Naša prehrana ima neposreden vpliv na okolje, biotsko raznovrstnost in podnebne spremembe. Zaradi naraščajočih groženj, kot so suša, bolezni rastlin in izčrpavanje naravnih virov, je pomembno premisliti, kaj dejansko uživamo.

Naraščajoče svetovno prebivalstvo in izzivi prehranskega sistema

Znanstveniki so že dolgo pozorni na vpliv prehrane na naše okolje. S spreminjanjem prehranjevalnih navad lahko prispevamo k ohranjanju biotske raznovrstnosti in povečanju prehranske varnosti. Nova študija je pokazala, da lahko določene prehranske izbire pomagajo ublažiti podnebne spremembe ter izboljšajo zdravje planeta.

Kmetijska proizvodnja in njen vpliv na okolje

Naša izbira prehrane ima pomembne posledice za okolje in podnebne spremembe. Glede na študijo se lahko s to prehrano borimo proti dvojnemu bremenu podnebnih sprememb.

Trenutni kmetijski in živilski sistemi so glavni povzročitelji degradacije okolja in podnebnih sprememb. Kmetijstvo zaseda približno 40 odstotkov svetovne zemlje, pri čemer živinoreja in pridelava hrane za živino predstavljata 75 odstotkov vseh kmetijskih površin. To vodi v prekomerno rabo naravnih virov, povečano onesnaževanje zaradi gnojil in pesticidov. Poleg tega je pridelava hrane glavni porabnik sladke vode in predstavlja do 30 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov.

Slika je simbolična.

Katera prehrana je najboljša za okolje

V raziskavi, objavljeni v Advances in Nutrition, so znanstveniki z različnih grških univerz in ustanov primerjali prehranske vzorce z namenom ugotoviti, kateri ima najmanjši vpliv na okolje. Primerjali so sredozemsko prehrano s prehrano zahodnega tipa v Belgiji, Švici, Nemčiji, Avstriji na Danskem in Švedskem.

Ugotovili so, da je sredozemska prehrana, ki jo uživajo v Italiji, na Cipru in v Grčiji, najboljša za naš planet, saj pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost in raznovrstnost živilskih rastlin.

Sredozemska prehrana je najboljša za biotsko raznovrstnost

Sredozemska prehrana je bogata z živili rastlinskega izvora, kot so zelenjava, sadje, žitarice in stročnice. Prav tako na splošno vključuje le manjšo količino živalskih proizvodov. To pomeni, da ima prednosti za naše zdravje, kot je zmanjšanje tveganja za kronične bolezni, pa tudi majhen vpliv na okolje.

Slika je simbolična.

Študija je pokazala, da sta kmetijska biotska raznovrstnost in raznolikost sort in vrst živilskih rastlin večji v sredozemski prehrani kot v prehranjevalnih vzorcih zahodnega tipa. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je sredozemska prehrana povezana z nižjimi emisijami toplogrednih plinov, manjšo porabo vode, rabo zemlje in energetskimi potrebami.

Zahodna prehrana in njeni okoljski izzivi

Zahodna prehrana, ki vključuje večje količine mesa, mlečnih izdelkov in predelane hrane – temelji na metodah kmetijske proizvodnje, ki škodujejo ekosistemom, povečujejo rabo fosilnih goriv in povečujejo emisije toplogrednih plinov.

Študija ugotavlja, da bi prehod na sredozemsko prehrano lahko pomagal vzpostaviti bolj biotsko raznovrstno okolje in zmanjšal pritisk na naravne vire.

Slika je simbolična.

Kako jesti sredozemsko prehrano?

Če želite slediti sredozemski prehrani, naj bodo vaša osnovna živila sadje, zelenjava in polnozrnate žitarice, kot so oves, rjavi riži in polnozrnati kruh. Stročnice, kot so fižol, leča in čičerika, so odličen vir beljakovin. Vključiti morate tudi zdrave maščobe, kot sta oljčno olje in avokado.

Živila, ki jih je priporočljivo omejiti, vključujejo predelano meso, kot so klobase in hrenovke, ter rafinirana žita, kot je beli kruh.

Sredozemska prehrana vsebuje malo visoko predelane hrane, kot so že pripravljene jedi in izdelki z dodatnim sladkorjem, kot so gazirane pijače.

Slika je simbolična.

Sredozemska prehrana ne pomaga le pri ohranjanju biotske raznovrstnosti, temveč zmanjša pritisk na okolje in naravne vire. S sprejetjem teh prehranskih navad lahko vsak izmed nas prispeva k bolj trajnostnem svetu. Poleg tega pa tudi poskrbi za svoje zdravje, saj sredozemska prehrana dokazana zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com

Viri slik: Freepik