Varčevanje z vodo na vrtu je prav tako pomembno kot v domovanju. Mulčenje, zbiranje deževnice in sajenje rastlin, odpornih na sušo, lahko pomaga zmanjšati zalivanje.
Z vodo na vrtu je pomembno varčevati iz dveh razlogov:

  1. prihranite denar pri porabi vode v gospodinjstvu;
  2. v obdobju največje porabe se lahko do 70 % vodne zaloge porabi za zalivanje vrtov, zaradi česar morajo dobavitelji uporabljati podtalnico in črpati vodo iz potokov, kar lahko povzroči okoljsko škodo in zviša ceno vode.

1. Pazite na svojo zemljo

• Z dodajanjem organske snovi v zemljo izboljšamo njeno strukturo, kar ji pomaga zadrževati vlago.
• Mulčenje gredic spomladi okrog vznožja grmovnic in dreves preprečuje izhlapevanje vlage med sušnimi obdobji.
• Mulčenje površine rož, sajenih v visečih loncih, zadržuje vlago.
• Kompostu dodajte zrnca ali gel, ki zadržujejo vodo. Lahko pa uporabite kompost, ki je že pripravljen za uporabo v visečih posodah in loncih.

2. Zalivajte ob pravem času

Pri zalivanju vrtov večina od nas pretirava. To ni le potratno, ampak pomeni, da opravimo več dela, kot je potrebno. Če želite preveriti, ali morate zalivati ali ne, poglejte zemljo za približno lopato globoko. Če je vlažna, vam ni potrebno dodatno zalivati, če je suha, pa je čas za zalivanje.

Če je zemlja ilovnata, je lahko na otip vlažna, ne glede na to, ali je namakana ali ne. Peščena tla pa so lahko suha, tudi če je v njih voda. Zato opazujte svoje rastline, saj začnejo kazati znake pomankanja vode. Običajno listi spremenijo položaj ali postanejo temnejši, zato preglejte zemljo in jo otipajte. Na ta način lahko spoznate, kakšna je zemlja, ko je v njej premalo vode.

Zalivanje vrta, preden nastopi suša, ohranja raven vlage v tleh in pomaga preprečevati pomanjkanje vode. Rastline zalivajte tudi zvečer, ko je hladneje, in tako zmanjšate izhlapevanje.

3. Uporabite pravo količino vode

To je odvisno od tal. Lahka peščena tla potrebujejo zalivanje pogosteje. Zemljo na osnovi gline lahko zalivamo manj pogosto, vendar potrebuje več vode.

Pravilo Kraljevega hortikulturnega združenja je, da za rast rastlin zadostuje do 24 litrov vode na kvadratni meter vsakih sedem do deset dni. To sta približno dve in pol 10-litrski zalivalki na kvadratni meter.

4. Posadite rastline, ki potrebujejo manj vode

Nekatere rastline za rast potrebujejo manj vode kot druge. Če naštejemo le nekatere: sivka, palme, mimoza in verbena.

Če imate denimo suho, kamnito zemljo, se nikar ne lotite vzgoje rastlin, ki obožujejo vlago. Morda se vam zdi, da boste nekako že poskrbeli za popolne pogoje, a v večini primerov vam bo to prineslo le obilo slabe volje. Za več idej si oglejte seznam na spletni strani Kraljevega hortikulturnega združenja (Royal Horticultural Society – RHS).

5. Uporabite najboljše tehnike za zalivanje rastlin

Škropilniki: najbolje jih je uporabiti za zalivanje trate in ne zasajenih površin. Škropilniki pokrijejo veliko površine, vendar z njimi ne morete ciljati na določene predele svojega vrta.
Cevi in zalivalke: so delovno intenzivne in natančne. Uporabite jih za zalivanje okoli korenin rastlin pod listi in pustite zemljo okoli rastlin suho. To omejuje rast plevela in vsa voda gre tja, kjer je potrebna.
Prepustne cevi: te omogočajo iztekanje vode iz lukenj v cevi. Lahko jih zakopljemo pod zemljo, s čimer preprečimo izhlapevanje. Omogočajo vam zalivanje rastlin v vrstah. Najbolje jih je uporabiti na težkih tleh, saj se voda širi bolj vstran in pokriva več površine, kot bi jo pokrivala na lažjih tleh.
Avtomatski namakalni sistemi: ti omogočajo, da voda kaplja ali curlja v območja rasti, kot jih sami nastavite. Prihranijo čas in trud, vendar so najdražja možnost zalivanja. Pri programiranju sistema upoštevajte vroče in suho vreme.

6. Zbirajte deževnico in ponovno uporabite vodo

Tudi če živite v bolj suhih območjih, lahko vsako leto s strehe zberete okoli 24.000 litrov deževnice. Sicer ni veliko ljudi, ki bi lahko shranili toliko vode, a če bi vsako gospodinjstvo zbralo vsaj 150 litrov na leto, bi jo vsi lahko brezplačno porabili na svojih vrtovih.

Zbiranje deževnice je preprosto: samo preusmerite vodo iz žleba v zbiralnik za vodo.
Ponovna uporaba vode (voda iz pralnih, pomivalnih strojev in kadi) je dober način, da vodo ponovno uporabite. Kupite lahko preusmerjevalnike vode, ki preusmerijo vodo iz vaše kadi v namakalni sistem ali zbiralnik vode.
Gospodinjska mila in detergenti so neškodljivi za rastline. Vendar ne uporabljajte vode, ki vsebuje belila, razkužila, sol za pomivalne stroje ali močnejša čistila, saj ta lahko škodujejo rastlinam, poškodujejo strukturo tal in lahko ogrožajo zdravje.

Avtor: J.J.

Vir: theguardian.com