Domači detergent za pranje perila vam ne bo le prihranil denarja, ampak vam bo naravno pomagal preprečiti strupene kemikalije in škodljive vonjave, ki jih običajno vsebujejo v trgovinah kupljeni pralni detergenti.

Sestavine pralnih sredstev predstavljajo različna tveganja za zdravje ljudi, od draženje kože in alergij do hujših, kot so rak, zastrupitev in nevroloških težav. Ti izdelki lahko vplivajo ne le na naše zdravje, temveč so škodljivi tudi za okolje. Kemikalije se lahko sproščajo v zrak, v odtok in v okoljske vode.

Toksini v pralnih sredstvih

Na Univerzi v Washingtonu so leta 2008 opravili raziskavo o najbolj prodajanih izdelkih za pranje perila. Študija je ugotovila, da izdelki za pranje perila oddajajo skoraj 100 različnih hlapnih organskih spojin. Rezultati študije so pokazali, da je bilo 58 različnih hlapnih organskih spojin nad visoko koncentracijo 300 mikrogramov na kubični meter. Od tega jih je bilo sedem navedenih kot strupene ali nevarne v skladu z zakoni.

Ugotovili so tudi, da so vsi izdelki oddajali vsaj eno kemično spojino, ki je navedena kot strupena ali nevarna. Zanimivo je, da nobena od teh kemikalij ni bila navedena na etiketah izdelkov.

Slike je simbolična.

Rezultati študije iz leta 2011 kažejo, da zrak, ki ga odvajajo stroji, ki uporabljajo najbolje prodajano dišeče tekoče pralno sredstvo in dišeče lističe za sušenje, vsebuje več kot 25 hlapnih organskih spojin, vključno s sedmimi nevarnimi onesnaževali zraka. Med njimi sta dve kemikaliji – acetaldehid in benzen, ki ju Agencija za varstvo okolja uvršča med znane rakotvorne snovi, za katere ni določene varne ravni izpostavljenosti.

Torej, ni čudno, da se zaradi pralnih detergentov približno 10 % ljudi počuti slabo.

In če strupeni vonji niso dovolj, običajni detergenti za pranje perila vsebujejo tudi fosfate, sulfate, amonijak, naftalen, fenol, optična belila … in še več. Te kemikalije lahko povzročajo izpuščaje, srbečico, alergije, težave z dihanjem in imajo dolgoročne strupene učinke na okolje.

Nenazadnje, energija, naravni viri in odpadki, ki so vključeni v masovno proizvodnjo in transport na milijarde plastično pakiranih strupenih pralnih sredstev, je preprosto preveč škodljivo, da bi to lahko kar ignorirali.  

Skrivnostne sestavine domačega pralnega sredstva

Najvarnejša izbira za vašo družino in okolje je izdelava domačega pralnega sredstva. Vse sestavine lahko kupite v večjih količinah na spletu ali v specializiranih trgovinah.

Tako je izdelava pralnega detergenta v prahu kot tekočega pralnega praška učinkovita za pranje perila tudi v hladni vodi in sta oba varna za greznice, okolje in pralne stroje.

Tukaj najdete povezavo do recepta: Domači detergent za pranje perila

Slike je simbolična.

Nasveti za naravno pranje perila

Za dodatno mehkobo ne pozabite dodati skodelice belega kisa v cikel izpiranja v vašem pralnem stroju. Vaša oblačila bo zmehčal in zagotovo se ne boste nikoli več vrnili k običajnim kupljenim detergentom ali mehčalcem.

Avtor: M.B.

Vir: smallfootprintfamily.com