V vseh pogovorih o umetni inteligenci, od ChatGPT, samovozečih avtomobilov do samodejnih popravkov, ne slišimo veliko o tem, kako umetna inteligenca vstopa v eno najpomembnejših industrij na našem planetu – kmetijstvo. Naraščajoča populacija ljudi in povečana potreba po usklajevanju obsežnega kmetijstva, skupaj z okoljskimi izzivi, nas sili v novo dobo kmetijstva. Dobo, ki bo združila generacije kmetijske modrosti z natančnostjo in računalniškimi zmogljivostmi vse boljših tehnologij.

To obdobje bo temeljilo na hiper ciljnem pristopu k pridelavi pridelkov, ki bo spremenilo prihodnost naše hrane.

Kmetijska revolucija 4.0

Ljudje so v naši 300.000-letni zgodovini prehodili dolgo pot in velik del tega napredka je bil posledica razvoja kmetijstva.

Zgodovina kmetijstva zajema štiri različna obdobja:

Prva kmetijska revolucija, neolitska revolucija, se je zgodila pred približno 12.000 leti, ko so ljudje začeli udomačevati rastline in živali ter se naseljevati na enem mestu, kar je privedlo do vzpona kmetijskih skupnosti.

Druga revolucija, kmetijska revolucija, se je zgodila v 18. in 19. stoletju z uvedbo novih kmetijskih tehnologij, kot so plug, izboljšane sorte semen in razvoj metod kolobarjenja pridelkov.

Tretja, zelena revolucija, se je zgodila sredi 20. stoletja in je vključevala uvedbo visoko donosnih sort poljščin, sintetičnih gnojil in pesticidov.

Zdaj smo se znašli v četrti revoluciji – digitalni revoluciji kmetijstva 4.0 – to novo obdobje v kmetijstvu uporablja tehnologijo, kot so droni, precizno kmetovanje in upravljanje z veliko podatki, da se izboljša učinkovitost in trajnost v kmetijstvu.

Slika je simbolična.

Predstavljajte si, če bi lahko za odstranjevanje plevela uporabili laserje ali zelo koncentrirane točkovne obdelave s herbicidi. Ali pa, če bi lahko različne vrste zelenjave gojili tik ob drugi in jih posamično negovali na stotinah hektarjev površine. Če bi namesto obrezovanja rastlin usmerjeno opraševali cvetove, da bi varčevali z viri in pridelali bolj hranljivo hrano. To niso več »kaj če«. Tehnologija vse to omogoča, tako si predstavljamo novo, učinkovitejšo, ekološko manj uničujočo prihodnost hrane.

Velik izziv s pesticidi

Samo v ZDA kmetijska industrija letno porabi več kot 1 milijardo funtov pesticidov. Brez njih bi po ocenah izgubili 78 % proizvodnje sadja, 54 % proizvodnje zelenjave in 32 % proizvodnje žit. Večino teh pesticidov nanašajo s škropljenjem rastlin s pomočjo letal, traktorjev ali preko zalivalnih sistemov. Vse v upanju, da bo zasičenje okolice rastlin zadržalo nezaželene škodljivce, plesni ali plevel.  

Skoraj 38 % sveta je prekritega s kmetijskimi zemljišči. Ena tretjina se uporablja za obdelovalne površine in dve tretjini za pašo in rejo živine. To pomeni, da je pomemben del našega planeta stalno izpostavljen pesticidom. Poleg tega se naši trenutni načini uporabe pesticidov prenašajo na sosednja območja in ne-ciljne rastline preko absorpcije, pronicanja, izhlapevanja, z raznašanjem škropiva in odtekanjem. Te kemikalije se nato kopičijo v potokih, rekah in mokriščih ter vplivajo na divje živali.

Že pri uporabi kemikalij je jasno, da bi naše trenutne metode pridelave potrebovale močno posodobitev. Trenutno se razvija tehnologija, ki bi lahko zmanjšala uporabo pesticidov za 95 % s pomočjo umetne inteligence.

Robotika vodi revolucijo

Eno od podjetij, ki vodi to revolucijo v kmetijstvu 4.0, je Verdant Robotics. Specializirani so za načrtovanje in razvoj kmetijske opreme, ki uporablja napredno robotiko, umetno inteligenco in tehnologijo strojnega učenja za revolucionarne načine pridelave in žetve pridelkov.

Slika je simbolična.

Mnogi njihovi stroji bi se vam zdeli znani, kot na primer traktor, ki za seboj vleče elegantno ploščad. Vendar, ko boste bolje pogledali, boste videli, da je ta naprava zelo napredna. Tehnologija avtonomne kmetijske opreme Verdant Robotics deluje brez človeškega nadzora in je opremljena s senzorji in kamerami, kar ji omogoča, da »vidi« in »razume« rast pridelkov.

Ti podatki v kombinaciji z naprednimi algoritmi omogočajo strojem, da sprejemajo odločitve o tem, kako pleti, gnojiti, opraševati in zaščititi rastline pred škodljivci in boleznimi. Tehnologija utira pot do bolj trajnostnega in učinkovitejšega prehranskega sistema. Podatki iz njihovih raziskav kažejo, da bi njihove tehnologije lahko zmanjšale uporabo pesticidov za 95 % v primerjavi s konvencionalno pridelano hrano.

Kako je vse to videti v praksi? Oglejte si videoposnetek, ki prikazuje nastajajoče tehnologije Verdant Robotics:

Prihodnost hrane

Podjetje Verdant Robotics je novembra 2022 uspešno zbralo 46,5 milijona dolarjev sredstev. To je ena največjih naložb v kmetijsko robotiko doslej. Ta finančna podpora jim bo omogočila razvoj nove opreme za pametno kmetovanje in nadaljnji tehnološki razvoj.

Eden od investitorjev iz družbe Cleveland Avenue je dejal: »Potrošnik vedno bolj zahteva hrano, ki je dobra zanj, njegovo skupnost in za planet. Verdant Robotics prinaša naslednjo stopnjo razvoja, ki jo morajo pridelovalci in naša globalna oskrba s hrano izpolniti. Ne le v naslednjih 20 letih, ampak že v naslednjih petih letih.«

Pomen tega dosežka je izjemno velik. Po ocenah Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo bomo do leta 2050 morali proizvesti 60 % več hrane, da bomo lahko nahranili rastoče svetovno prebivalstvo. Hkrati opozarjajo, da bi tak obseg prehranjevanja sveta z našimi sedanjimi proizvodnimi metodami močno obremenil obstoječe naravne vire.

Ta prihodnost hrane od nas zahteva, da razvijemo nove tehnike za ustvarjanje večjih količin pridelkov, ki bodo sposobni prenesti podnebne spremembe in ne bodo ogrožali našega planeta. Ni enega samega pristopa, ki bi rešil te izzive. Namesto tega moramo združiti tradicionalno znanje kmetov z naprednimi tehnologijami, kakršne ustvarja Verdant Robotics. Preobrazba načina kmetovanja po svetu se ne bo zgodila čez noč, vendar je pomemben korak, da smo priča velikim naložbam v kmetijsko tehnologijo prihodnosti.

Avtor: M.B.

Vir: goodness-exchange.com