Imate pomaranče in ne veste, kaj bi z njimi? Predstavljamo enostaven recept za pripravo pomarančne marmelade, kjer lahko uporabite celotno pomarančno, vključno z lupino. V nadaljevanju pa tudi recept za naravno čistilo za dom iz citrusov.

Pomarančna marmelada

Sestavine

  • 1 kg pomaranč
  • 1 kg granulirnega sladkorja
  • 1,5 l vode
Slika je simbolična.

Priprava

Pomaranče najprej dobro očistite in operite. Nato jih cele položite v veliko posodo, prelijte jih z vodo in zavrite. Ko vsebina zavre, zmanjšajte temperaturo in pokrito kuhajte približno 45 minut do 1 ure, dokler se sadje ne zmehča. Priporočljivo je, da to naredite dan pred pripravo marmelade in pustite pomaranče čez noč počivati v vodi.

Naslednji dan odstranite pomaranče iz posoda in jih prerežite na pol. Sredico, belo kožo in semena odstranite in jih dajte v skledo. Nato jih zavijte v gazo ali krpo iz bombaža, zavežite z vrvico in dodajte v posodo.

Olupek pomaranč na tanko narežite in ga dodajte v posodo. Posodo pristavite na manjšo temperaturo in dodajte sladkor. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Tekočino zavrite in kuhajte 15 minut, nato pa znižajte temperaturo in kuhajte še dodatnih 30-45 minut, občasno premešajte.

Marmelado preverite tako, da kapljico kapnete na ohlajeno žlico. Če se zmes naguba, je pripravljena. Marmelado previdno nalijte v čiste kozarce, pri čemer pustite nekaj prostora na vrhu kozarca. Dobro zaprite ter postavite na hladno, da se zgosti in ohladi.

Naravno čistilo za dom iz citrusov

Sestavine

  • Velika pest ostankov citrusov
  • Beli kis
  • Eterično olje (po želji)
  • Embalaža z razpršilom (ponovno uporabite staro)
Slika je simbolična.

Priprava

Ostanke citrusov dajte v veliko posodo, ki jo je mogoče tesno zapreti, in jo prelijte z belim kisom. Zaprite pokrov in pustite stati 2-3 tedne. Nato zmešajte enak del vode z raztopino citrusov in kisa ter prelijte v staro embalažo z razpršilom. Po želji lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja.

Opomba: Kis je odlično čistilo, saj se učinkovito spopade s trdovratnimi maščobami, umazanijo in usedlinami vodnega kamna. Pomembno pa si je zapomniti, da ga NE smete uporabiti na: marmorju, naravnemu kamnu, kuhinjskih nožih in masivnemu lesu.

Avtor: M.B.

Vir: bbcearth.com