Čas je, da potujemo bolj premišljeno – na kakšen način, nam predstavljajo te države

Dejstvo je, da potovanja nedvomno prinašajo okoljske in pogosto tudi kulturne stroške. Z odločitvijo za bolj odgovorno in trajnostno potovanje lahko pomagamo uravnovesiti negativne vplive turizma.

Kot posamezniki smo kulturno ozaveščeni, še preden stopimo na tla države, in priznavamo zgodovino kraja, tako dobro kot slabo. Enako pomembna je izbira destinacij, ki so že sprejele lokalno koristne pobude, kot sta vlaganje v lokalne skupnosti ali zavezanost k ohranjanju bližnjih ekosistemov.

Vzemite si čas in rezervirajte destinacije pri etičnih izvajalcih, ki ponosno izpostavljajo svojo zavezanost ekološko ozaveščenim programom, ki jih vodi lokalna skupnost. Navsezadnje je podpiranje takih krajev, ki si prizadevajo za boljši turizem, tudi odličen način, da pokažemo, kako tudi potrošniki podpiramo trajnostna potovanja.

Tukaj je sedem destinacij, ki se že zavedajo bolj premišljenega načina življenja:

Zavzemanje za trajnostno kmetijstvo v Walesu

Domača turistična industrija v Združenem kraljestvu je v razcvetu. Čeprav so priljubljene valižanske turistične regije, kot so Angelesey, Snowdon in Pambrokshire, doživele izjemno poletno sezono, so ostale zveste svojim koreninam pri varovanju lokalnega poslovanja.

Stran od mestnih verig hotelov in pubov boste večinoma našli lokalne restavracije in trgovine, ki strežejo lokalno pridelane sezonske izdelke. Obroki so pogosto razkošno sveža izkušnja od kmetije do mize. Kar pomeni, da ne le dobiček ostaja v skupnosti, temveč podpirajo tudi prakse trajnostnega kmetovanja v regiji.

Slika je simbolična.

Ogljično nevtralna kampanja v Kostariki

Ker je več kot 25 % države že razglašene za ohranitveno območje, ni čudno, da je Kostarika vodilna v svetu pri reševanju podnebne krize. Proizvede namreč 98 % električne energije iz obnovljivih virov.

Z osupljivimi belimi peščenimi obalami in oceani, polnimi morskega življenja, deževnimi gozdovi z gosto vegetacijo in divjimi živalskimi vrstami, ki so zaščitene, si država prizadeva postati ogljično nevtralna do leta 2050. Če želite doživeti naravi prijazne aktivnosti, kot so pohodi po džungli, opazovanje delfinov in vožnja s kajakom po morju, je ta destinacija prava izbira za vas.

Programi za ohranjanje morja na Šrilanki

Ta majhen otok v obliki solze v Indijskem oceanu je zatočišče morskih divjih živali. Tam živijo oceanski velikani, kot so modri kiti, ki se razmnožujejo po južni obali. Posledično obiskovalci množično obiskujejo to območje. Izleti za opazovanje kitov težko zadostijo povpraševanju med glavno sezono. To pa preganja kite stran od obale.

Slika je simbolična.

K sreči so ustanovili lokalni projekt Oceanswell, ki organizira lokalne čistilne akcije, izobražuje podjetja o nevarnostih onesnaževanja in prekomernega ribolova ter spodbuja odgovorno opazovanje kitov.

Velik zagon Slovenije za zeleni turizem

Kot dokaz, da resno razmišljamo o sprejetju trajnostnega pristopa k turizmu, smo v Sloveniji uvedli zeleno shemo slovenskega turizma. Gre za certificiran program, ki spodbuja hotele, organizatorje potovanj in restavracije, da sprejmejo okolju bolj prijazne prakse. 11-stopenjski postopek za vključitev v shemo vključuje pripravo okoljskih poročil, oblikovanje zelene ekipe za ozaveščanje in ponovno oceno na vsaka tri leta.

Prednost je, da bo državna turistična zaveza aktivno promovirala podjetja, ki se bodo vpisala. Naša prestolnica Ljubljana je že na seznamu, celoten seznam restavracij, nastanitev in znamenitosti pa najdete na spletu.

Slika je simbolična.

Prizadevanje Butana za preprečitev izgube kulture in prekomernega turizma

Kraljevina Butan je bila do leta 1974 zaprta za turizem. Nekega dne je kralj Jigme Singye Wangchuck razglasil dostopnost Butana za obiskovalce. Danes lahko vstopijo samo tisti, ki so rezervirali vodene poti preko pooblaščenih operaterjev. Dovoljenja se zaračunavajo po nočni tarifi 250 dolarjev na osebo v visoki sezoni, kar vključuje 37-odstotni davek, ki je namenjen izboljšanju infrastrukture ter krepitvi zdravstvenega in izobraževalnega sistema.

Ta stroga politika pomeni, da je turizem nadzorovan in večinoma ne vpliva na lokalno življenje. Blue Poppy Treks and Tours organizira izlete po meri po osupljivih gorskih prelazih, dolinah in kulturnih središčih – z vodniki, ki vseskozi delijo svoje dragoceno znanje.

Vlaganje v skupnost v Bocvani

Infrastruktura Bocvane, ki je ena najprimernejših lokacij za opazovanje velikih pet, je že dolgo pod pritiskom, da bi zadostila zahtevam svojega trga safarijev. Na srečo ekipa pri Great Plains Safari že desetletja izvaja pozitiven pristop, skrbi za zmanjšanje vpliva in vlaga v priložnosti za lokalne skupnosti.

Ena od takih pobud je otroški naravovarstveni tabor, tako so otroci povabljeni na tedenske tečaje, da se učijo o svoji okolici, vrednosti ohranjanja in vlogi okoljskega turizma.

Slika je simbolična.

Italijanska tradicionalna zgodovina kmečkega turizma

V zadnjih 30 letih je Italija razvijala svojo industrijo kmečkega turizma. Zdaj se je pobudi priključilo več kot 20.000 delujočih kmetij. Od bivanja na kmetijah v Kalabriji do tradicionalnih podeželskih počitnic v Toskani. Dobiček, zaslužen s kmečkim turizmom, gre naravnost nazaj v lokalne skupnosti, ki običajno ne bi imele koristi od italijanskega množičnega turizma.

Tako lahko gostje uživajo na mirnem podeželju s svežo, domačo hrano, ki jo postrežejo kmetje, in imajo priložnost, da se povežejo z lokalnimi družinami. Projekt podpira trajnostne kmetije, zlasti tiste, ki vlagajo v rejo in ohranjajo prosto živeče živali.

Avtor: M.B.

Vir: timeout.com

Vir slik: Freepik