Tekstilna industrija doživlja velike premike k trajnosti, ki jih vodijo povpraševanje in nujna potreba po reševanju okoljske problematike.

Ni več skrivnost, da so tradicionalne proizvodne prakse v tekstilni industriji negativno vplivale na okolje. Onesnaževanje, izčrpavanje virov in nastajanje odpadkov ostajajo še vedno zaskrbljujoči. Množična proizvodnja in potrošnja sta razmere še poslabšali. Vendar je v zadnjih letih prišlo do opaznega premika v smeri trajnosti. Pojavilo se je več trendov in inovacij za reševanje izzivov.

V nadaljevanju razkrivamo trenutne in prihodnje korake k trajnosti in družbeni odgovornosti tekstilne industrije.

Recikliranje tekstilnih vlaken

Sintetična vlakna, kot sta poliester in najlon, so široko razširjeni materiali, ki se uporabljajo od tehničnih izdelkov do mode. Uporaba recikliranih vlaken, kot so REPREVE®, SEAQUAL® in ECONYL®, je postala vse bolj razširjena, kar pomaga preusmeriti plastične odpadke z odlagališč in oceanov. Je odgovor na globalni problem onesnaževanja s plastiko in zmanjšuje povpraševanje po fosilnih gorivih, iz katerih izhajata poliester in najlon.

Ta reciklirana vlakna so po kakovosti in lastnostih primerljiva s prvinskimi vlakni, vendar ponujajo okolju prijaznejšo alternativo, saj oddajajo manj emisij toplogrednih plinov med proizvodnjo.

Z izbiro izdelkov iz recikliranega poliestra proizvajalci in končni uporabniki vdahnejo življenje materialom, ki bi sicer končali med odpadki.

Slika je simbolična.

Drugi trend je vse večja uporaba organskih in hitro obnovljivih vlaken. Proizvajalci in končni uporabniki se obračajo na organski bombaž, konopljo in bambus, da bi zmanjšali ekološki odtis svojih izdelkov. Organski bombaž se prideluje brez uporabe sintetičnih gnojil ali pesticidov, kar zmanjšuje onesnaževanje tal in vode. Konoplja in bambus pa sta hitro rastoči poljščini z majhnim vplivom na okolje in zahtevata manj virov. Te alternative zmanjšujejo porabo pesticidov in energije med gojenjem, zato so okolju prijaznejše kot običajna naravna vlakna.

Ohranjanje virov

Proizvodnja tekstila, ki je tradicionalno zahtevala prekomerno količino virov, ima zdaj ključno prednost novih procesov in tehnologij, ki omogočajo ohranjanje. Proizvajalci tekstila vlagajo v energetsko učinkovite stroje, uporabljajo obnovljive vire energije in optimizirajo proizvodne procese, da zmanjšajo količine odpadkov in emisij.

Tradicionalna proizvodnja tekstila je vodno intenzivna. Svetovna banka ocenjuje, da skoraj 20 % svetovnega industrijskega onesnaženja vode povzroča tekstilna industrija. Zdaj se pojavljajo brezvodne tehnike barvanja, kot je Endeavour™ podjetja Alchemie Technology iz Anglije, ki prihranijo znatno količino vode in imajo kar 85-odstotni prihranek energije, ki se običajno uporablja pri tradicionalnih postopkih barvanja.

Krožno gospodarstvo v tekstilni industriji

Koncept krožnega gospodarstva se vse bolj uveljavlja v tekstilni industriji, saj si prizadeva zmanjšati količino odpadkov, podaljšati življenjsko dobo tekstilnih izdelkov in odpraviti prepolna odlagališča.

Zakaj tkanine ni mogoče preprosto reciklirati kot aluminijasto pločevinko? Odgovor je hkrati preprost in zapleten. Potrebna je večja podpora za vzpostavitev infrastrukture za predelavo tekstilnih odpadkov na lokalni ravni, viri pa so omejeni. Vendar obstaja upanje. V maloprodajni industriji blagovne znamke vse pogosteje izvajajo pobude za prevzem, ki strankam omogočajo vrnitev rabljenih oblačil v trgovine za recikliranje. Z zbiranjem in sortiranjem zavrženih oblačil proizvajalci prevzemajo odgovornost za zmanjšanje odlagališč.

Za odpadke iz proizvodnje tekstila je možnost recikliranja z mehanskim drobljenjem in ločevanjem enotnih predelanih vlaken. To omogoča nove izdelke, kot so izolacija, podloga za preproge ali embalaža.

Inovacije vlaken in biomateriali

V prihodnje se pričakuje, da se bodo razvijale inovacije v zvezi z vlakni in biomateriali. Poudarek bo na zmanjšanju odvisnosti od neobnovljivih virov, na razvoju alternativ, ki izhajajo iz vse večjega seznama virov, vključno s kmetijskimi odpadki, morskimi algami in celo bakterijami.

Biotehnološki napredek in bimimikrija bodo spodbujali razvoj novih trajnostnih tekstilnih materialov. Na primer pajkova svila, proizvedena z rekombinantnimi metodami, ali usnjeni nadomestki na osnovi micelija, izdelani iz koreninske strukture gob, ki so videti identične naravnemu kožnemu usnju. Prav tako bodo inovacije izboljšale lastnosti obstoječih vlaken, na primer z nano prevlekami za izboljšanje življenjske dobe tkanin, kar posledično povzroči manj odpadkov.

Digitalizacija in pametni tekstil

Digitalizacija naj bi spremenila trajnostno tekstilno industrijo z razvojem pametnega tekstila, z izboljšanimi funkcionalnostmi, kar bo pomagalo spodbujati inovacije v drugih panogah. Od oblačil, ki spremljajo vitalne znake in ravni aktivnosti, do tkanin, ki spreminjajo barvo ali teksturo glede na okoljske razmere. Ti inovativni tekstili bodo ponudili nove možnosti za trajnost in uporabniško izkušnjo.

Pametni tekstil je zasnovan za izboljšanje energetske učinkovitosti, udobja in varnosti. Digitalna orodja in platforme bodo optimizirale dobavne verige, kar bo omogočilo sledljivost, preglednost in učinkovito upravljanje z viri. Tehnologija veriženja blokov (blockchain) zagotavlja decentraliziran in nespremenljiv zapis vsake stopnje v dobavni verigi, kar zagotavlja izpolnjevanje standardov trajnosti in odpravo ponarejenih izdelkov. Ta raven preglednosti potrošnikom omogoča, da sprejemajo ozaveščene odločitve in podpirajo blagovne znamke, ki so v skladu z njihovimi vrednotami.

Slika je simbolična.

Digitalizacija v tekstilni industriji in drugje spodbuja trajnostne prakse preko spremljanja in analize podatkov, omogoča izboljšave v porabi energije in vode, zmanjšuje odpadke in uporablja strojno učenje ter umetno inteligenco za optimizacijo proizvodnih procesov. Napredna robotika in avtomatizacija pa bosta še dodatno povečali učinkovitost ob zmanjšanju napak in izboljšanju nadzora kakovosti.

Molekularno recikliranje za trajnostni tekstilni ekosistem

Koncept krožnega gospodarstva, ki podaljšuje uporabo virov, bo še naprej vplival na tekstilno industrijo. Osredotočeni bodo na recikliranje, predelavo in ponovno uporabo tekstila. Ta trend podpira zmanjševanje količine odpadkov in tudi zmanjšuje odvisnost od neokrnjenih virov, kar prispeva k bolj trajnostni in z viri odgovornejši industriji.

Kemijsko recikliranje, ki ga imenujejo tudi molekularno recikliranje ali depolimerizacija, je nastajajoča tehnologija. Ponuja velik potencial za trajnostno proizvodnjo tekstila. Za razliko od mehanskega recikliranja, ki vključuje drobljenje vlaken, molekularno recikliranje razgradi tekstil na ravni molekul. To omogoča regeneracijo vlaken visoke kakovosti, kar je še posebej pomembno za tekstil s kompozitnimi sestavami.

Ta tehnologija, ki jo intenzivno raziskujejo podjetja in raziskovalne ustanove, ima potencial za revolucijo v pristopu tekstile industrije pri ravnanju z odpadki in ohranjanju virov. Molekularno recikliranje, ki  rabljen tekstil pretvarja v dragocene surovine, je lahko odgovor na trajnostni tekstilni ekosistem.

Preglednost dobavne verige in etične prakse

V vseh panogah in dobavnih verigah se pričakuje velik korak na področju preglednosti in pri etičnih praksah. Končni potrošniki želijo imeti vpogled v izvor izdelkov in zagotovila o poštenih praksah ter trajnostnih dobavnih verigah. Podjetja se bodo odzvala z vlaganjem v sisteme sledljivosti, kot je Global Recycle Standard, certifikate, kot je OEKO-TEX, partnerstva za ogljično nevtralnost, kot je ClimateParnter, in ocene trajnosti, kot je EcoVadis, ki spodbujajo odgovorne in etične proizvodne prakse. Še naprej bo naraščal poudarek na blaginji delavcev in socialni pravičnosti v vseh panogah po vsem svetu.

Razlog za premike k trajnosti in družbeni odgovornosti

Naraščala bo ozaveščenost o vplivu tekstila na ocene, saj nošenje in pranje perila povzročata mikroplastiko, ki ogroža vodno življenje. Tekstilna industrija doživlja premike k trajnosti, ki jih poganjajo potrošniško povpraševanje in nujna potreba po reševanju okoljskih izzivov. Poudarek je na ekoloških vlaknih, učinkoviti tehnologiji, ki izkorišča vire in spodbuja krožnost ter preglednost dobavne verige. Industrija ima moč, da prispeva k pozitivni preobrazbi tekstilne industrije in utira pot k bolj trajnostni prihodnosti z izbiro trajnostne sposobnosti in s podpiranjem proizvajalcev, ki so zavezani k okolju prijaznem praksam. Stalna prizadevanja v tekstilni industriji poudarjajo pomen sodelovanja, resnično trajnostnega in odgovornega ekosistema. Ti pristopi lahko služijo kot zgled tudi za druge panoge.

Avtor: M.B.

Vir: textileworld.com

Viri slik: FreePik