Avstrija je dosegla impresiven napredek pri svojem cilju pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov do leta 2030, saj so trenutno največje vetrne turbine v državi nameščene v Golsu in Mönchhofu na Gradiščanskem.

Nove vetrne turbine za oskrbo 90.000 gospodinjstev

30 novih vetrnih turbin bo izdelala skupina Püspök. Vsaka ima 80 metrov dolge lopatice na višini 242 metrov, kar je skoraj višje kot stolnica sv. Štefana. Skupna moč bo 143 MW, kar bo dovolj za oskrbo z električno energijo za približno 90.000 gospodinjstev. Avstrija ima trenutno 1.307 vetrnih turbin s skupno močjo 3.120 MW.

Projekt, vreden 143 milijonov evrov, je velika nadgradnja prejšnje vetrne elektrarne na isti lokaciji, ki so jo zgradili pred 20 leti s turbinami, visokimi le 150 metrov. Nove turbine bodo učinkovitejše in vse bolj stroškovno učinkovite.

Vetrna energija le del strategije skupine Püspök

V prihodnosti nameravajo proizvajati več električne energije iz sončne energije. Fotovoltaika, ko je veliko sonca, in vetrna energija, ko je veliko vetra. Püspök je drugi največji upravljavec vetrnih elektrarn v Avstriji in bo, po dokončanju nove elektrarne Golds in Mönchhof, v svoji matični državi imel 30-odstotni tržni delež.

Zvezna dežela Gradiščanska je dejansko od leta 2013 uradno samozadostna z električno energijo.

Green Austria namerava postati še bolj zelena

Nadgradnja vetrne elektrarne, ki se gradi od leta 2019, prihaja ob pravem času. Zakon o obnovljivih virih energije (EAG) vključuje pravni okvir za načrt zvezne vlade, letno vložiti 1 milijardo EUR za širitev obnovljivih virov energije do leta 2030. Evropska unija je obljubila, da bo zagotovila dodatnih 10 milijard EUR sredstev.

Do leta 2030 Avstrija načrtuje proizvodnjo električne energije izključno iz biomase, vetrne energije, hidroenergije in sončne energije. To postavlja Avstrijo na prednostni seznam, ko gre za varstvo podnebja.

Vendar je to lažje reči kot narediti. Avstrija trenutno proizvede 53,5 TWh zelene električne energije, na državni ravni pa načrtujejo povečanje proizvodnje na 65,1 TWh. Toda za dosego cilja 100% obnovljivih virov energije še vedno manjka 15,4 TWh. Ker 1300 vetrnih turbin proizvede le 7 TWh na leto, je trenutna energetska vrzel velika, nekatere zvezne dežele pa oklevajo, da bi izpolnile zahteve.

Zahodne avstrijske dežele so še vedno zaskrbljene

Vetrne elektrarne in v manjši meri sončne elektrarne med državljani niso priljubljene, saj mnogi menijo, da zavzamejo veliko prostora. Tudi okoljevarstveniki jim niso naklonjeni. Na severnem delu jezera Neusiedlersee je več kot 200 mlinov na veter, ki naj bi motili ptice. Lokalni politiki se tega zavedajo, zato naj bi svoje zmogljivosti širili le na Gradiščanskem, Spodnji Avstriji in Štajerski, kljub odporu domačinov.

Na srečo obstajajo alternative

Strokovnjaki so še posebej optimistični glede hidroelektrarn, saj so Salzburg, Štajerska in Tirolska že blizu svojih ciljev. Če se izvajajo obstoječi načrti širitve, bi bila vrzel relativno majhna – 2,2 TWh. Stvari se razvijajo tudi v sektorju biomase, kjer raziskovalci pričakujejo, da bodo nove projektne vloge pokrile trenutno vrzel v višini 1 TWh, takoj ko bodo pritekle subvencije EAG.

Kakorkoli že, Avstrija je zavezana doseganju podnebne nevtralnosti do konca desetletja in zvezna vlada je pripravljena to politiko uveljaviti. Vse zvezne dežele lahko in morajo narediti pomembne korake k rabi obnovljivih virov energije.

Avtor: J.J.

Vir: metropole.at