V Franciji so bili priča nenavadnemu prizoru – kolesarskemu pogrebnemu vozilu, ki prinaša zeleno mobilnost tudi na področje pogrebništva.

Corbicyclette – kreativna mešanica besed

To nenavadno kolesarsko prevozno sredstvo, imenovano »Corbicyclette«, izhaja iz kombinacije francoskih besed za »pogrebno vozilo« in »kolo«. Njegova ustvarjalka je Isabelle Plumereau, ki v Parizu vodi manjše pogrebno podjetje, imenovano »Nebo in zemlja«. Njeno novo tovorno kolo je zasnovano tako, da lahko prevaža krste na okolju prijazen način, namesto v motoriziranih pogrebnih vozilih.

Isabelle opisuje »Corbicyclette« kot možnost za nov obred za družine, ki krsto spremljajo zlasti na pokopališču. Omogoča počasno, tiho procesijo v ritmu korakov ljudi, ki hodijo zadaj in pospremijo pokojnika na zadnjo pot.

Trajnostni pristopi v pogrebnem poslu

Isabellino podjetje si prizadeva v pogrebno industrijo vključiti trajnostna načela. Podobna kolesa že obstajajo v ZDA in na Danskem. Njena različica je dolga dva metra in ima električni pogon, ki omogoča premagovanje strmejših cest. To tovorno kolo in njena storitev sta prva takšne vrste v Franciji.

Kakšen je vpliv pokopov in upepeljevanja na okolje?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je leta 2019 umrlo približno 55,4 milijona ljudi. Proces žalovanja je ključni del smrti, a prav tako prinaša okoljsko breme. Kemikalije, uporabljane za balzamiranje trupel, so škodljive za okolje in prehajajo v tla, ko je oseba pokopana. Kremacija sprošča škodljive pline, kot je živo srebro, in sam proces traja približno tri ure. V ZDA so emisije CO2 zaradi upepelitev v letu 2020 presegle 360.000 metričnih ton.

Slika je simbolična.

Kako narediti pogrebe bolj okolju prijazne

Okolju prijazne pogrebne možnosti postajajo vse bolj priljubljene. V nekaterih zveznih državah v ZDA je legaliziran postopek kompostiranja teles, imenovan »terramation«. Uporablja organsko redukcijo za pretvorbo trupel v zemljo. Trupla se postavijo v neprepustne posode in obdajo z mešanico lucerne in žagovine. Te organske snovi se hitro kopičijo in naravno ohranjajo toploto, s čimer se izognejo dragim stroškom za fosilna goriva, ki se uporabljajo v običajnih krematorijih.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com, YouTube

Slike: Freepik