Zelenica s teraso je tradicionalna možnost za zunanji prostor, vendar je še toliko drugih alternativ, ki bodo pritegnile prostoživeče živali, bodo služile za pridelovanje hrane in vam zagotovile cvetoč vrt. Ni nujno, da so drage, ampak zahtevajo le malo domišljije.

Oblikovanje vrta: Kako najbolje izkoristiti svoj vrt

Oblikovanje vrta je načrt, kako kar najbolje izkoristiti svoj vrt in prostor, ki ga imate na voljo. Ni vam treba obiskovati velikih razstav, da bi našli navdih. Zahvaljujoč vrtnim centrom in trgovinam s tehničnim blagom lahko dobite zamisli za kateri koli vrtni prostor. Oblikovanje vrta ponuja priložnost za vključitev vaše domišljije. Vključno s priljubljenimi, kot so okrasna drevesa, kritine, gugalni stoli, pravljične luči in celo vodni elementi.

Vrtovi so popolno zatočišče za sproščanje in uživanje. Prihajajo v vseh oblikah in velikostih. Od urejenih vrtov s čudovitim cvetjem, zelenimi tratami, pisanim grmičevjem in sadnimi drevesi, do urejenih površin z zelenicami in gredicami izven primestnih hiš, celo na okenskih policah.

So idealen prostor za uživanje na prostem, kraj za prikaz lepote narave in z malo načrtovanja zagotavljajo dom za prostoživeče živali. Iskanje živali na vašem vrtu je vedno užitek (razen, če so to velikanski polži). Opazovanje ptic je eno izmed najljubših za vse ljubitelje živali.

Okolju prijazni vrtovi za privabljanje živali

Namen okolju prijaznih vrtov je spodbuditi čim več prostoživečih živali, zmanjšati količino uporabljenih kemikalij, kot so pesticidi, in kjer je mogoče pridelati hranljivo ekološko hrano.

Divje živali lahko spodbudite v svojem vrtu tako, da jim zagotovite vodo, zavetje in hrano (v obliki cvetov, bogatih z nektarjem za metulje, molje, čebele in druge žuželke).
Če iščete posebne rastline in rože za privabljanje ptic, je na voljo veliko priročnikov o tem, katera hrana je primerna za katero vrsto ptic.

Rešimo čebele

Čebele so bistvenega pomena za opraševanje cvetov in hrane. Vendar pa so čebele v nevarnosti zaradi izgube habitata, zaradi kemikalij, ki zmanjšujejo njihovo število. Če iščete rože, ki privlačijo čebele, ali želite pomagati pri reševanju čebel, so na spletni strani Friends of the Earth številni članki in veliko odličnih nasvetov.

Ribniki za vodo in zatočišče za živali

Ribniki so čudovito zatočišče za živali in so vir pitne vode za ptice ter ostale živali. Ribniki so odlični, saj pomagajo živalim preživeti v vročih poletjih ter povečajo količino divjih živali, ki obiščejo vaš vrt.

Ribnike lahko ustvarite v katerikoli obliki ali velikosti. Najdete veliko spletnih strani, ki opisujejo, kako oblikovati in namestiti ribnik za vaše potrebe in razpoložljiv prostor. Če imate majhen vrt, vam lahko pomaga vsaka voda. Tudi stare sklede je mogoče prilagoditi tako, da zagotovijo habitate za prostoživeče živali.

Pridelovanje lastne hrane

Privlačnost užitnega vrta narašča. Možnost nabiranja lastnega sadja in zelenjave skozi poletje in jesen je poceni in prijeten način za prehranjevanje družine. Od okenskih korit do nasadov, od krompirja in paradižnika do malin in rabarbare, je pravi razcvet domače hrane.

Doma pridelana hrana je pogosto ekološka, sveža in zato okusna. Vrtnarjenje je dobro za dušo, še posebej, če so sadovi vašega dela dobesedno vaša večerja.
Nekdo brez izkušenj lahko začne na novo ustvarjati užitne vrtove. Paketi semen (in čebulic) ponujajo navodila za sajenje. Na voljo so tudi številni vodniki za začetnike o ustvarjanju zelenjavnega vrta.

Tudi če hrane ne pridelujete sami, je uživanje lokalne hrane odlična izbira za okolje in telo.

Če iščete ideje za gojenje na majhnih vrtovih, poskusite zelišča gojiti v lončkih, kadeh ali sadilnicah. Razmislite o uporabi recikliranega pohištva in večjih posod ter jih napolnite z zemljo za sajenje. Zelo priljubljeno je tudi sajenje paradižnika v posode, saj ga lahko damo na sončno okensko polico in uspeva.

Dodajte iskrico svojemu vrtu s solarnimi lučkami

Pravljične luči dodajo takojšnjo čarobnost vsakemu vrtu. Zagotavljajo mistično, atmosfersko vzdušje z razsvetljavo brez zapletenega ožičenja. Ovijte lučke okoli stebrov za ograjo, vrtnega pohištva, dreves ali grmovnic.

Večina solarnih lučk uporablja svetleče diode (LED), zato porabijo zelo malo energije in zagotavljajo dovolj svetlobe. Na voljo so solarni stebrički za osvetljevanje potk, solarni reflektorji za bolj neposredno osvetlitev ali dekorativne lučke. Ne potrebujejo zapletenega ožičenja do električnega omrežja, zato jih je enostavno namestiti, kjer je potrebno. Napaja pa jih dnevna svetloba v kombinaciji z majhnimi baterijami.

Če ste ljubitelji sončne energije, potem je vredno razmisliti tudi o solarnih panelih na strehi ali garaži, da ustvarite še več zelene energije za vaš dom.

Avtor: J.J.

Vir: onehome.org.uk