Novo poročilo mednarodne agencije za energijo (IEA) napoveduje uvedbo obnovljivih virov energije do leta 2027 in hkrati raziskuje ključne izzive za industrijo. Poročilo ‘Renewables 2022’ je njihova primarna analiza, ki ponuja podatke glede na trenutne tržne dinamike, politike in izzive energetske varnosti. Po njihovih napovedih v prihodnjih petih letih lahko pričakujemo hitro rast zmogljivosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije.

Svetovna energetska kriza pospešila rast obnovljivih virov energije

Svetovna energetska kriza je sprožila zagon obnovljivih virov. V novem poročilu IEA navaja, da se bo skupna rast zmogljivosti po vsem svetu v naslednjih petih letih skoraj podvojila. Prehitela bo premog kot največji vir proizvodnje električne energije in s tem pomagala ohranjati možnost omejevanja globalnega segrevanja na 1,5 °C.

Očitno je trenutna energetska kriza zgodovinska prelomnica v smeri čistejšega in varnejšega energetskega sistema.

Države se obračajo na obnovljive energije za večjo energetsko varnost

Zaskrbljenost glede energetske varnosti, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino, je spodbudila države, da se vedno bolj obračajo na obnovljive vire energije, kot sta sonce in veter. S tem želijo zmanjšati odvisnost od uvoza fosilih goriv, katerih cene so dramatično poskočile.

To ogromno pričakovano povečanje je za 30 % hitrejše od prejšnjih napovedi. Poročilo ugotavlja, da bodo obnovljivi viri energije v naslednjih petih letih predstavljali več kot 90 % globalne širitve električne energije, s čimer bodo prehiteli premog in postali največji svetovni vir električne energije.

V Evropi zmogljivost obnovljivih virov energije dvakrat višja

Evropska podjetja in vlade si prizadevajo hitro nadomestiti ruski plin z alternativami, saj je bila vojna v Ukrajini odločilen trenutek za obnovljive vire energije v Evropi. Količina dodatnih zmogljivosti obnovljivih virov energije v Evropi, v obdobju 2022 – 2027, bo po napovedih dvakrat višja kot v prejšnjem petletnem obdobju. Razlog je v zagotavljanju energetske varnosti in podnebnih ambicijah.

Sončna energija: potrojitev zmogljivosti do leta 2027

Sončna in vetrna energija na kopnem sta najcenejši možnosti za proizvodnjo električne energije v večini držav po svetu.

Globalna zmogljivost sončnih elektrarn naj bi se po napovedih v obdobju 2022-2027 skoraj potrojila in zrasla na približno 1.500 gigavatov. Tako bo fotovoltaika presegla premog in postala največji vir za pridobivanje električne energije na svetu. Do leta 2027 bo fotovoltaika prispevala približno 20 odstotkov proizvodnje električne energije. Poročilo napoveduje pospešitev namestitve sončnih kolektorjev na stanovanjske in poslovne stavbe zaradi podražitve električne energije in spodbud državnih subvencij.

Globalna zmogljivost vetrnih elektrarn se bo v obdobju do leta 2027 skoraj podvojila. Od tega bodo vetrne zmogljivosti, nameščene na morju, predstavljale petino rasti.

Vetrne in sončne elektrarne bodo skupaj predstavljale več kot 90 % zmogljivosti obnovljive energije, ki bo dodana v naslednjih petih letih.

V poročilu navajajo, da je v večini razvitih držav hitrost naložb v obnovljive vire omejena zaradi počasnega pridobivanja dovoljenj in omrežne infrastrukture. Na trgih v razvoju pa so glavne ovire zakonodajna negotovost in nejasne politike. Če bi te ovire odpravili, bi se lahko globalne zmogljivosti še povečale in tako bi še pospešili prehod proti neto ničelnim emisijam do leta 2050.

Avtor: M.B.

Vir: iea.org