Ste vedeli, da danske krave s plesom častijo organsko hrano? Res je. Gotovo pa veste, da je ekološko pridelana hrana bolj zelena izbira za planet. V celoti je sledljiva od kmetije do krožnika, ne potrebuje sintetičnih gnojil ali pesticidov, porabi manj energije in pridelana je z največjim spoštovanjem do živali. Vendar je ekološko veliko več kot to.

Tukaj je 10 dejstev o ekološkem kmetovanju, za katera še niste vedeli.

Ne gre samo za sadje in zelenjavo

Organsko običajno povezujemo s svežimi pridelki, vendar dejansko obstajajo organske možnosti za vse, od žitaric, kot so riž, pšenica in kvinoja, do osnovnih stvari, kot so sladkor, oljčno olje, čaj in kava. Pravzaprav organski izdelki daleč presegajo kuhinjo in vključujejo tudi oblačila, pohištvo in kozmetične izdelke.

Ekološko kmetovanje je bilo nekoč edino kmetovanje

Morda ste mislili, da je ekološko kmetovanje nekakšen novodobni trend. Vendar se je tik pred drugo svetovno vojno ekološko kmetovalo po vsem svetu. Šele po vojni so se pri pridelavi hrane začela množično uporabljati gnojila, kemikalije in pesticidi.

Preobrazba v ekološko kmetijo traja dve leti

Za kmete prehod na ekološko pridelavo zahteva čas. Postopek preusmeritve traja približno dve leti. Odvisno od zemlje in pridelkov, ki jih gojijo. Če želijo prodajati ekološke pridelke, se morajo registrirati pri organu, ki izdaja ekološki certifikat. Nato pa temeljito preverijo njihovo zemljo in postopke kmetovanja.

Trg ekološke hrane je majhen

Po podatkih Nacionalne zveze kmetov (National Farmers Union) v Združenem kraljestvu ekološki sektor predstavlja le 1,4 % vrednosti trga hrane in pijače. Nekaj ekološke hrane prihaja iz lokalnih kmetij, vendar je veliko tudi uvoza. Zato vedno preverite etiketo na embalaži izdelkov. Za proizvajalce v Združenem kraljestvu je velika priložnost za povečanje pridelave.

Ekološka hrana je na Danskem zelo priljubljena

Polovica danskega prebivalstva kupuje ekološko pridelano hrano vsaj enkrat na teden. Na Danskem ekološki sektor predstavlja 8,4 % vrednosti trga hrane in pijače. Imajo tudi poseben nacionalni ekološki dan, ki ga praznujejo tretjo nedeljo v aprilu. Takrat se 60.000 krav v državi izpusti iz hlevov na pašo, kjer ostanejo celo poletje. Nekatere krave so nad tem tako navdušene, da tečejo, skačejo in celo plešejo od veselja.

Ekološko kmetijstvo iz ozračja odstranjuje CO2

Po podatkih Inštituta Rodale lahko en hektar ekološkega kmetijstva letno iz ozračja odstrani kar 3 tone ogljikovega dioksida. Če bi v ZDA vse svoje obdelovalne površine spremenili v ekološko kmetijstvo, bi bilo to enako, kot da bi s cest odstranili 217 milijonov avtomobilov.

Tradicionalno kmetovanje ni trajnostno

Svetovna prehranjevalna veriga je v krizi. Razlogov za to je veliko, od naraščajočega povpraševanja po poceni hrani, škodljive kmetijske prakse, do podnebnih sprememb … To so le nekateri izmed njih. Toda problem so tudi gnojila in pesticidi, ki se uporabljajo v tradicionalnem kmetijstvu. Sčasoma škodljivci, za katere so namenjeni, razvijejo odpornost na kemikalije. To pa pomeni, da je potrebno ustvariti vedno močnejše formule, ki uničujejo tla in ubijajo prostoživeče živali, kot so čebele.

Kemikalij ne morete sprati

Pesticidi in druge kemikalije, ki se uporabljajo v tradicionalnem kmetijstvu, se ne nahajajo le na lupini sadja in zelenjave. Pridejo tudi v pridelek, kar pomeni, da jih ni mogoče enostavno sprati. Vendar je vedno dobro, da svoje pridelke sperete, ne glede na to, ali so ekološki ali ne.

Slika je simbolična.

Nekateri ekološki proizvodi so bolj koristni od drugih

Pomembno je, da si zagotovite kakovostnih pet obrokov na dan – ne glede na to, kako so pridelani. Sadje in zelenjava sta ključnega pomena za zdravje. Vendar pa obstajajo nekatere vrste pridelkov, pri katerih se je bolj smiselno odločiti za ekološke, in druge, pri katerih to ne pomeni velike razlike. Za primer, če želite denar nameniti za le nekaj ekoloških izdelkov, je bolj smiselno, da namesto avokada in sladke koruze izberete jagode in špinačo.

Naravno ni isto kot organsko

Izdelek mora opraviti strogo presojo in pravno certificiranje, s tem ima lahko na embalaži oznako, da je ekološki oziroma organski. To pa je za proizvajalce hrane zamudno in drago. Nekatera podjetja se temu poskušajo izogniti z uporabo blagovnih znamk, kot sta »naravno« ali »certificirano naravno pridelano«. Vendar to ni isto, zato vedno poiščite ustrezno potrdilo.

Avtor: M.B.

Vir: onehome.org.uk