Francosko podjetje revolucionira modno recikliranje odpadkov z najsodobnejšo tehnologijo

Na jugu Francije futuristični roboti z napredno tehnologijo rešujejo tone odpadkov pred odlagališči, tako da celo trgajo čevlje. Čevlji so namreč sestavljeni iz več materialov, ki jih je težko ločiti, npr. poliester, pena in ustje, zato jih je še posebej težko reciklirati. Toda industrija recikliranja hitro uvaja inovacije.

Cetia, ki je bila predstavljena v Hendayu na jugozahodu Francije, je prva inovacijska platforma na svetu, ki lahko samodejno odstrani podplat čevlja. Stroj uporablja senzor bližnje infrardeče svetlobe, da natančno zazna material oblačila – ne glede na to, ali je to 80 odstotkov bombaža, 20 odstotkov poliestra ali 50/50. Chloé Salmon Legagneur, direktorica Cetie pojasnjuje, kako jim to omogoča, da odkrijejo in združijo vse materiale z enako sestavo v pravi koš.

Kako lahko umetna inteligenca pomaga pri recikliranju tekstila?

V Evropi trenutno recikliramo le en odstotek tekstilnih odpadkov. Evropska Unija je postavila ambiciozne cilje glede recikliranja tekstila. Do leta 2030 namerava določiti minimalno vsebnost recikliranih vlaken v sestavi tekstila.

Vendar se oblačila in čevlji težko razstavijo in sortirajo, kar pomeni, da se pri recikliranju pogosto uporabljajo za hišne obloge ali bitumen, s katerim prekrivajo ceste ali strehe.

Modna industrija želi, da se to spremeni. »Blagovne znamke nam sporočajo željo, da se njihovi izdelki reciklirajo v modni industriji, ne kot izolacija ali material za tla,« pravi Legagneur.

Cetin stroj uporablja infrardečo tehnologijo za prepoznavanje barve in sestave tkanine, ko sta dva materiala pomešana. Razvrščena oblačila gredo skozi drugi stroj, ki loči trde dele, kot so zadrge in gumbi, od blaga.

V nadaljevanju stroj za lasersko rezanje zagotavlja, da se tkanina ne poškoduje, ko je ločena od drugih komponent.

Stroj, ki ga poganja umetna inteligenca (AI), lahko loči žep od ovratnika ali rokav od spodnjega dela hlač. Ta najsodobnejša oprema stane skoraj 2 milijona evrov.

Ekološko oblikovanje lahko pomaga pri recikliranju tekstila

Za lažje recikliranje nekatera podjetja, vključno z Decathlonom (enim prvih podpornikov Cetie), že v fazi načrtovanja razmišljajo o številu uporabljenih materialov, motečih elementih ipd. Decathlon si do leta 2026 prizadeva doseči 100-odstotno ekološko oblikovane izdelke. 

Projekt, imenovan Re-shoes, je bistvenega pomena po mnenju Véronique Allaire-Spitzer, direktorice oddelka za regeneracijo ekološke organizacije Refashion. »Dokler v Franciji ne bomo imeli rešitev za pripravo materiala za recikliranje, ne bomo imeli sektorja recikliranega tekstila.«

Krožna tekstilna organizacija prispeva 900.000 € za financiranje projektov Cetie. Francoska regija, kjer ima sedež Cetia, pa prispeva skoraj milijon evrov.

S pomočjo inovativne tehnologije in umetne inteligence francosko podjetje Cetia uvaja revolucionarne spremembe pri recikliranju tekstilnih odpadkov. S podporo EU, lokalnih organov in zavezo industrije k ekološkemu oblikovanju Cetia in njihovi roboti predstavljajo svetlo prihodnost za sektor recikliranja tekstila v Evropi.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com