Vetrne turbine so že dolgo znane kot eden glavnih načinov pridobivanja čiste energije. V primerjavi z drugimi zelenimi viri energije so v veliki meri sprejete kot okolju in ljudem prijazna rešitev za podnebne spremembe.

In morda bodo lahko prav kmalu ponudile dvojno funkcijo v boju za naš planet.

Kako delujejo vetrne turbine?

Vetrne turbine uporabljajo kinetično energijo, ki jo proizvaja veter, za ustvarjanje električne energije.

Izkoriščanje moči vetra kot čistega vira energije sega že v 19. stoletje. Prvo vetrno turbino, ki je služila za proizvodnjo električne energije, je leta 1887zgradil profesor James Blyth z Anderson’s College v Glasgowu.

Sodobna vetrna energija, kot jo poznamo, pa izvira iz Danske. Leta 1897 so razvili 22,8-metrsko vetrno turbino, ki je za proizvodnjo energije uporabljala lopatice z vodoravno osjo.

Več kot stoletje pozneje sodobna znanost še vedno ponuja obilico priložnosti za razvoj rabe vetrne energije. Pred kratkim so raziskovalci odkrili, da bi lahko turbine uporabili za dobesedno črpanje toplogrednih plinov iz zraka.

Kako bi lahko vetrne turbine »čistile« naše ozračje?

Glavna prednost vetrnih turbin, v primerjavi z drugimi metodami odstranjevanja ogljikovega dioksida, je njihova velika višina.

Pogosto so emisije, ki jih proizvajajo tovarne in mesta, koncentrirane v višinah, ki jih stroji, ki delujejo na tleh, težje dosežejo.

Dejstvo je, da včasih vetrne elektrarne dejansko proizvedejo preveč energije. V primeru, da bi poleg proizvodnje električne energije uporabljale še sistem za odstranjevanje ogljika, bi bilo izgubljene manj energije.

Raziskovalci z Univerze Purdue v ZDA so preučevali, kako bi turbine zajemale onesnažen zrak v svojo strugo in ga usmerile v tla za varno odstranitev.

Za Science News je Lucioano Castillo, strojni inženir iz Purdue, pojasnil: »Ko se velike vetrne turbine, ki proizvajajo energijo, vrtijo, povzročajo turbulenco, ki potegne zrak navzdol v brazde. To je učinek, ki lahko dovolj koncentrira ogljikov dioksid, da je zajemanje izvedljivo zlasti v bližini velikih mest.«

Tehnologija bi uporabljala sistem tekočih filtrov, ki zajema CO2 iz zraka ter ga piha čez vetrno turbino. To bi absorbiralo CO2 v raztopino vode in kalcijevega hidroksida.

Ogljikov dioksid bi nato reagiral s kalcijevim hidroksidom in tvoril kalcijev karbonat, ki bi ga nato lahko uporabili za proizvodnjo betona in druge aplikacije.

Ali ima projekt kake slabosti?

Da bi bila to popolnoma ogljično nevtralna rešitev, bi moral biti sistem za odstranjevanje ogljika odvisen le od energije, ki jo proizvajajo vetrne turbine.

Povpraševanje po energiji lahko niha in se spreminja. Če bi obstajalo posebej zahtevno obdobje za porabo energije, se kritiki sprašujejo, ali bi obstajal rezervni načrt za zajemanje ogljika.

Razvoj teh vetrnih turbin bi zahteval tudi veliko vnaprejšnjega načrtovanja. Čeprav ima večina turbin življenjsko dobo približno 25 let, zaradi česar so dolgoročna naložba, bi razvoj podzemnih skladiščnih enot povečal obseg gradnje vetrnih elektrarn, bodisi na kopnem ali na morju.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com