Po vsem svetu se še vedno pogosto uporabljajo plastične vrečke. Ne glede na to, kako pomembna je plastika v našem vsakdanjem življenju, je njena nenadzorovana uporaba vsesplošna težava današnjega časa.

Vsaka težava ima določeno rešitev. Najboljši način, ki mu lahko sledite, je tehnika recikliranja plastičnih vrečk. V nadaljevanju vam predstavljamo načine, kako reciklirati plastične vrečke, ki so prijazne za nas in naše okolje.

Šokantna statistika plastičnih odpadkov / vrečk

 • Leta 2018 so v ZDA proizvedli 35,7 milijonov ton plastike, kar je prispevalo k proizvodnji 12,2 % trdih komunalnih odpadkov (podatki Ameriškega sveta za kemijo – ACC).
 • Dnevno se v naših oceanih nabere približno 8 milijonov kosov plastike. 
 • Vsako leto na svetu proizvedejo 381 milijonov ton plastike. In ta stopnja naj bi se na žalost do leta 2034 podvojila. 
 • Od 50 % plastike, ki jo uporabljajo ljudje po vsem svetu, je bilo le 9 % plastike reciklirane. Ti statistični podatki kažejo na pomen sistema recikliranja plastičnih vrečk v vseh državah.  
 • Plastična embalaža, eden največjih krivcev, je vedno povzročala vsesplošno težavo in je zelo zaskrbljujoča. 
 • Vsako leto se na svetu porabi več kot 500 milijard plastičnih vrečk, kar je približno 150 plastičnih vrečk na osebo. 
 • Ko govorimo o onesnaževanju s plastičnimi vrečkami, se vsako minuto v smeti zavrže več kot 1 milijon plastičnih vrečk, kar prispeva k smrti 100.000 morskih živali. 
 • Med 7 % plastičnih vrečk je bilo recikliranih le manj kot 1 %. 
 • Ker se kemikalije, ki izvirajo iz plastike, ne razgradijo pravočasno, je za popolno razgradnjo potrebnih 20-1000 let. Zato je edina okolju prijazna strategija za odpravo onesnaževanja s plastiko čim več recikliranja plastičnih vrečk.

Metode recikliranja plastičnih vrečk

Recikliramo lahko največ standardnih plastičnih vrečk. Te vključujejo HDPE (polietilen visoke gostote), PVC (polivinilklorid), LDPE (polietilen nizke gostote) in še veliko več. Potrebno je upoštevati, da vse plastike ne moremo reciklirati na enak način.

Po vsem svetu obstaja praksa recikliranja plastičnih vrečk bodisi s tradicionalnimi ali naprednimi metodami. To je odvisno od razpoložljive opreme, stroškov, človeških virov, končnega izdelka, ki ga želimo doseči, in drugih faktorjev.

Mehanska tradicionalna metoda recikliranja

Mehanska metoda recikliranja plastičnih vrečk je razširjena in primerna predvsem za recikliranje termoplastičnih dodatkov in materialov. Ta metoda vključuje taljenje plastike in njeno pretvorbo v nove plastične izdelke s številnimi postopki. Med njimi je en postopek znan kot brizganje.

Napredna metoda recikliranja

Gre za proces razgradnje plastičnih materialov zaradi kemičnega učinka. Takšne metode uporabljajo tri tehnike: pirolizo, kemično recikliranje in uplinjanje. Pri pirolizi se reciklirani plastični odpadki pretvorijo v surovo nafto.

Kemično recikliranje vključuje redukcijo polimera v monomer, kar je nov rezultat. Plastiko je mogoče reciklirati in pretvoriti tudi v plin. To dosežemo s procesom uplinjanja. Plin se uporablja kot končni produkt za pridobivanje energije.

7 korakov pri recikliranju plastičnih vrečk

1. Zbiranje odpadne plastike

Prvi korak, ki bi ga lahko izvedli, je zbiranje odpadne plastike na določenem mestu. Najpomembneje je, da je to delo lahka naloga, ki pa traja dolgo in zahteva dramatičen napor. V tej fazi zaposleni na področju odpadkov obiščejo stanovanjska in industrijska območja ter javna mesta, da zberejo vso odpadno plastiko.

Priporočljivo je, da določite posebna zbirališča plastike. Za odlaganje plastičnih vrečk lahko uporabite koš za recikliranje. Nato se prenese na zbirno mesto.

2. Ločevanje plastike

Ko so plastične vrečke zbrane, jih predelovalci prenesejo ali pošljejo v center za ločevanje plastike glede na vrsto. Ker plastika vsebuje smolo in barvo, plastiko razvrstijo s pomočjo stroja za recikliranje v reciklažnem centru.

Zelo pomembno je, da plastične vrečke med recikliranjem razvrstijo, saj se razlikujejo glede na barvo, velikost, uporabo in debelino. Poleg tega se je potrebno seznaniti z materiali, ki so vključeni v postopek recikliranja.

3. Pranje plastičnih vrečk

Najprej je potrebno izpiranje, da odstranijo nečistoče iz plastičnih vrečk. Med številnimi nečistočami v plastičnih vrečkah je primarna umazanija, delci in papirnate etikete. Poleg tega je glavni namen pranja plastičnih vrečk odstranjevanje lepil in škodljivih kemikalij v plastiki.

Potrebno je poudariti, da je lahko pomankanje odstranjevanja nečistoč škodljivo za nov izdelek. Obsežna kontaminacija plastičnih materialov lahko povzroči težave pri nadaljnjem recikliranju.

4. Spreminjanje velikosti

Plastičnih vrečk ni vedno mogoče reciklirati v njihovi originalni velikosti. Nadaljnje dejanje zahteva spremembo velikosti plastičnega materiala za recikliranje. Plastične vrečke se hranijo v drobilnikih, da se plastika razreže na manjše kose ali drobce.

Temeljni razlog za spreminjanje velikosti plastičnih vrečk je, da pomaga pri identifikaciji več elementov, kot je kovina, ki jo predelovalci niso uspeli identificirati med pranjem.

5. Drobljenje

Zahvaljujoč procesu recikliranja plastičnih vrečk lahko z drobljenjem poleg oblikovanja plastičnih vrečk nastanejo tudi drugi izdelki.

6. Identifikacija in ločevanje plastike

V tej fazi recikliranja izvajalec recikliranja izvede številne postopke testiranja plastičnih vrečk. Vključuje prepoznavanje plastičnih vrečk, kakovosti in razreda. Po tem dejanju se ločijo glede na njihove značilnosti:

 • Test gostote: V tem procesu se preveri gostota plastičnih vrečk, tako da se plastični materiali nekaj časa zadržijo v posodi za vodo.
 • Klasifikacija plastičnih materialov z zrakom: V tem procesu recikliranja se preveri debelina plastike, s čimer se plastični delci zadržijo v vetrovniku. Zelo pomembno je, da tanjši plastični delci letijo, medtem ko večji in debelejši plastični delci ostanejo na dnu vetrovnika.

Obstaja več razlogov za izvedbo te faze, saj se pogosto uporablja za določanje tališča plastike. Ko so postopki identifikacije končani, gredo plastični delci v nadaljnjo obdelavo.

7. Sestavljanje plastike

Gre za končni postopek recikliranja plastičnih vrečk. Tukaj je transformacija plastičnih materialov v zahtevane materiale, ki jih proizvajalec želi. V tej fazi se redno izvaja ustvarjanje peletov ali popolno drobljenje in taljenje plastičnih delcev, kar je pogosto znano kot »ekstrudiranje«.

Omeniti velja, da je nemogoče spremeniti vse plastične vrečke v originalne, ker podjetje za recikliranje plastike ne more obvladati postopka predelave vseh identificiranih vrst plastike in njihove kakovosti.

Ko se predelava peletov začne na maksimumu, se plastične vrečke reciklirajo in so varne za naslednjo uporabo. Ta korak je dolgotrajen in zahteva ogromno energije. V tem koraku dobimo nove plastične materiale kot končni izdelek ali različico, ki jo uporabljajo okolju prijazni uporabniki.

Hiter način recikliranja plastičnih vrečk

Drugi najhitrejši način recikliranja plastičnih vrečk vključuje odstranitev vseh računov, oznak, nalepk … Zaradi svoje obremenitve predstavljajo breme za postopek recikliranja. Vse vrečke so zlahka kompaktne, zato v eno veliko vrečo za smeti lahko spravite od 50 do 100 plastičnih vrečk.

S stiskanjem plastičnih vrečk se zmanjša količina odpadkov in seveda tudi smetišča. Te vrečke v reciklažni center odnesejo zbiralci odpadkov ali zaposleni. Najboljši način, da uporabniki ohranijo seznanjenost s plastiko, je simboliziranje plastike.

Namesto da jih vržete v smeti in v oceane, kjer se kopičijo, lahko nedvomno storite nekaj zelenih dejanj, ki bodo rešila naše okolje.

5 dejstev o recikliranju plastike in plastičnih vrečk

Da boste lažje razumeli recikliranje plastike, povzemamo nekaj ključnih vidikov, ki si jih velja zapomniti:

 • Imamo različne gostote plastike, kot je visoka gostota, nizka gostota in linearni polietilen nizke gostote. 
 • Industrija recikliranja proizvaja reciklirane plastične vrečke iz več virov. Na primer: iz industrijskih, stanovanjskih ali trgovinskih zbirnikov. 
 • Centri za recikliranje plastičnih vrečk in tovarne bi morali biti previdni glede različnih onesnaževalcev, kot so trda plastika, kovina, vlaga, gumijasti trakovi in ​​drugo. 
 • V plastičnih vrečkah so lahko nevarni materiali. Pri zavijanju v kateri koli material iz plastike, se morate zavedeti, katero vrsto plastike uporabljate. To vključuje tudi raztegljive folije, ovoje za palete, polietilenske vrečke in skrčljive vrečke. 
 • Prisotnost dveh ali več pigmentiranih smol v plastičnih vrečkah lahko povzroči težave, ko je potrebna predelava izdelkov iz plastičnih vrečk. 

Ta članek predstavlja vodnik za recikliranje plastičnih vrečk, ki so grozeča težava po vsem svetu. Le majhen korak lahko prinese drastično pozitivno spremembo našega naravnega okolja. Če ne bomo ukrepali, bo onesnaževanje s plastiko gotovo ostalo kontroverzna tema. Spodbujajmo recikliranje plastičnih vrečk in sprejmimo strategijo koncepta: zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj.

Od nas je odvisno, ali bomo izbirali okolju prijazen pristop recikliranja plastičnih vrečk v večjem obsegu ali zavrgli velik kup plastičnih vrečk, ki bodo končale v oceanih.

Avtor: M.B.

Vir: earthandhuman.org