Norveški Bergen se ponaša z najdaljšim predorom za pešce in kolesarje na svetu, ki meri v dolžino kar 2,9 km. S kolesom predor prevozite v približno 10 minutah, medtem ko hoja traja med 30 do 45 minutami. Za javnost so ga odprli s slavnostno kolesarsko parado 15. aprila 2023.

Ta inovativni predor, ki se nahaja pod goro Løvstakken v jugozahodnem norveškem mestu Bergen, povezuje dve območji Fyllingsdalen in Mindemyren. Projekt je bil financiran s pomočjo občinskega programa Miljøløftet ( v prevodu »Okoljska obljuba), ki ga podpira država. Glavni cilj tega projekta je spodbuditi čim več ljudi, da izberejo kolesarjenje ali hojo namesto vožnje. Poleg zmanjšanja prometne obremenitve mesta si prizadevajo tudi za zmanjšanje emisij, ki negativno vplivajo na podnebje in okolje.

Skupna razdalja poti od Fyllingsdalena do Festplassena v središču mesta – je 7,8 kilometra, kar traja s kolesom približno 25 minut. Trenutno kolesarjenje med temi območji traja približno 40 minut.

Kolesarski predor Fyllingsdalje je odprt vsak dan od 5.30 do 23.30 ure. Tunel je dobro osvetljen in skrbno opremljen za zagotavljanje varnosti kolesarjev in pešcev. Na vsakih 250 metrov so nameščeni telefoni za nujne primere in opremljen je tudi z varnostnimi kamerami.  

Predor navdušuje tudi s svojo barvito dinamično osvetlitvijo, ki ustvarja svetlobni val, ko kolesar ali pešec vstopi v tunel. S tem opozarja kolesarje na prihajajoči promet ter dodaja obiskovalcem popestritev ob potovanju skozi tunel. Različne barve, grafike, svetlobni učinki in instalacije so uporabljeni za ohranjanje orientacije in ustvarjanje privlačnega doživetja.

Tunel je ne samo praktičen, temveč tudi privlačen za tekače v hladnejših dneh, saj ohranja enako temperaturo skozi celo leto, prijetnih 7 stopinj Celzija.

Je predor Fyllingsdal res najdaljši na svetu?

Kolesarski predor v norveškem Bergnu je bil označen kot najdaljši na svetu za kolesarje in pešce, vendar pa ima konkurenco. Predor Snoqualmie blizu Seattla v ZDA meri v dolžino 3,6 km. Vendar gre za zapuščen železniški predor, ki ni bil namensko zgrajen za kolesarje in pešce.

Torej je kolesarski predor Fyllingsdal drugi najdaljši na svetu in najdaljši, ki je bil zgrajen namensko za kolesarje in pešce.

Kako vodi Bergen pri podnebnih pobudah?

Bergen ima tudi pomembno vlogo pri drugih podnebnih pobudah. Okraj je vodilni pri uporabi električnih vozil in infrastrukture na Norveškem. Pionirji so bili pri uvajanju električnih trajektov in uvajajo tudi elektrifikacijo potniških čolnov. Njihov cilj je zmanjšati emisije za 85 odstotkov, kar prispeva k globalnemu prizadevanju za ohranjanje okolja.

Občina se tudi aktivno vključuje v trajnostno upravljanje oceanskih virov, saj želijo ustvariti bolj zelen in krožen svet.  Poleg tega si država Norveška prizadeva doseči ničelne neto emisije do leta 2030.

Zgraditev najdaljšega kolesarskega predora in trajnostne pobude v Bergnu zagotavljajo, da mesto sledi viziji prihodnosti brez avtomobilov in si prizadeva postati okolju prijaznejše ter bolj trajnostno mesto za prebivalce in turiste.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com