Veliko rek po svetu velja za nevarne za kopanje, vendar je reka Drina v Bosni ena najslabših. Reka Drina leži ob meji med Srbijo ter Bosno in Hercegovino in je bila prej znana kot slikovita vodna pot na Balkanu.

Onesnaževanje ušlo nadzoru

Onesnaženost reke Drine s plastiko je trenutno na najvišji ravni. Z nenadzorovanih odlagališč se v reko Drino v Bosni kotalijo plastične steklenice, stare gume, odsluženi hišni aparati in drugi odpadki. Na tej točki so postali plavajoči otoki smeti, kar nakazuje, da je onesnaževanje ušlo nadzoru. Življenja pa so ogrozile tudi poplave, ki so prebivalce prisilile, da so zapustili svoje domove in se s tem izognejo vodi in močnemu toku smeti.

»Čeprav ovire za smeti v reki pomagajo, da se kopičijo in jih je lažje odpeljati, pa odstranjene smeti končajo na komunalnem odlagališču, ki nima dovolj zmogljivosti za ravnanje s komunalnimi odpadki,« je izjavil Dejan Furtula iz okoljevarstvene organizacije Eko Centar Visegrad ter svari: »Takšno onesnaženje pomeni grožnjo okolju in zdravju prebivalstva.«

Reka Drina je preplavljena s plastiko

Poplave niso nikoli idealne razmere za okolje. Vendar pa poplave, ki z vodo pomešajo tudi smeti, pripomorejo k pravi ekološki katastrofi. To se je zgodilo na reki Drini, kjer je voda prinesla tudi velike količine smeti.

Odvržena plastika, naplavljen les in druge smeti so bile nakopičene za pregrado. Smeti so bile odvržene na bližnjih divjih odlagališčih, ki niso bila nadzorovana, nekaj pa jih je bilo odvrženih neposredno v samo reko.

Pregrado v bližini mesta Visegrad je postavila hidroelektrarna, da kopiči smeti, zaradi česar je odstranitev nekoliko lažja.

Toliko smeti, da bi lahko napolnili 4 olimpijske bazene

Posnetki z dronom kažejo, da je količina smeti, ki se je v reki Drini nabrala po obilnem deževju, skupaj znašala približno 10.000 kubičnih metrov ali dovolj smeti, da bi napolnili štiri olimpijske bazene.

Odstranjevanje naplavljenih odpadkov naj bi trajalo celo do šest mesecev.

Tukaj ne gre le za grožnjo lokalnim prebivalcem, ki jih pestijo nenehne poplave vode in naplavin, temveč resno ogroža tudi biotsko raznovrstnost območja.

Avtor: M.B.

Vir: greenmatters.com; foxweather.com; YouTube