 5-7°C pod zunanjo temperaturo. Takšna so strokovna priporočila, ki temeljijo na počutju povprečnega človeka. Seveda lahko vam bolj prijajo tudi višje ali nižje temperature, zato je najbolje prisluhniti svojemu telesu in počutju.
Na zdravje bolj kot stopinja ali dve nižja temperatura od »uradno priporočene« vpliva neprimerna namestitev notranje enote klima naprave. Hladen zrak iz nje ima do 10°C, zato lahko ob direktnem pihanju v telo hitro staknemo prehlad ali kako drugo zdravstveno težavo.
Če druge možnosti za namestitev notranje enote ni, si pomagajte z usmerjevalnikom zraka. Običajno pomaga že večji karton ali vezana plošča, ki jo namestimo pod reže klima naprave, tako da je zrak usmerjen še bolj vodoravno pod strop.
Se vam zdijo nasveti za pravilno uporabo klime uporabni? Kako vi uporabljate klimo?

Avtor: J.J.