Domovanja, ki jih je zasnoval italijanski arhitekt Mario Cucinella, se s svojimi toplimi zemeljskimi barvami in kupolasto obliko na prvi pogled zdijo kot zgradbe iz davnine. Toda za navidezno starodavnimi zidovi se skriva najsodobnejša gradbena tehnologija. Na ta način se želi Cucinella spopasti s problematiko brezdomstva in pomagati ljudem, ki po izrednih dogodkih in naravnih nesrečah ostanejo brez strehe nad glavo.

Gradnja z uporabo lokalnih naravnih materialov

Italijanski arhitekt sodeluje z italijanskim podjetjem WASP, ki je specializirano za 3D tiskanje v največjih formatih. Cucinella si je zamislil konstrukcijo hiše, ki jo je mogoče hitro zgraditi iz surove zemlje. »Kombinacija napredne tehnologije z materialom, ki je v rabi že od nekdaj, se mi je zdela naravnost odlična,« pripoveduje Cucinella. Z uporabo lokalnih naravnih materialov je poskrbel, da so zgradbe okolju prijazne in biološko razgradljive. »Stavbe smo zasnovali v skladu z okoljevarstvenim ciljem, po katerem naj bi Evropa do leta 2030 izničila izpuste ogljikovega dioksida.«

Kako je potekala gradnja in kakšna je podoba hiš?

Na samem kraju pozidave so z uporabo 3D tiskalnikov skonstruirali prototip hiše v velikosti 60 kvadratnih metrov. 3D tiskalniki so kupolasto strukturo natisnili v več plasteh, tako da gradbenih odrov sploh ni bilo potrebno postavljati. Hiša je bila zgrajena v 200 delovnih urah. Sestavljena je iz dveh prostorov čebulaste oblike, zunanji zidovi pa imajo valovito površino. Notranjost je sestavljena iz bivalnega prostora, spalnice in kopalnice. Oprema prostorov je bila prav tako izdelana med postopkom tiskanja.

Katere so prednosti gradnje s pomočjo 3D tiskalnikov?

Pri gradnji sta bila ključna dva dejavnika: hitrost izdelave same konstrukcije in dejstvo, da je hišo mogoče skoraj takoj naseliti. Ker je struktura iz zemlje, jo je mogoče zgraditi kjer koli z uporabo lokalne prsti. 3D tiskalniki lahko izdelajo različne oblike glede na podnebne in lokacijske značilnosti določenega kraja. »V vročem in sušnem okolju je potrebno zgradbo dobro zaščititi in zasnovati debelejše zidove, kar omogoči dobro prezračevanje,« pove Cucinella. To hkrati pomeni, da ni potrebe po vgrajevanju klimatskih ali ogrevalnih naprav, saj zidovi zagotavljajo dobro izolacijo. LED luči so že na voljo, kmalu pa naj bi uredili tudi sistem za zbiranje in čiščenje deževnice. Ker je osnovna notranja oprema zasnovana že med tiskanjem, so hiše zelo hitro pripravljene za vselitev.

Kakšen je namen tovrstnih gradenj?

Cucinella načrtuje, da bodo tovrstna bivališča uporabljali kot zasilno nastanitev v pogojih, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Kot primer navaja dogodek iz leta 2016, ko je mesto Castelluccio di Norcia prizadel potres. Tamkajšnji prebivalci so se zatekli v začasna bivališča, ki so bila vse prej kot luksuzna. V primeru naravnih nesreč lahko natisnjena domovanja pridejo še kako prav. Dovolj je, da na kraj nesreče pošljemo 3D tiskalnik.

Poleg tega si želi Cucinella z domovanji, ki jih je mogoče zgraditi zelo hitro in cenovno ugodno, spopasti tudi s težavo brezdomstva. Želi si, da bi na ta način končno zgradili trajnostne in dostopne domove za tiste, ki si ne morejo privoščiti nakupa nepremičnine.

Rešitev za boljšo prihodnost

Projekt orje ledino na področju brezogljične gradnje in lahko služi kot model za prihodnost. »Izgubili smo smisel za snovanje zgradb v sožitju z naravo in s podnebjem,« ugotavlja Cucinella. »V zadnjih 50 letih so se po vsem svetu gradile enake stavbe.« Verjame, da je napočil čas, ko bomo spet začeli upoštevati podnebne pogoje in se zgledovati po rešitvah iz preteklosti.

Priznava, da hiše, izdelane s pomočjo 3D tiskalnikov, res zahtevajo redno vzdrževanje in zaščito, vendar dodaja: »Ob ustreznem vzdrževanju se lahko zgradbe obdržijo več stoletij. Skrb za zgradbe je nepogrešljiv del trajnostnega pristopa. Zavedati se moramo, da odgovornost za trajnostno prihodnost leži na naših plečih.«

Avtor: J.J.

Vir: forbes.com, YouTube