Obnovljivi viri energije igrajo ključno vlogo pri globalnih prizadevanjih za ublažitev podnebnih sprememb. Države v razvoju, kljub omejenim javnim sredstvom, privabljajo zasebne naložbe v večje in dobro zasnovane projekte obnovljivih virov energije. V času nestanovitnih in naraščajočih cen fosilnih goriv so obnovljivi viri energije še posebej pomembni za države uvoznice.

Gospodarske in znanstvene organizacije že desetletja pozivajo voditelje, naj oblikujejo politike za spodbujanje obnovljive energije kot del bistvenih globalnih prizadevanj za boj proti podnebnim spremembam. Poleg zmanjšanja emisij ogljika obsežni projekti obnovljivih virov energije zagotavljajo tudi dokazljive gospodarske koristi za vlagatelje, vlade in zlasti potrošnike, ki potrebujejo zanesljivo in poceni električno energijo.

Zakaj še vedno uporabljamo fosilna goriva?

Dolga leta so bila fosilna goriva razmeroma poceni. Tako je bilo vlaganje vnaprejšnjega denarja v novo infrastrukturo čiste energije težko za države in posameznike. Države v razvoju tudi nimajo večjih javnih sredstev za izgradnjo zadostne nove infrastrukture. Vendar lahko dobro zasnovani obsežnejši projekti obnovljivih virov energije privabijo in pritegnejo zasebne naložbe, potrebne za vzpostavitev in obratovanje elektrarn.

Slika je simbolična. (Vir: Freepik)

Za primer vzemimo posameznika, ki kupi električni avtomobil. Čeprav bo nakup novega električnega avtomobila morda dražji, bo imel prihranek v življenjski dobi vozila. Imel bo nižje stroške goriva in manj servisiranja, kar bo več kot povrnilo višje začetne stroške. Premostitev visokih začetnih stroškov v dolgoročne koristi in reševanje vprašanja dostopnosti zahteva dostop do financiranja. Razpoložljivost kredita in leasinga za vozila v razvitih državah omogoča večje število prodanih električnih avtomobilov.

Toda v državah v razvoju so zaradi pomankanja dostopa do financiranja pod razumnimi pogoji vnaprejšnje naložbe v obnovljivo energijo nedostopne in drage.

Obnovljiva energija je pot, ki jo moramo izbrati

Vedno več je zanimanja za gradnjo sodobne infrastrukture velikega obsega. Samo leta 2020 sta javni in zasebni sektor vložila več kot 300 milijard dolarjev v obnovljivo energijo. Čeprav se morajo letne naložbe v čisto energijo do leta 2030 več kot potrojiti, da bi do leta 2050 dosegli ničelne neto emisije.

Da bi pritegnile nujno potrebno zasebno financiranje, morajo države v razvoju razviti niz obsežnih infrastrukturnih projektov za obnovljive vire energije, ki zagotavljajo donosnost naložbe, hkrati pa ohranjajo stroške, dostopne za potrošnike, tudi za najrevnejše.

V nadaljevanju predstavljamo primer dobre prakse držav v razvoju.

Maroko s polno paro naprej proti trajnostni prihodnosti

Maroko je razvil projekte obnovljive energije, ki zdaj prispevajo skoraj 40 % njihovih energetskih zmogljivosti. Za cilj so si zadali preseči 50 % do leta 2030. Država je v zadnjem desetletju oblikovala celovite politike za podporo obnovljivih infrastruktur, ki so ustvarile 60 projektov in pritegnile več kot 5 milijard dolarjev naložb. Načrt izvedljivih obsežnih infrastrukturnih projektov za obnovljive vire energije podpirajo vladne politike, kar daje zasebnim vlagateljem zaupanje, da zagotovijo potreben kapital.

Dr. Leila Benali, maroška ministrica za energetski prehod in trajnostni razvoj, je povedala, da poskušajo zagotoviti večjo donosnost kapitala, vloženega v projekte, zlasti tiste najbolj konkurenčne na področju vetra, sonca in vodika kot del trajnostne strategije.

Maroški solarni kompleks Noor Ouarzazate je največja koncentrirana sončna elektrarna na svetu, ki se razprostira na 3000 hektarih puščave in ima skupno 580 MW moči, kar zadostuje za energetske potrebe milijona gospodinjstev. Država je postavila tudi več obsežnih vetrnih elektrarn ter zagotovila spodbude za podjetja in prebivalce, da vlagajo v lastne sončne kolektorje in tako prihranijo pri stroških energije.

Indija s povečanjem solarne energije

Indija je dosegla najhitreje vzpenjajočo stopnjo rasti obnovljive električne energije med večjimi gospodarstvi. Indu Shekhar Chaturvedi, državni sekretar na ministrstvu za nove in obnovljive vire energije, je dejal, da je Indija sprejela proaktivni pristop z zagotavljanjem spodbud in instrumentov za obvladovanje tveganj že na začetku. Tako so javne službe vključile obnovljive vire energije brez gospodarske izgube.

Izzivi in rešitve

Ti primeri so lahko kot vodilo drugim državam, ki še vedno nimajo zanesljivih projektov, ki bi bili primerni za banke. Izzivi vključujejo tehnične omejitve pri integraciji v omrežje, neustrezne regulativne okvire ter šibko zmogljivost naročanja in načrtovanja.

Vlade morajo utreti pot zasebnemu sektorju z določitvijo ambicioznih ciljev za čisto energijo, z razvojem prijaznih predpisov za vlagatelje in vključevanjem mednarodnih finančnih institucij za zmanjšanje tveganj.

Kakšna je vloga Svetovne banke

Skupina Svetovne banke podpira Maroko, Indijo in druge države pri cenejšem, hitrejšem in boljšem razvoju obnovljivih virov energije, tako da odklene nabor projektov obnovljive energije, ki jih je mogoče financirati.

V zadnjih letih je Svetovna banka vložila več kot 8 milijard dolarjev v čisto energijo, dostop do obnovljivih virov energije in povezano infrastrukturo ter spodbudila več kot 20 milijard dolarjev zasebnih naložb v zmogljivosti za proizvodnjo obnovljive energije.

Odprava odvisnosti sveta od fosilnih goriv se morda zdi zastrašujoča v teh nemirnih časih, a dlje bomo odlašali, dražje bo. Imamo tehnologijo in finančna orodja, potrebna za ustvarjanje bolj zelenega sveta, hkrati pa spodbujamo gospodarstvo in neodvisnost. Pomembno je, da v svojo prihodnost vlagamo zdaj, da ne bo prepozno.

Avtor: M.B.

Vir: weforum.org