V Veliki Britaniji so odprli prvi polnilni center za električna vozila, ki pridobiva izključno solarno energijo. Poimenovali so ga Electric Forecourt. Ta pridobitev je na voljo od decembra 2020 in obsega kar 36 hitrih polnilnic, ki jih poganja zelena energija. Cena za polnjene baterije običajno velikega avtomobila, od 20% do 80% zmogljivosti, povprečno stane okoli 11 EUR. Za primerjavo bi vas polnjenje bencinskega Volkswagen Golfa v  Veliki Britaniji stalo približno 70 EUR.

Električna energija se proizvaja iz nadstreškov polnilnic s solarnimi celicami, obenem pa električno energijo pridobivajo tudi iz mreže hibridnih solarnih kmetij, ki jih prav tako upravlja podjetje Gridserve. Gre za prvi takšen polnilni center in je eden izmed 100 takšnih centrov, ki jih načrtujejo postaviti v sodelovanju z britansko vejo Hitachi. Celotna naložba je vredna 1,1 milijarde evrov, gradnjo Forecourt polnilnih mest po vsej državi pa bodo končali v prihodnjih petih letih.

Ob polnilnem centru je nameščena tudi baterija z zmogljivostjo 6MWh, ki pomaga uravnotežiti lokalno energetsko omrežje in energijo preusmeriti v obdobja, ko je ta bolj dragocena. Na primer v vetrovnih zimskih nočeh lahko baterija shrani dovolj energije, da lahko napolni avtomobile, ki prevozijo do 40 tisoč kilometrov. To pomaga povečati učinkovitost obnovljivih virov energije, stabilizira omrežje in ohranja nizke cene polnjenja.

Tesla ima v Veliki Britaniji že dodobra razvejano polnilno omrežje, zato so pri podjetju Gridserve našli rešitev. Ob polnilnih centrih bodo na voljo številne dodatne dejavnosti, podobno kot sedaj pri bencinskih postajališčih. Na voljo je Costa Coffee, trafika s časopisi, pošta, soba s sobnimi kolesi, ki proizvajajo elektriko, poslovni prostori za sestanke in toaletni prostori. Seveda pa je dodaten bonus električna energija, pridobljena izključno s pomočjo sonca.

Avtor: J.J.

Vir: electrek.co, youtube