Ste vedeli, da tudi, ko so vaši gospodinjski aparati in elektronske naprave izklopljene, mnoge še vedno porabljajo elektriko, kar posledično poveča vaš račun za elektriko? Razlogov za to je veliko.

Prikrita poraba energije, tudi ko so naprave navidezno izklopljenje

Napajanje v stanju pripravljenosti oziroma koncept fantomskega napajanja se nanaša na električno energijo, ki jo porabijo naprave, tudi ko so na videz izklopljene.

Na primer podaljšek, ki je priključen v stensko vtičnico, bo samodejno še naprej porabljal elektriko, tudi če tehnično ne polni ali napaja ničesar na drugi strani. Enako velja za katero koli napravo, ki je izklopljena ali trenutno ni v uporabi, kot na primer: računalnik, radio ali mikrovalovna pečica. Dokler je napajalni kabel priključen, bo črpal energijo.

Slika je simbolična.

Po podatkih ameriškega Sveta za obrambo naravnih virov (ang. Natural Resources Defense Council) prebivalci ZDA v povprečju zapravijo okoli 165 dolarjev letno zaradi elektronskih naprav, ki porabljajo elektriko, čeprav ne delujejo. To nepotrebno obremenjuje elektrarne in prispeva k emisijam ogljikovega dioksida v okolje. So torej stvari, ki bi se jim bilo najbolje izogniti.

Večina priključenih elektronskih naprav porablja energijo ves čas

Slaba novica je, da večina elektronskih naprav porablja energijo, ko so priključene v električno omrežje, vendar so v stanju mirovanja ali izklopljene. To velja tudi za naprave, ki za polnjenje uporabljajo stensko vtičnico. Tudi ko so popolnoma napolnjene, napajalni kabel še naprej črpa elektriko.

Dobra novica je, da obstajajo načini za zmanjšanje te izgube električne energije. V nadaljevanju so naprave, ki porabljajo energijo, tudi ko niso v uporabi, ter nasveti, kako to preprečiti.

  • Polnilniki in adapterji za pametni telefon ali druge naprave: Čeprav ne polnijo aktivno, še naprej porabljajo elektriko.
  • Računalniki ali tiskalniki v stanju pripravljenosti ali mirovanja: Stalna razpoložljivost ali načrtovane posodobitve povzročajo stalno porabo električne energije.
  • Mikrovalovne pečice in aparati za kavo z digitalnimi urami, časovniki ali funkcijami: Pogosto ostanejo v stanju pripravljenosti, kar prispeva k porabi elektrike.
  • Igralne konzole za video igre: S svojimi naprednimi funkcijami in stalno povezljivostjo pogosto porabljajo elektriko v stanju pripravljenosti. Samodejne posodobitve in opravila v ozadju prispevajo k neprekinjeni porabi energije.
  • Pametni televizorji: Zaradi funkcije hitrega zagona ostajajo v stanju pripravljenosti, kar vodi k neprekinjeni porabi elektrike.
Slika je simbolična.

Najenostavnejša rešitev je, da izklopite naprave, ko jih ne uporabljate. Vendar, če je to preveč nepraktično, razmislite o uporabi razdelilnikov z gumbom za vklop namesto vtikanja kablov neposredno v vtičnico. To vam omogoča, da prekinite električno napajanje več napravam hkrati brez ročnega izključevanja posameznih kablov.

Prevzem nadzora nad porabo elektrike

Zavedanje, da nekatere naprave porabljajo elektriko tudi, ko so izklopljene, je prvi korak k energetski učinkovitosti. Z uvedbo preprostih navad, kot je uporaba razdelilnikov, izklapljanje naprav ali prilagoditev nastavitev, lahko znatno zmanjšate tiho porabo električne energije in prispevate k bolj zelenemu in trajnostnemu življenjskemu slogu.

Avtor: M.B.

Vir: housedigest.com

Vir slik: Freepik