Letenje nad mestom z letečim taksijem na električni pogon ni več daleč. Predstavljamo vam prvi leteči taksi VoloCity. Gre za prvo komercialno licencirano letalo z napredno tehnologijo, ki dosega najvišje letalske varnostne standarde. To je prihodnost urbane mobilnosti.

VoloCity, prvi leteči taksi

VoloCity je električni taksi, ki je zasnovan tako, da popolnoma ustreza mestu. Je tih, varen in brez emisij. Razvili so ga v nemškem podjetju Volocopter GmbH. Leta 2011 so se zapisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov s prvim letom električnega helikopterja s posadko, s takratnim prototipom Volocopter VC1.

Delovanje letečega taksija

Leteči taksi oziroma helikopter VoloCity je opremljen s kar 18 električnimi motorji, kar mu zagotavlja stabilnost v zraku. Energijo za letenje prejema iz litij-ionskih baterij, največja hitrost letenja pa znaša okoli 110 kilometrov na uro. Doseg z enim polnjenjem akumulatorja trenutno znaša približno 35 kilometrov. Zaenkrat še deluje pod nadzorom človeške posadke, vendar razvijajo njegovo avtonomno delovanje.

Tehnologija avtonomnega letenja

Sistemi bodo prevzeli naloge in dolžnosti pilota, tako na tleh kot na krovu. Senzorji bodo s 360-stopinjskim pogledom zaznavali objekte v zraku. Avtonomni nadzorni sistem bo istočasno pozorno spremljal vse komponente, bodisi radijsko komunikacijo, pogon ali načrt letenja in tako sprejemal številne odločitve za vnaprej določen avtomatiziran proces letenja. Vedno pravočasno, pravilno in varno.
Pred vzletom bo imel dostop do obsežnih podatkov o prometu, vremenu in ovirah. Povezan bo tudi z U-SPACE, evropskim digitalnim sistemom za upravljanje zračnega prostora. Ta zagotavlja nemotene in varne procese z vsemi drugimi udeleženci v zračnem prostoru. Vedno bo tudi neposredno povezan z nadzornim centrom, v katerem vse lete spremljajo posebej usposobljeni oddaljeni piloti, potniki na krovu pa se lahko z njimi tudi pogovarjajo.

Samodejno izbiranje poti letenja

VoloCity bo deloval na določenih poteh od Voloporta do Voloporta. Najboljšo pot bo izbral pred vsakim vzletom glede na vremenske razmere, gostoto prometa in upoštevanje hrupa. Avtonomni sistemi za spremljanje leta bodo stalno aktivni, da bodo odkrili morebitne nevarnosti in se nanje tudi pravočasno odzvali. Ne glede na to, ali mu bodo pot prestregle ptice ali dron, VoloCity se bo pravočasno znašel. Če mu pot leta prekriža drug udeleženec zračnega prostora, bo izračunal, ali je potrebno zmanjšanje hitrosti ali sprememba poti. Popolnoma avtomatiziran postopek – vse v milisekundah. Tako bo omogočen varen, avtonomen let, prihodnost urbane zračne mobilnosti.

Prve vozovnice za premierni polet so že razprodali

V septembru 2020 so odprli rezervacije za nakup prvih vozovnic za premierni let, ki pa so tudi hitro pošle. Ljubitelji letenja in inovacij so podjetju plačali 30 evrov varščine, da so si rezervirali sedež, sicer pa naj bi skupna cena za 15-minutni let, znašla 300 evrov. Prvi predstavitveni let načrtujejo v naslednjih dveh do treh letih.

Avtor: J.J.

Vir: evtol.news; YouTube; Volocopter.com